ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tränaren om seriesegern – ”Vi har utvecklats”

I lördags lyckades VSK Bandy Dam vinna serien efter en viss dramatik, ett mål till av SAIK hade gjort VSK till tvåa i serien. Men bra lag har tur och den andra seriesegern på damsidan i klubbens historia kunde bärgas.

Anno 1904 tog och ringde upp tränaren Olle Wiberg för ett snack efter segern och för att stämma av inför stundande semifinalserie.

Om vi börjar med seriesegern, varför vinner ni serien med bara en förlust i bagaget?

– Vi har generellt sett spelat bra bandy hela säsongen. Total har vi bara förlorat tre matcher under säsongen, inkluderat träningsmatcher och cuper. Det säger någonting om det här lagets förmåga att leverera bra bandy inte bara några gånger på säsongen utan över tid och rum.

– Sen har vi utvecklat vårt spel mot tidigare år, vi är ett snäpp bättre på det mesta den här säsongen. Vi har stärkt det kollektiva spelet samtidigt som vi har riktigt bra spets i några av våra spelare som kan göra det där lilla extra, säger Olle.

Något särskilt som hänt spelmässigt till i år, anser du?

– Reflektionen jag har gjort är att laget sedan tidigare år varit duktigt på att försvara sig. Där har linjerna funnits och när jag tog över inför säsongen har vi försökt fokusera på att jobba vidare dels med anfallsspelet och sen nöta vissa detaljer.

– Jag fick ta över ett bra lag med mycket kunskap så vi har kunnat testa olika saker och utvecklat snarare än att jobba med grunderna i spelet, de finns där, säger Olle.

Laget har lyft sig säger du, det måste rimligen innebära att någon av spelarna har gjort det väldigt bra i år – några som du vill framhålla?

Ja, faktiskt, en spelare som verkligen växt ut i år till en riktig försvarsgeneral är Virva Rylander, vår högerback. En annan är Mathilda Eklund vår högervinge som haft en fantastisk utveckling och som även vår förbundskapten har kommenterat som en kommande spelare för landslaget. Båda är födda år 2000 så de har verkligen framtiden för sig, konstaterar VSK-tränaren.

Nu är det semifinaldags, hur tänker du runt det?

– Till att börja med valde vi vinnaren av Skirö/Villa, som gör upp om platsen i den kommande kvartsfinalen. Det var så klart ett logiskt val att göra för seriesegraren. Jag tror att Villa blir det lag som vi får möta i semifinalen, de har sett bättre ut än Skirö under säsongen. Men som alltid, nu är det slutspel och allt kan hända. Vi i ledarstaben har en plan för hur vi ska agera oavsett vilket lag det blir som vi får möta.

VSK förlorade semifinalen förra året, hur ska ni undvika en upprepning?

– Som jag upplevde den semifinalen var det tufft med skador och ovana positioner som spelarna tvingades spela i. Detta sagt måste man kunna hantera sånt också. Vi ska förbereda oss extremt noggrant under de 10 dagar som återstår.

– En sak som jag är säker på talar till vår fördel är att tjejerna själva säger att det känns tryggare och stabilare i år, allt som händer i laget. Det är lätt hänt att nervositeten kommer fram och att man blir rädd för att förlora i den här typen av matcher, men det känns verkligen som att vi är bättre förberedda rent generellt i år för att ta de nödvändiga kliven som till slut innebär SM-final för laget.

– Men visst, det är alltid små marginaler och vi måste fokusera på vårt spel och se till att hålla oss till vår spelidé i alla de matcher som är kvar av årets säsong.

Hur jobbar du specifikt nu för att förbereda er?

– Från och med idag när träningen kör igång jobbar vi med att allt är nollställt. Det som har hänt tidigare är nu utan värde och det gäller att tillsammans skapa de förutsättningar som förhoppningsvis ska bli ett SM-Guld så småningom.

– Vi har spelet så det som är fokus kommande vecka är att nöta detaljer. Det blir till att träna på små men viktiga saker. Jag tänker på att våra avslut måste bli bättre. Vi måste bli vassare på fasta situationer osv. Men viktigast är att vi nu tillsammans börjar om och går in i slutspelsbubblan tillsammans.

Jag antar att målet är att vinna SM-Guld?

–  Vi har sagt att vi vill vinna alla matcher vi ställer upp i och att vi vill gå till SM-Final. Väl på studenternas vet jag att om vi spelar på vårt max ska det väldigt mycket till för att andra lag ska slå oss, då får de göra seklets match i sådant fall. Så vi i tränarstaben jobbar mot att få laget att verkligen lyckas i de här matcherna som väntar, säger Olle och tillägger,

– Sen är det lite intressant att finalen nu är utomhus igen. Det skickar in en x-faktor i hela finalekvationen. Vi kan planera och förberedda oss för den matchen på alla tänkbara sätt, men sen kan det vara hällregn eller snöstorm, som det varit tidigare. Hur gör man då som ledare och lag? Vi planerar så klart även för det men det kommer alltid att vara en viss osäkerhet runt vad vädret kan göra för matchen, avslutar Olle.

Vi tackar tränaren Olle Wiberg för intervjun och önskar damlaget all lycka i semifinalen!

Facebook Comments Box