ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotbolls försäsong – så bra var spelarna – Del 2

Vi fortsätter vår genomgång av VSK Fotbolls försäsong, nu fokuserar vi på hur de grönvita spelarna presterat i matcherna under vintern och våren och vi sätter betyg på hela truppen. Vi använder oss så klart av vårt ”Gröna hjärtan” rankingsystem där man kan få 1-3 hjärtan.

💚= Under förväntan
💚💚= Enligt förväntan
💚💚💚= Över förväntan

Vi använder dock vårt rankingsystem lite annorlunda och i stället för ”bäst i laget modellen” bedömer vi nu spelarna efter de förväntningar vi känner att vi haft på deras prestationer under försäsongen. Det blir ju en bedömning som skiljer sig från spelare till spelare, en junior har ju inte samma förväntningar på prestationer från vår sida som tex Anton Fagerström.

Så, bedömningen sker alltså från våra förväntningar. Vi skriver någon rad om våra förväntningar på varje spelare så ni förstå hur vi tänkt.

Emil Skogh: Våra förväntningar på Emil har så klart höjts efter hans exceptionellt fina avslutning på fjolårssäsongen där han var lagets bästa spelare med bred marginal och gjorde mål på i stort sett allt som kunde stavas som en målchans. Faktum är att Emil har överträffat våra höga förväntningar 💚💚💚 är givna när vi pratar Emils försäsong. Det är uppenbart att han hittat rätt position som vänstervinge i det spelsystem VSK nu har och han är på god väg att fullt blomma ut till en toppspelare i VSK och säkert också i Superettan. Lite av ödets ironi att detta sker under samma tränare som skickade iväg honom till Oskarshamn i Div 1 från ÖIS för att han inte platsade. Men men, nu är nu och Emil kommer vara en viktig pjäs för VSK med sin fart och skicklighet på vänsterkanten, då har vi inte ens nämnt hans målfarlighet och slägga till skott. Vi är verkligen glada att Emil äntligen får den chans han förtjänat på sin rätta position, han har tagit den big time.

Albin Sporrong: Vi erkänner utan omsvep att Albin är en av de spelare som vi verkligen gillar och tror mycket på inför denna säsong. Vi vet vad han kan, han var en bidragande orsak till att Nyköping gick som en raket i Div 1 under fjolårshösten när han anslöt på lån med uppdrag att rädda klubben kvar i Div 1. Mission accomplished. Vi har haft höga förväntningar på Albin inför försäsongen. Han har inte spelat jättemycket men den halvlek som han gjorde mot Dalkurd som högervinge visade på att han kan bära en sidas kantspel på sina axlar, både offensivt och defensivt. Faktum är att hans närvaro på plan spetsade till anfallsspelet i andra halvlek när de mer ordinarie utgått. Albin får 💚💚 och med det mod han visade i Dalkurdmatchen när han på egen hand gick framåt och förbi flera spelare och nästan gjorde mål visar på att Albin är i truppen för att stanna och kommer göra en fin säsong.

Albin Sporrong är väldigt nära att göra mål i försäsongsmatchen mot Dalkurd

Samuel Holm: Samuel är ytterligare en av de spelare som inte fått chansen i VSK under tidigare tränare. Våra förväntningar har dock alltid varit höga på Holm då vi vet att han har en hög högstanivå. Under försäsongen har han så äntligen fått chansen och spela på en position (mitten mittfält) som han gillar och är van med. Han har spelat utomordentligt och verkligen tagit chansen. Han får 💚💚, som sagt, våra förväntningar på Samuel är höga. Extra kul är förstås att se att han verkligen gått in i rollen och kan kombinera slitgörat på mitten samtidigt som han är en offensiv kraft i nästa sekund när han erövrat bollen och sätter igång anfallen. Här finns alla förutsättningar för en bra säsong för Samuel.

Filip Tronét: Förväntningarna på Filip är som alltid skyhöga, stackarn kommer nog aldrig kunna överträffa dem. Han får 💚💚 för sin försäsong. Det finns en hel del att säga här. En sak som är tydlig är hur beroende Filip är av att andra levererar bra bollar till honom i rätt lägen. Där har hans och Simons samarbete genom åren utvecklats till närmast telepatisk nivå. I vinter har inte Simon spelat och bolleverantör har istället varit Filip Almström-Tähti. Resultatet av deras spel kan väl inte sägas varit särskilt bra, de har varit ovana med varandra och inte lyckats få till det ordentligt. Till deras försvar ska sägas att det sett bättre och bättre ut och förhoppningsvis är det ingnuggat nu hur anfalls-Filip vill ha bollarna. I matchen mot Sirus visade Filip vilken fantastisk spelare han är när han redan i fjärde minuten tog djupledslöpningen mellan några stabbiga mittbackar. Filip gör de här löpningarna när han ser möjligheten, då gäller det att bollen kommer också. Nu var Ahmed med på noterna och slog en drömgenomskärare och vips stod det 1-0, eftersom Filip inte missar sådana lägen. Återigen, får bara Filip bollen rätt blir det hyperfarligt. Vi passar på att också hylla Filips spel i Sirius-matchen. Han sprang kopiöst i försvarsarbetet och var en bidragande orsak till att Sirius inte klarade av att överbelasta på kanterna som deras taktik var satt till.

Douglas Karlberg: Ja vad säger man. Vi vet vad Dogge går för men vi vet också att han aldrig fick chansen under Gabrielsson. Det är till och med så att Gabrielsson ville dumpa Dogge helt inför 2019 års säsong, något klubben (läs styrelsen) satte stopp för. Tur är väl det, för i vinter har vi fått se den Dogge vi nog trodde fanns där. Faktum är att han får 💚💚💚 av oss för sin försäsong. Förvisso hade vi höga förväntningar men det Dogge visat så här långt i år är att han vuxit till en mer komplett anfallsspelare vars spelförståelse har ökat och som har en tydlig roll att fylla utöver att försöka göra mål. Denna tydlighet har gynnat Dogge som nu är en fullfjädrad SE-anfallare som alla lag måste se upp med. Det går inte att inte älska Dogges spelstil, full fart in i närkamperna där backarna upptäcker att det är som att springa in i granit. Ett typexempel på Dogges storhet serverades vi i upprinnelsen till 3-0 målet mot Sirius där Dogge går in i duell med en av mittbackarna, han är 1/10-delen efter backen in i duellen och där de flesta andra spelare skulle vänta med att gå rakt in och istället gått in i andraläget går Dogge rakt in trots att han är lite sen. Men han gör det med sån kraft och pondus att han vinner duellen och spelar fram till Filip som blir fälld och får straff. En typisk Dogge-aktion som man bara måste älska.

Dogge – duellernas mästare

Ahmed Awad: På Ahmed måste man ha höga förväntningar, han har trots allt spelat 22 allsvenska matcher med Dalkurd där han snittade 50 min per match. Man får ju ändå säga att han gör succé i sin grönvita debut med 2 mål och en assist i 3-0 segern mot Sirius. Det går ju inte att bli så mycket mer involverad. Ahmed får 💚💚, förväntningarna är höga som sagt. Vi känner också att Ahmed kommer att bli så mycket bättre när han nu fått gnugga med laget en lång försäsong. Rapporter från träningarna säger just det, att han är grym. Otroligt spännande att snart få se Awad i aktion i den grönvita skruden.

William Videhult: Våra förväntningar på Wille har rests vart efter han visat att han tagit stegen. Trots skada ifjol tog han då stora steg i sin fotbollsutveckling. Så ja, vi hade relativt stora krav på honom. Nu i vinter skulle han visa vad han gick för. Oj vad han har gjort det. En stjärna har fötts i den grönvita dräkten. Han får 💚💚💚 för sin försäsong. I och med matchen mot Akropolis där Wille fixade en straff och själv gjorde ett mål samt var bäst på planen, har han visat världen att han är en fullt kompetent Superettaspelare. Vi såg det komma redan i Siriusmatchen när han kom in med 15 min kvar. Han hade lekstuga på sin kant och vaskade fram tre heta mållägen. Han tog som sagt det vidare några veckor senare och han gjorde det från en vänstervingeposition, där nog ingen trodde att han hade att göra, men ack så fel vi hade. Han jobbade och slet som en furie samtidigt som han så fort han fick tag i bollen gick till omedelbar attack, en fröjd att skåda. Kan Wille hålla i detta spel kommer vi att få se mycket av honom i år.

Brian Span: Ja, på Hinken har vi så klart enorma förväntningar. Han har genom sin fjolårssäsong visat att han är en av truppens viktigaste spelare och var den grönvita hjälte som klubben förlängde med direkt, långt innan hans kontrakt gick ut. Från Hinken får man aldrig en dålig match, hans förmåga att hitta sin bubbla och gå in där och köra järnet, oavsett vad laget hittar på runtomkring honom är närmast legendarisk. Hinkens vilja att ge allt för laget och göra sina lagkamrater bättre genom smart och uppoffrande slit är också av bästa snitt. Ja ni hör ju, svårt för honom att få tre hjärtan av oss, då måste han visa allsvensk klass. Han får 💚💚 av oss. Helt förväntat har han gjort en bra och stabil försäsong och nästan i alla de matcher han spelat har han varit bland de bättre på planen, ja, alltså inte bara bra i VSK utan som sagt på planen. En otroligt nyttig spelare för laget som så klart kommer att skina i år också.

Tränare

Thomas Askebrand: Våra förväntningar på Thomas har så klart varit höga. Han har en gedigen erfarenhet av Superettan och vet hur han vill spela fotboll. Detta sagt, får man konstatera att han gjort succé i klubben. Han får utan vidare omsvep 💚💚💚 för sin förmåga att snabbt lära ut ett helt nytt spelsystem till truppen som man bara på några veckor kunde ta till sig och på ett bra sätt utföra det i matchen mot AIK. Det krävs förstås bra spelare som ska klara av det men Thomas förmåga att förklara och sen visa i handling att han tror på spelarna att klara av det, är av högsta snitt. Laget har presterat på en nivå under försäsongen som ger förväntningar om en topplacering i årets serie. Mycket av detta är Thomas förtjänst som rekordsnabbt fått ihop spelartruppen till ett sammansvetsat team.

Kalle Karlsson: Vi har mycket höga förväntningar på att Kalle med sin gedigna erfarenhet av internationell fotboll ska kunna sätta det avtryck VSK behöver för att bli ett topplag. Låt oss förklara, vi får börja med Askebrand. I Thomas får VSK en tränare som vill och kan spela med ett 3-4-3 system. Det systemet bjuder förstås till kantspel med både vingar och yttrar på plats och hur det ska gå till kan Thomas på sina fem fingrar. Han har också under senare år utvecklat sitt tänkande runt presspelet där VSK nu får vara examensarbetet i hans utveckling i presskolan. I fjol vår tog ÖIS Superettan med storm. Med Ludwigson och en nyfödd kantstjärna i form av Bernardsson producerades det mål i mängder från kanterna. Fantastiskt, men det dolde inte sanningen att spelsättet var statiskt. Vart efter året gick lärde sig lagen att ha koll på kanterna och så hade man löst problemet, ÖIS sjönk i tabellen och hamnade till sist i mitten, något som gjorde att Askebrand fick lämna, förväntningarna var klart högre än så.

Och här är sanningen, ska VSK ha något med toppen att göra i år måste man utveckla anfallsspelet jämfört med hur det såg ut i ÖIS under Asken. Han hade ändå tillgång till två kantspelare som nu spelar i Allsvenskan, det har inte VSK. Det är här Kalle kommer in. Han har idéer om hur man kan utveckla anfallsspelet centralt så att man får en variation, något som måste till. Som Kalle predikar, trenden är mot lågt stående försvar och då måste man ha många sätt att ta sig igenom. Enligt våra rapporter från Kevin Custovic, vet vi att det är just varierat anfallsspel VSK har nött under den förlängda försäsongen. På motsvarande sätt behöver försvarsspelet reformeras mot just ett lågt stående. Det är dock en längre process då det kräver noggranna analyser av löpvägar och hur man ska ta positioner och allt ska vägas av mot balansen i laget osv. Det kommer vi nog få se över tid snarare, men den utvecklingen kommer också bära Kalles signum. Tillsammans är det här tränarparet en spännande kombination och helt nödvändig för att man ska få ut max ur truppen. Resultatet är förhoppningsvis en spännande mix av nya idéer och gamla erfarenheter. I vilket fall kommer vi få ett helt nytt VSK i år. Spännande sa Bull.

Då var vi klara med vår genomgång av truppen. Som du märker saknas ett gäng spelare, men de har antingen inte spelat alls eller extremt lite, för lite för att kunna göra en bedömning av deras prestationer. De får chansen i serien istället.

Bilder: Åke Hedvall

Facebook Comments Box