VSK Fotboll – Umeå FC

VSK Fotboll - Sollentuna FF, VSK Tifo leverar

Västerås visade upp sig från sin allra bästa septembersida idag. Sommarvärme och blå himmel. Glest på läktarna (1400) men fina förutsättningar för bra fotboll.

Gästande Umeå börjar bäst och har ett flertal chanser inledningsvis då Anton Fagerström får visa vilken bra målvakt han är. Första kvarten hade Grönvitt svårt att få till något överhuvudtaget men kommer så småningom in i matchen och tar så smått över kommandot. Det är dock lite svårt med tempot och att få med folk i anfallen. Inläggsspelaren söker ibland förgäves efter alternativ. En möjlig orsak är att Smajic inte riktigt mäktar med att både jobba hem och vara med i anfallen i sin ytterroll.

Trots skavankerna lyckas VSK göra ett mål i första halvlek. Detta via ett fint anfall där Karwan trycker in bollen efter ett fint förarbete av Simon Johansson och Dennis Persson. 1-0 i halvtid, inte helt rättvist med tanke på gästernas inledning.

I den andra halvleken är VSK bättre. Tronét, som inte rosade marknaden i första halvlek, är nu mycket bra. Har en fot med i det mesta och lyckas skyffla in 2-0 i matchminut 52. Målet blir en riktig kalldusch för Umeå som blir ytterst sårbara för kontringar. Karwan gör 3-0, snyggt framspelad av nämnde Tronét. Om det i första halvlek var små marginaler så är det inte mycket att säga nu. VSK öser på utan att spela fantastiskt och vinner till slut med 3-1.

Det fanns en del glädjeämnen i spelet idag. Inte minst inhopparna. Tidigare har det varit svårt för dessa att göra skillnad men med Karlberg och Nushi får laget en helt annan nivå i det här avseendet. Karwan lyfter sig också idag. Kanske gör han säsongens bästa match spelmässigt? Två spelare höjer sig dock över mängden. Anton Fagerström och Filip Tronét. Duon är Grönvitts absolut viktigaste spelare i höst. En stabil sista utpost med matchvinnarkaraktär och anfallsspelets arkitekt.

Det enda frågetecknet är Smajic. Det övergår annoredaktionens förstånd varför den utpräglade centern ska ut på en kant? Antingen spelar han centralt eller så bänkas han till förmån för Nushi eller Karlberg.

Nu har VSK fem pinnar ner till nya tvåan Syrianska. Vi ska inte ropa hej än men att det ser ohyggligt bra ut kan konstateras utan minsta tecken på hybris. Vi tar oss slutligen friheten att travestera den legendariske bandynestorn Eckemark: ”Fotboll och VSK, det är fint det!”