ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

En härlig seger mot Umeå FC hösten 2015 – låt oss få en likadan idag

Den 25:e oktober 2015, under drömhöstens sista skälvande matcher mötte VSK Fotboll Umeå FC i en match som bara var tvungen att vinnas. VSK hade inför säsongens sista bortamatch ett ytterst prekärt tabelläge, 23 poäng och på nedflyttningsplats. Upp till säker mark var det 3 poäng och 4 mål där Vasalund återfanns så här med två matcher kvar att spela av säsongen. I praktiken var VSK Fotboll piskat att vinna i Umeå för att få chansen att säkra kontraktet i sista matchen hemma mot Södertälje FK helgen efter.

Ångesten hos supportrarna var total inför denna match. Fem tappra supportrar hade tagit sig hela vägen till Umeå för att denna regniga höstdag se nervpärsen på plats.

Det var inte mycket som talade för VSK i denna match, Umeå var helt klart ett bättre fotbollslag den här säsongen och ska sanningen fram var man ett topplag som tampades med IFK Luleå och Akropolis om kvalplatsen till SE. Förutsättningarna för UFC var också enkla, vinn matchen mot VSK så kanske man fortfarande hade chansen på kval till SE inför sista omgången.

På våren hade VSK förlorat hemmamatchen mot UFC med 0-1. Det var en match som VSK gjorde allt för att ta poäng i för att känna att man kunde studsa tillbaka efter tilltvålningen med 4-0 som man råkade ut för i premiären borta mot Motala. VSK lyckades nästan, men bara nästan. I matchens 90:e minut gör så klart UFC mål genom den notoriska målskytten Simon Mårtensson och Umeå vinner. Det var väl en rätt typisk VSK-match säsongen 2015, skulle det visa sig, fast det var väl inget de 567 åskådarna som beskådat hemmapremiären visste då.

Höstmatchen i Umeå börjar annars bra för VSK, man tar lite otippat ledningen i den 22:a minuten. UFC kvitterar 10 min senare och matchen står 1-1 i halvtid, där Umeå har varit det bättre laget så långt. Andra halvlek börjar heller inte bra med grönvita ögon. UFC tar ledningen redan efter åtta minuter in i halvleken. Nu är det verkligen uppförsbacke för VSK i matchen som bara måste vinnas. Det är uppgivna kommentarer på sociala forum från supportrar och få tror att VSK ska kunna vända det här. Men laget krigar på och hoppet tänds lite grann när Karwan Safari kvitterar i den 59:e minuten. Men det räcker inte, VSK:s konkurrenter är på väg att vinna sina matcher. VSK måste få in minst en boll till.

Det många inte vet eller kanske tänkt på att i denna matchminut formades VSK Fotbolls framtid, inte bara för den här matchen utan hela föreningens existens avgjordes här i matchminut femtionio.

Det är inte ofta man i idrottssammanhang eller i andra sammanhang heller för den delen kan peka ut en sekvens eller enskild händelse som på ytan kan tyckas trivial men som man i efterhand inser fått en påtaglig betydelse för utgången av mycket större processer i andra sammanhang än där händelsen inträffade.

Men precis så var det med det som skedde i matchminut 59 i den här gudsförgätna regnblöta tillställningen. Ingen förstod det då så klart men så här i efterhand är det uppenbart. I frustration över VSK:s kvitteringsmål beslutar tränaren i UFC att göra ett dubbelbyte där båda yttermittfältarna ska ut och nya krafter ska in. Det är inget givet byte tränaren gör då de ordinarie yttermittfältarna inte varit dåliga, UFC hade upp till nu inte alls varit sämre än VSK utan tvärtom dominerat långa stunder av matchen. Men ändå, tränaren tyckte sig behövda röra om i gryten, sannolikt för att få ordning på offensiven. Ersättarna som ska in är på papperet knappast bättre än de som ska ut, Christoffer Milde då 21 år som fått gjort lite inhopp under säsongen – han återfinns nu i IFK Eskilstuna i Div 3 där han är in och ut i startelvan. Junioren Oscar Sandström då 18 år som fått starta några matcher för UFC det året och i övrigt gjort rätt många inhopp – han återfinns nu i Täfteå IK i Div 2.

I matchminut 62 utförs tränarens beslut från minut 59 och ersättarna byts in. Det skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut för Umeå och en skänk från ovan betraktat med VSK-färgade ögon. Inhopparna lyckas inte alls tillföra kraft till Umeås offensiv. Effekten är den motsatta. Det blir kaos på UFC:s mittfält med de två nya inne på plan och VSK tar inom några minuter över matchen då man vinner över initiativet på mittfältet och börjar erövra boll högt upp i plan. Sällan har ett dubbelbyte varit så misslyckat. VSK gör mål i minut 72 och 74 och har hastigt och lustigt avgjort matchen. Vi som minns matchen kommer ihåg vilken hönsgård det var på UFC:s mittfält sista 20 minuterna där VSK gjorde nästan vad man ville på plan. Karwan nätar matchens sista mål på övertid mot ett lag som fullständigt kollapsat och tappat allt vad organiserat spel innebär.

VSK står för en osannolik vändning i andra halvlek och vinner med 2-5 och får chansen att spela sig kvar i Div 1 följande helg. Men i ärlighetens namn berodde segern på ett huvudlöst dubbelbyte av Umeåtränaren, utan det hade matchen kunnat sluta lite hur som helst.

Men hur kunde Umeåtränaren göra en sådan taktisk blunder som vi inte sett röken av tidigare under säsongen. Visserligen var det inte helt ovanligt att båda Milde och Oscarsson fanns på plan samtidigt, men totalt hade de nog inte mer än några hundra minuter på plan samtidigt på hela säsongen och de hade aldrig blivit inbytta samtidigt i ett dubbelbyte som var fallet denna gråregniga dag.

Det finns så klart ingen given förklaring till varför tränaren Johan Sandahl valde att agera som han gjorde. Men hans beslut ledde i alla fram till en VSK-seger denna grönvita ödesdag och i förlängningen att VSK klarade sig kvar och inte gick i konkurs och så vidare.

Vi får skänka Johan en liten tanke för hans impulsiva tilltag men några större tacktal kommer det inte att bli. Helgen efter segern i Umeå går Johan och köper sex av en prostituerad på ett hotell i Umeå och ertappas på bar gärning. Förutom böter på över 10 000kr får han helt korrekt kicken från Umeå FC. Han återfinns nu som huvudtränare i Dalkurd FF.

Varför väljer vi att berätta denna historia nu undrar ni. Jo, för sen den här oktoberdagen 2015 har inte VSK Fotboll vunnit mot Umeå FC. Det har blivit tre förluster och två oavgjorda sen dess. Senast vi fick höja armarna i en segergest på som det då hette Swebank Park var 2014.

Idag är det dags att bryta den här förbannelsen och det finns bra förutsättningar. Umeå har en av sina ordinarie mittfältare avstängd på grund av utvisning mot Skellefteå i senaste matchen och man har da Silva på skadelistan sedan ett antal omgångar tillbaks.

Det kommer helt säkert bli en jämn och hård kamp men kanske kan VSK trots allt få lite hjälp av Umeåtränaren även i denna match. Ordinarie tränare André Jeglertz är inte på plats då han är på landslagsuppdrag med det kanadensiska damlaget där han precis klivit på som assisterande förbundskapten. Idag leds laget av ass. tränare Magnus Henrysson som är en gammal storspelare i klubben. Någon vana att leda A-laget har Magnus inte och det kanske inte är helt otroligt att han gör något taktiskt misstag som likt höstmatchen 2015 kan ge en fördel för VSK, låt oss i alla fall hoppas på att det blir så.

Kom igen Grönvitt

Facebook Comments Box