ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Spelarnas försäsong 2019

Vi har skrivit en gedigen försäsongsanalys om serien i stort och tittar man på den ser det ändå väldigt bra ut för VSK så här lång.

Nu är det så dags att för nästa nivå och det är att titta lite djupare hur det ser ut i VSK, hos de olika spelarna i laget, efter årets försäsong.

Vi börjar med att titta på speltiden

Vi konstaterar at Dennis och Boris fortfarande är de två spelare som matchats mest under försäsongen. Det beror så klart delvis på att Stefan Batan varit skadad och att Carlos Moggia anslöt sent. Båda har spelat samtliga matcher med ett snitt på minst 80 spelade minuter.

Även Simon, Sean och Calle har spelat varenda match. Dit ska egentligen också Filip Ottosson höra till då han satt på bänken mot Syrianska men fick inte hoppa in.

Om vi tittar lite noggrannare på vilka som fått mycket speltid per match så är det Jesper Florén och Carlos Gaete Moggia som sticker ut. De anslöt sent in i laget som när de fått matchtempo i kroppen har de fått spela en hel del.

Man kan väl tänka sig att de spelare som räknats upp här tänkta för en kommande startelva (Filip O undantagen).

Skytteligan – försäsong

Fotboll handlar om att göra mål och därför är det extra intressant och se hur spelarna lyckats inför säsongen när det gäller den varan och så då också assisten som man fått ihop.

Liksom förra säsongen är det många spelare i VSK som gör både mål och poäng. Förra året vid omgång åtta i serien hade VSK nio olika målskyttar

Under den här försäsongen har man kommit upp i tio olika målskyttar. Så klart har fler spelare nu spelat under matcherna än i fjol, så det är lite som att jämföra äpplen med päron. I alla fall hade VSK vid omgång 8 i fjol gjort 17 mål och nu 18 mål, så det ligger i paritet.

Det är kanske värt att påminna oss att förra försäsongen spelade VSK också 8 träningsmatcher men då hade laget bara sju målskyttar och man gjorde bara gjort 11 mål. Det var först i sista träningsmatchen Karwan Safari fick spela efter skadeproblem och Filip hade som ni säkert minns, problem med sin häl.

Men om vi återgår till interna skytteligan under försäsongen är det Karwan Safari som är skyttekungen. Visst är det två straffmål som räknas in där men det är ändå den gamle Karwan från 2016 -17 vi sett på plan i vinter. Men vi ska inte glömma bort Simon Johansson som gjort 1+4 och varit oerhört viktig på mittfältet och han är inblandad i många av målsituationerna som uppstår.

Sett till speltid imponerar det ändå att sex spelare snittar under 90 minuter mellan varje poäng (mål + assist). Visserligen har Emir och Renan inte spelat en hel match men Stefan Batan har gjort 1+2 och lika så med Jonas Hellgren.

Det som är lite tråkigt så här långt är att nyförvärven inte lyckats med att producera vare sig mål eller assist. Emil Skogh har matat upp lägen och visserligen fixat en straff men inte haft marginalerna på sin sida. Med tanke på hur offensiva spelare både Filip Ottosson och Samuel Holm är så hade det varit skönt om de fått en assist i vart fall. Men men, vi får ta det under säsongen istället.

Slutsats

Den plats det råder mest osäkerhet kring när det gäller startelvan är vem som ska spela vänsterytter. Utifrån resultaten på försäsongen står det nog mellan Douglas Karlberg och Stefan Batan. Det är förmodligen Stefan Batan som startar på lördag mot BP, om vi ska tro siffrorna.

Jämfört med förra säsongen ligger VSK klart mycket bättre i fas i sina förberedelser. Det märks att Simon, Filip och Karwan hittar varandra i anfallet och det resulterar i en hel del mål och assist för dessa spelare. Men det är också oerhört glädjande att hela 10 spelare gjort mål och ytterligare 3 gjort assist, det visar på en bredd som kommer behövas under säsongen.

Facebook Comments Box