ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Det börjar bli ont om platser i truppen – vilka blir kvar?

I dag skrev Dennis Persson på för VSK Fotboll och med Sollentuna-duon som kritade på igår är det just nu 17 utespelare kontrakterade och en målvakt (några av de kontrakterade juniorerna tränar inte med A-laget).

Av vad vi hört från intervjuer och folk runt klubben är det runt 3-4 spelare VSK diskuterar förlängning med. Vilka de här spelarna är exakt är ganska oklart och bara för att klubben pratar med 3-4 spelare är det inte säkert att alla kommer bli kontrakterade.

Det har varit ganska tydligt uttalat från klubben att truppen ska minskas. Efter sommarvärvningarna hamnade truppen på 23+2 vilket är en ganska stor trupp som gör det svårt för vissa spelare att få speltid. Av vad vi har hört siktar VSK på att ha en truppstorlek på ca 20+2.

Den som då räknat lite snabbt inser att 17+1 till 20+2 så innebär det att om alla spelare VSK just nu diskuterar förlängning med får förlängt så är truppen färdigbyggd. Det kommer egentligen inte finnas något utrymme till några nyförvärv utifrån den tänkta truppstorleken.

Utifrån detta resonemang misstänker vi att av de spelare VSK just nu för diskussioner med inte kommer få förlängt. Vi tror att det finns flera meriterade spelare där ute som VSK säkert är sugna på att värva. I slutändan kommer det stå mellan att behålla de spelare klubben just nu för diskussioner med eller plocka in någon externt.

Tidigare har VSK varit i en ganska dålig sits när det kommer till att locka till sig spelare utifrån.  Norrettan är ingen sexig serie för duktiga spelare och det har gjort att VSK fått kompenseras med lön för att locka hit spelare som Moggia och Berisha. Det har även varit svårt att behålla spelare där klubbar i Superettan viftat med tjockare sedelbuntar.

Nu är läget dock något helt annat. Klubben har ambitionen mot Allsvenskan, det finns en stark supporterkultur och framförallt finns det pengar, himmelriket för vilken fotbollsspelare som helst. Just nu är klubben nedlusad med propåer och förslag från spelare och agenter, alla vill till VSK Fotboll.

Vi skulle bli förvånade om klubben väljer att förlänga med samtliga spelare de samtalar med just nu. Det mest sannolika är nog att 2-3 spelare får förlängt och att det sen kommer in ytterligare 2 spelare som nyförvärv.

Om det är som vi tror gör det att bland spelare som Dogge, Carlos, Ilir, Danne, Rinor och Koyar är det nog bara hälften som vi kommer få se i grönvitt nästa år. Egentligen är det nog ingen spelare av dessa som kan vara säker på en förlängning. Här är en kort genomgång hur vi ser på deras situation.

Douglas Karlberg – Har gjort en fantastisk säsong med sina 12 mål och fixade dessutom tre straffar. Men han gjorde bara två assist under hela säsongen vilket är svagt för en ytter som ska slå in bollen i straffområdet också. Dogge har också beklagat sig över sin situation i VLT, vilket antyder att han inte är nöjd med rådande omständigheter. I vilket fall uppskattas gråt i tidningar aldrig av fansen och rent krasst är det så att en spelare som Niklas Lindqvist i Akropolis förmodligen skulle spela för samma lön och ha bättre statistik poängmässigt.

Carlos Gaete Moggia – Har gjort en fantastisk höst i VSK och var kanske den spelare utöver Filip och Stefan som överraskade oss mest. Han isade upp en fantastisk teknik och var en riktig gris på plan. Men när VSK har Jonas Hellgren och Boris Ljevar kontrakterade för nästa säsong är det inte givet att han får förlängt. Även om Carlos i våra ögon varit bättre än både Jonas och Boris kan han puttas undan för att få plats med en ännu bättre mittfältare.

Rinor Nushi – En riktig energiknippe och kanske den ytter som har bäst teknik av alla. Han har haft stora skadeproblem i år och inte riktigt fått till det. Han vill hemskt gärna spela i VSK men med Filip, eventuellt Dogge och nu Samuel så finns det inte så många platser kvar.

Ilir Berisha – Lagkaptenen som styrt och ställt laget under hösten. Han har varit helt ohotad på sin position. Ilir kanske inte har snabbheten men han är otroligt positionssäker och begår sällan misstag. Men skadorna under tidigare år och frågetecken hur mycket träning hans kropp tål samt den höga lönekostnaden ligger honom i fatet när beslutet skall fattas.

Daniel Svensson – Fick bara stå en match i år. Trots det är han kanske den spelare som kan vara mest säker på att få förlängt om han vill. Det finns egentligen ingen anledning för klubben att leta upp en ny målvakt. Danne är en billig lösning för klubben som får en kompetent målvakt som kan acceptera och sitta på bänken.

Koyar Salimi – Nu tror ni att han inte kommer få förlängt då han börjar bli till åren och inte fått så mycket speltid på senare år. Men alla vi pratat med hyllar Koyar som en viktig kulturbärare och en självklar pjäs i omklädningsrummet. Allt handlar inte om att prestera på plan utan också sånt som att få ihop gruppen är viktiga parametrar. Koyar är en få som varit obrottsligt lojal mot klubben när VSK mått som sämst och det har alltid varit självklart för honom att representera Grönvitt. Om Koyar får förlängt är det ingen hög lönekostnad vi pratar om och han lär ställa upp om klubben frågar honom.

Som alltid är det spännande i silly-tider och vi har ingen aning om hur klubben resonerar runt de här spelarna. Den enda vi känner oss nästan säkra på kommer förlängas om han vill är Danne Svensson. Många av de spelare som nu riskerar att bli utan kontrakt är populära i supporterleden. Hur klubben nu än gör kommer folk bli besvikna av att någon inte fick plats eller att någon fick vara kvar på någon annans bekostnad. Pressen kommer vara hög på eventuella dyra nyförvärv eftersom de kommer jämföras med kompetenta fotbollsspelare som fått lämna.

Sen kanske man inte ska ta truppstorleken 20+2 som en absolut sanning. VSK siktar på att göra klar truppen till jul i praktiken. Men ingen ska bli förvånad om det blir några sista-minuten-värvningar i mars när lönekraven snabbt sjunker hos de meriterade spelarna som inte får plats i Allsvenskan.

När vi skrev denna text hade vi också med Dennis i den. Men han har nog gjort samma analys som oss att det ser trångt ut i truppen. Dennis säger uttryckligen till VSK:s hemsida ”vi sätter oss och gör klart på en gång”. Bättre att förekomma än förekommas helt enkelt.

 

Facebook Comments Box