ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tor-Arne Fredheim och sanningen om sommarvärvningarna 2018

Den här berättelsen har vi gått och burit på ända sedan i somras. Närmare bestämt sedan slutet av juli. Det vi kommer att skriva här är information som sipprade fram veckan efter att Tor-Arne Fredheim fick sparken från VSK Fotboll. Vi har inte velat skriva om den innan säsongen var över då vi tycker att den innehåller information som inte skulle komma ut innan fotbollsspelandet var över för den här gången.

Den här historien handlar om hur Tor-Arne ville värva spelare i sommarfönstret och varför.

Som de flesta kan dra sig till minnes var silly-fönstret i somras fullt av rykten och olika spelare nämndes i parti och minut. Det framstod som helt klart att klubben avsåg att ta in förstärkningar till höstsäsongen. Det är lätt att dras med i sillytider och fångas av alla rykten och allt surr. Visst hade VSK lite skador och visst kanske det behövdes fyllas upp någon lucka här eller var, tex var det angeläget att hitta någon ersättare till Calle Svensson.

Men egentligen, behövdes det värvas det som var tänkt. Vi tänker på Stefan Batan, vi tänker på Stefan Ilic och vi tänker på ryktena om att John Junior var kontaktad och tillfrågad. Vad skulle vi med alla dessa spelare till, det var ju inte så att vi inte hade en vänsterback, kantspelare och centrala anfallare. Vi hade ju hur många som helst, de flesta satt på bänken eller läktaren.

Det vi nu kan berätta är att Tor-Arne Fredheim hade som plan att bänka de spelare han såg som särskilt oppositionella i truppen och ersätta dem med helt nya spelare till höstsäsongen. Han tänkte att Dennis Persson, Simon Johansson och Karwan Safari skulle utgå och ersättas med andra.

Det är därför Stefan Batan blev värvad som ersättare till Dennis. Det var också Tor-Arne som själv ringde upp Stefan Ilic i GAIS och bad honom bryta kontraktet och komma till VSK. Han skulle ta Simons plats på mittfältet. Det var samme TAF som ringde John Junior i CU och sa åt honom att komma över och spela för VSK med en plats i Superettan nästa år som mer eller mindre garanterad med Johns kommande mål för VSK under hösten. Karwan skulle få beskåda matcherna från läktarplats.

Nu lyckades inte TAF med sin plan eftersom han fick sparken innan han var klar. Stefan Batan blev dock värvad och ingen ångrar nog den värvningen. Men värvningen gjordes inte bara för att Stefan är en ytterst kompetent fotbollsspelare som vi alla fått sett, utan med en tydlig plan i bakfickan från TAF:S sida.

Man kan kanske tycka att Tor-Arnes beteende är konstigt och klandervärt. Men man ska komma ihåg att han hade klubbens uppdrag att ta upp laget i Superettan och bygga laget vidare. Hans uppdrag var på tre år och han hade all anledning att titta långsiktigt. TAF utgick så klart från de här förutsättningarna. När han såg att vissa spelare inte passade in i hans tänkta lagbygge ville han så fort som möjligt byta ut dem, så att målet kunde nås.

Ett sånt beteende är knappast konstigt eller fel men som alla förstår hade det inte fungerat då det hade blivit en storm av frågor och undringar när flera av lagets bärande spelare helt plötsligt hade hamnat på läktaren. Det Tor-Arne kanske inte förstod är att man inte kan bygga ett lag helt utan lokal förankring, det är svårt och framförallt blir det väldigt väldigt dyrt.

Nu fick styrelsen stopp på galenskaperna innan det hade gått allt för långt. Det ska vi nog vara tacksamma för. För hur det än är, det är svårt att se att VSK Fotboll skulle vara där vi är idag om TAF fått sin vilja igenom. Det går så klart bara att spekulera i vad hösten hade inneburit, men någon harmoni i truppen hade vi i vart fall inte fått se.

Facebook Comments Box