ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Degerfors IF – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare. Förvisso är inte det klart än vilket det sista laget blir i Superettan, AFC/BP kvalar som bäst nu. Men vi smyger igång vår genomgång ändå så smått.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

 

Spelare

Erik Björndahl är forwarden som gjort 11 säsonger med BK Forward innan han inför årets säsong flyttade över till Degerfors. I Div 2 i fjol gjorde han 24 baljor och det landade honom äntligen ett Superettankontrakt. Han inledde säsongen med att sitta på bänken och få göra inhopp. Men under hösten har han visat vilken målskytt han är och tagit en starttröja efter sommaruppehållet. Det har blivit hela 14 mål för DIF i år och han har verkligen bevisat att han hör hemma på SE-nivån. Det är många VSK-spelare som mött Erik genom åren så nästa år när vi möts kommer han inte vara någon överraskning för VSK.

Marcus de Bruin är mittbacken som är Mr Degerfors. Totalt har 32-åringen spelat 11 säsonger i DIF. Han gjorde avbrott 2012 då han studerade till polis i Stockholm och representerade då Sollentuna United i Div 2. Väl tillbaka i Degerfors har han växt ut till att bli lagets försvarsgeneral. Numera spelar Marcus i en trebackslinje med 3 mittbackar och han har erfarenheten och tyngden i sitt spel som gör att han hans mittbackskollegor har ett lättare jobb i backlinjen. Marcus kontrakt går ut nu och vi får se hur klubben gör om de förlänger det eller om Mr Degerfors får söka sig till en annan klubb.

Kevin Wright är en engelsk försvarare/mittfältare som ursprungligen kommer från Chelseas akademiverksamhet. Han hamnade från 2017 i Norge och Fredrikstad. På hösten blev han utlånad till Degerfors, där han inte fick särskilt mycket speltid. Det han visade upp var i alla fall tillräckligt för att DIF skulle sajna honom för 2018 när han blev en Bosman-spelare. Under 2018 har han varit Degerfors näst mest använda spelare mätt i speltid och från sin vänsterposition på mitten är han också målfarlig och fått in 5 bollar under säsongen.

I Degerfors har vi också VSK-bekantingen Oliver Ekroth som har gjort en klart godkänt debutsäsong i Superettan som central mittback. Han har faktiskt spelat mest av alla i truppen och bara missat en match då han var avstängd på gula kort. Just gula kort tycks Oliver dragit ned på då han bara samlade ihop fyra stycken på 29 matcher. I VSK var det 7 respektive 6 på de två säsonger han gjorde i klubben med klart mindre speltid att samla ihop dem på. Det ska bli kul att få möta Oliver nästa år och se hans utveckling som fotbollsspelare.

Många som följt Div 1 Norra minns nog att DIF i sommarfönstret värvade Josef Ibrahim från BK Forward. Josef gjorde succé på våren med 12 mål på 15 matcher. I DIF har det under hösten gått trögt för Josef som fått begränsat med speltid och inte registrerats för några mål. Vi får väl se om det lossnar för honom nästa år, han har kontrakt över 2020 med klubben.

Degerfors har ett dilemma på sitt mittfält inför kommande år. Christos Gravius och Erik Lindell har varit bärande spelare där men de är båda två lånespelare. Att fylla tomrummet de efterlämnar när de nu återvänt till sina klubbar måste vara DIF:s största prioritet inför 2019.

Klubben

Degerfors IF är bruksklubben som verkligen förtjänar epitetet bruksklubb. Det är klubben som är så långt man kan komma från fotbollens finrum i landets tre största städer. Här går tiden sin gilla gång och DIF puttrar på i elitfotbollen som man gjort sedan urminnes tider. Det finns något rejält över klubben som varje år lyckas ställa ett lag på benen som ser till att placera laget i tabellen mitten. Det är inte särskilt glamoröst men klubben har en skicklighet och en närmast unik förmåga att stampa fram egna billiga spelare som kan bära klubben och som gör det möjligt att klara sig med en betydligt billigare trupp än många andra klubbar på den här nivån.

Tränaren heter Stefan Jacobsson och är likt klubben i övrigt en tämligen anspråkslös historia där hans främsta meriter är att han tränat diverse småklubbar i regionen. Innan han blev huvudtränare i DIF tränade han dess akademi.

Vi kan redan nu ställa i utsikt at Degerfors IF slutar i mitten av serietabellen 2019 oavsett vad klubben må ha för målsättningar det kommande fotbollsåret.

Arenan

Arenan heter Stora Valla och är en sliten anläggning från slutet av 30-talet. Här finns bara 1000 sittplatser under tak på den (lilla) huvudläktaren. Man har pratat länge om att rusta arenan men ännu har inget hänt. Arenan tar idag 7 500 åskådare, de flesta då på mobila läktare som ställts upp efterhand behoven har ökat. Planen är fortfarande gräs men konstgräs har diskuterats mycket genom åren.

 

 

Facebook Comments Box