ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll Dam – här är läget

Idag den 11/11 har VSK Fotboll kallat till ett extramöte för att informera medlemmarna om hur man tänker sig att starta ett representationslag på damsidan. Om mötet kan komma överens och rösta runt ett förslag hur man ska göra, kommer klubbledningen att få uppdraget att sätta igång.

Det var i somras som VSK Fotbolls styrelse meddelade att man avsåg att starta ett representationslag på damsidan, detta efter påtryckningar från olika håll, där medlemmar och andra gjorde sina röster hörda på olika sätt.

Frågan som uppstått för VSK är förstås hur man ska kunna få ett representationslag på benen på enklast och smidigaste sätt. Det har funnits och finns ett antal parametrar att ta hänsyn till.

  • När VSK startar ett damlag måste man vara försiktig så att man inte förstör för mycket för de andra tre klubbarna i stan med elitverksamhet på damsidan. Att rekrytera över spelare från dem, ett gäng från varje klubb, skulle påtagligt skada deras verksamhet.
  • Ett förslag som funnits är därför att ta över ett helt lag eller en hel klubbs verksamhet och göra om det till VSK Fotboll Dam
  • Genom ett rakt övertagande skulle VSK överta lagets plats i seriesystemet och därmed slippa spela upp ett eget lag från botten.
  • En fråga som varit oklar är hur en sådan elitsatsning från dag ett skulle kunna finansieras då det kostar minst en miljon varje år att driva en damverksamhet i Div 1.
  • Vidare har ett antal kritiska röster höjts, bla från oss om att VSK inte ska hålla på som tex AFC och ta över verksamheter. Vill man bedriva damverksamhet får man se till att börja från början och vartefter på egna meriter förtjäna sin plats i seriesystemet.

Dessa och säkert några parametrar till har styrelsen att ta hänsyn till när man nu idag ska diskutera damsatsningen med föreningens medlemmar. Styrelsen har så klart ett förslag till medlemmarna som rimligen tar hänsyn till dessa utstående frågor.

Vad vi har förstått har styrelsen, efter omfattande synpunkter från medlemmar droppat idén med att ta över ett av stadens andra damverksamheter. Det är både den moraliska aspekten, att så gör man bara inte om man är en seriös förening, sen att ekonomin i ett sådant övertagande är högst osäker, får man ihop nödvändiga pengar?

Mycket talar därför nu för att styrelsen kommer att föreslå medlemmarna att VSK Fotboll startar ett representationslag för damer i botten av seriesystemet och att man därifrån får jobba sig uppåt.

Genom detta undviker man alla former av debatter om oärliga klubbövertaganden och man riskerar heller inget ekonomiskt då verksamheten i de lägre divisionerna är, relativt sett, billig.

En fråga som dock kvarstår och som styrelsen måste ha ett förslag på till medlemmarna är hur rekryteringen av spelare till det nya laget ska gå till. Här måste det finnas en strategi så att så liten skada som möjligt görs i de andra klubbarnas verksamhet. För hur det än är, damelitverksamheten i staden är inte jättestor och det finns ett begränsat antal spelare tillgängliga just nu.

Extramötet är kl 19.00 idag 11/11 i VIP-rummet på Solid Park Arena – alla medlemmar i VSK Fotboll är välkomna.

Facebook Comments Box