ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Rapport: Extramötet beslutar om att starta VSK Fotboll Dam

Ikväll har VSK Fotbolls medlemmar fattat ett historiskt beslut. Klubben kommer från och med 2020 att ställa upp med ett representationslag för damer. För att möjliggöra detta inleds ett tekniskt samarbete med BK 30.

Våren 2020 kommer damer att äntra Solid Park Arena i VSK:s grönvita matchställ. Man kommer att representera klubben i seriespel i Div 3 eller 4, beroende på vad Västmanlands fotbollsförbund går med på. Har man tur får man en plats i Div 3, annars får man börja i Div 4.

De damer (snarare tjejer) som kommer att bära de grönvita tröjorna är BK 30:s U19 lag. Klubbarna har bestämt sig för att ingå ett samarbete runt detta lag. Samarbetet innebär att spelarna fortsatt tillhör BK 30 och spelar matcher i sin flickserie. Parallellt med detta representerar man VSK i seniorserien. Detta är möjligt då tjejerna spelar få matcher i sin ordinarie serie.

För er som inte är närmare insatta i damfotboll är det här med att två föreningar gemensamt ”äger” ett lag som man samarbetar runt inget ovanligt. Det förekommer ofta, då det kan vara svårt att få ihop spelare till två lag på många platser i en viss ålderskull. I praktiken innebär detta att båda föreningarnas organisationsnummer står bakom laget.

I detta fall är överenskommelsen att BK 30 år 1 tillhandahåller spelarna som spelar för VSK. År 2 är en del för gamla och kommer då erbjudas att gå över till VSK, om de inte försvinner uppåt i systemet. Samtidigt rekryterar VSK spelare själva inför år 2 på egen hand. Målet är att över tid få ett eget lag där samtlig spelare är registrerade för VSK.

Anledningen till att göra på detta sätt är som vi förstår att minska den turbulens som skulle blivit i Västerås damfotboll om VSK själva skulle börja rekrytera spelare till sitt lag från övriga lag. Nu har man hittat en lösning som stadens damföreningar kan ställa sig bakom och leva med.

Båda föreningarna delar på kostnaderna för laget. En kostnad som beräknas till 100-150 000 kr nästa år. VSK finansierar tränaren samt vissa träningstider. Matcherna avser man att spela på Parken. Träningarna tar BK 30 hand om i sin helhet. Dock kommer VSK bestämma tränare, då man betalar för den personen.

En fråga som dök upp på mötet är vem som äger den plats i systemet som laget innehar. Rent tekniskt är det båda föreningarna, men klubbarna är överens internt om att det är VSK:s plats.

Styrelsens hastiga påkallande av extramötet förklarade man med att man var tvungen att kalla till möte blixtsnabbt för att hinna få ett beslut, då anmälan till nästa års seriespel snart ska vara inne.

Vidare berättade styrelsen att man avsåg att VSK Fotboll skulle ta över det som kallats Fotbollsakademin i Västmanland. Detta koncept har drivits av Gideonsbergs IF under ett antal år och är samma sak som VSK+ för pojkar, som innebär att talanger i Västerås med omnejd erbjuds extra träning oavsett klubbtillhörighet. Man lät vidare meddela att verksamheten finansierades med avgifter och var kostnadsneutral.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att VSK Dam blir verklighet, även om det sker inom ramen för ett samarbete med BK 30. Redan under nästa år kommer vi dock få se de första damerna sajna kontrakt med VSK och bli grönvita på riktigt.

Från Anno 1904s sida vill framföra ett särskilt tack till supportern och medlemmen Ulf Larsson som på ordinarie årsmötet i våras ifrågasatte styrelsens dåvarande ståndpunkt runt damfotbollens vara och icke-vara i VSK. Ett år senare har vi alltså verksamheten på plats. Bra jobbat Ulf och bra jobbat VSK Fotbolls styrelse som varit lyhörda för medlemmarnas önskemål i den här frågan och tagit tag i den.

Facebook Comments Box