ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll behöver ett damlag

Sverige tog silver i OS finalen, men med tanke på hur laget har spelat är det ändå en besvikelse när det bästa laget i gruppspelet, slutspelet, finalen, förlängningen havererar på straffar. Även om alla har rätt att vara besvikna efter ett missat guld så var det några som uttryckte en del unkna åsikter så som att damfotboll inte är lika bra eller fint som herrfotboll. Även om dessa åsikter blivit färre med åren är det inget som hör hemma 2021.

Tankarna dras till de tidiga OS spelen som stoppade tjejer från att idrotta. Från början var OS bara något för herrar, sen fick tjejer ställa upp i grenar där det såg estetiskt snyggt ut som tennis men gud förbjude dem att löpa då det var ohälsosamt för kvinnor. Med tiden har detta förändrats, men så sent på som 1980 fick tjejer inte ställa upp i Vasaloppet, som om det skulle vara något farligt.

Fortfarande är det just inom lagidrott som man hör detta med att herridrott ska vara något bättre och roligare och titta på än det som damer praktiserar. Just inom hockey och fotboll är det vanligt att höra att damernas insatser är sämre eller inte lika mycket värda som herrarnas. Men få klagar på medaljerna som kommer från damerna inom simning eller friidrott trots att det är sämre tider eller längder än vad herrarna gör.

Kanske har detta med pengar att göra, idrotter som fotboll och hockey är väldigt stora kommersiellt och där det också är stora skillnader ekonomiskt mellan könen. Eller så är så att man faktiskt upplever man damfotboll som ett hot mot sitt herrlag i en värld där det länge bara varit en mansdominerad värld. Klart är dock att många fortfarande sitter ändå med rätt förlegade åsikter kring detta. Tyvärr inte bara globalt, även lokalt.

I veckan fick jag för mig återberättat hur ett flicklag ville träna mer men fick nej då flickor i den åldern inte skulle träna mer än vad de gjorde. Laget i fråga var bland de bästa i sin årskull och istället för att uppmuntra tjejerna satte klubben stopp. Det resulterade i att de bytte klubb, först till Barkarö och sedan VSK för att de skulle få träna så mycket som de ville som de älskade allra mest. Frågan är om någon hade satt stopp om ett lag med killar skulle vilja köra en extra träning i veckan?

Inom VSK har motståndet mot damlaget snarare varit via ekonomiska argument. När VSK dam startades så väckte många upp frågan är ”hur ska VSK har råd med detta?”, även ett damlag kostar och herrlaget går miljoner med förlust. Men för mig är inte detta en ekonomisk fråga utan en fråga om att förändra bilden av VSK.

Undertecknad satt på läktaren i en annan idrott med ett gäng mammor för att se våra döttrar tävla, på något sätt så kom vi in på elitlagen i staden och en av mammorna sa ”Jag gillar inte VSK fotboll då de är en klubb bara för pojkar”, även om det då redan fanns flera flicklag och diskussioner om ett damlag så var det en rotad bild hos henne. Den här bilden finns hos många i staden och det är en bild som behöver förändras. För även om det inte är en viktig fråga för just dig, är det en viktig fråga för många andra som skapar en negativ bild av VSK. Klubben behöver hänga med i samtiden och då är ett damlag en självklarhet, det har flera stora lag i Europa insett som ett efter ett satsar på sina egna lag. Det finns sponsorer som bara sponsrar tjejidrott eller föreningar som är jämställda och varför ska de inte kunna sponsra VSK?

Absolut att det går att fundera över hur klubben ska ha råd med både ett lag i Allsvenskan och Damallsvenskan, men snälla vi är inte där än, om det ens någonsin kommer att hända? Ibland får man känslan när detta diskuteras att det skulle det vara ett större problem att VSK skulle spela i Damallsvenskan än om BK30 gjorde detta vilket känns helt befängt. Det är inte så att de andra klubbarna är bättre på detta, sen Gideonsberg hade sin storhetstid på 90 talet så har det sen dess sakta men säkert gått utför. Nu är det dags för VSK och se till att visa att det går att ha ett damlag i eliten.

Det är en resa klubben behöver göra och där de ekonomiska musklerna behöver bli större samtidigt som det även gäller att ha en ekonomi i balans. Det finns mycket och lära av marknadssamarbetet med VSK Bandy, vi ska inte underskatta gnisslet som kommer uppstå när pengar behöver fördelas. Här behöver det finnas en strategi på plats rätt tidigt om inte redan nu. Det går inte att växa från en omsättning på några hundratusen till miljoner över en natt, det behöver ske kontrollerat på samma sätt som dessa krav finns på herrsidan och det kommer få ta sin tid. Klart det finns utmaningar, men att ge upp innan man försökt låter inget som hör hemma i en elitförening.

För nu är det så att herrlaget behöver ett damlag om vi ska få ett varumärke som lockar alla i staden, vi ska inte vara en klubb för de som fötts med en penis utan för alla. Det handlar inte om hur du ser och känner för VSK Fotboll, det handlar om att ge fler att uppleva det du känner. Damfotbollen behöver ett varumärke som VSK som satsar för att nå eliten, det är en symbios som gynnar båda parter. Flera som följer herrfotbollen kommer börja följa damfotbollen och många av de som följer damfotbollen kommer även följa herrfotbollen, det kommer ske en tillväxt åt båda sidor. Om ni inte har märkt det var det rekordmånga tjejer som bar VSK tröjor senast, förmodligen spelare i damlaget och flicklagen som var på plats. Genom att ha både herr- och damlag kommer vi får en större tillväxt av VSKare och det är något bra!

I flera år har jag frågat mina döttrar om de vill följa med fotboll och har varit glad de få gånger en av dem velat. När jag frågade i veckan om de ville se VSK dam spela var de till min förvåning uppspelta som aldrig förr. De bryr sig inte om vilket division ett lag spelar men har lättare i sin ålder att identifiera sig med tjejer som idrottar än killar. Det är inget fel med det. Kanske är det damernas framgångar i OS som spelat in, för de är fortfarande helt ointresserade av att se Akropolis hemma på måndag.

Med några kompisar till ena dottern såg vi tillsammans den spännande straffläggningen. Efter slutsignal var jag väldigt besviken och irriterad över de svaga straffarna, så som många andra. Men tjejerna var istället upprymda över och se hur spelarna i Kanada sprang och firade sitt guld och någon sa ”Så där ska vi göra i nästa match när vi gör mål!”. Hur vi ser på fotboll är är inte alltid rationellt och logiskt, det är känslor och hur vi upplever det är olika för oss alla. Låt det få vara så och se inte ner på dem som tycker annorlunda utan gläds åt att också de älskar fotboll.

Vill du bara se bra fotboll? Men sen när började vi som följer VSK Fotboll bry oss om kvalité? Många av åren med VSK fotboll har varit ren misär med bortamatcher på Trängens IP som ett bottenlag i tredjedivisionen. Det handlar om kärleken till ett klubbmärke och nu kommer familjen utökas, det sker inte varje dag. Vi kommer nu få fler möjligheter att uppleva känslor, både glädje och motgångar.

På söndag spelar VSK dam sin första match hemma helt i VSKs egna regi (förra året var ett samarbete med BK30) och de förtjänar verkligen att välkomnas ordentligt in i VSK familjen!

Vi ses på ikväll 17.30!

//HL

Foto: Åke Hedvall

Facebook Comments Box