ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Vi ska vinna alla matcher”

Foto: Åke Hedvall (VSK Fotboll)

Imorgon söndag kl 17:30 spelar VSKs damlag säsongens första match hemma mot örebrolaget Scandinavian FC. Enligt huvudtränaren Lisa Hellenberg är målsättningen precis som förra året att vinna serien och alla matcher, men den här gången hoppas hon att laget får spela inför lite större publik. 

Det har varit en lång försäsong för det grönvita damlaget. Förra säsongen avslutades i november och sedan dess har de inte kunnat spela mer än tre träningsmatcher.

– Det känns verkligen konstigt med en så sen och kort säsong. Vi har bara åtta matcher och dom ska vi vinna. Det är lätt att man glömmer bort att det ligger månader av hårt jobb och noggranna förberedelser bakom, säger VSKs huvudtränare Lisa Hellenberg.

Det grönvita damlaget spelade sin första säsong förra året och vann då division fyra. Nu är förväntningarna från klubben och supportrarna att laget ska ta hem trean.

– Alla tjejer har målsättningen att vi ska vinna serien och alla matcher. Trots att vi bytt ganska många spelare har vi haft tid att skapa en stark gemenskap och bygga vidare på vår spelidé, säger Hellenberg.

Enligt henne är det inte särskilt stor nivåskillnad på lagen i division 4 och division 3. Flera lag som de mött i fyran skulle nog kunna klara sig hyggligt även mot lagen i trean, tror Hellenberg. Trots det åkte VSK tidigare i sommar på sin första förlust i träningsmatchen mot division 3-laget Norrby SK från Sala. 

– Norrby var bra. Det blev vår första förlust, någonsin. På sätt och vis var det bra att vi tog den nu på försäsongen. Det kändes tungt men var väldigt nyttigt. Det gör det tydligare för spelarna vad som krävs och att inställningen alltid måste vara på topp, säger Hellenberg.

VSK Fotbolls flicklag har ännu inga spelare tillräckligt gamla för att ta plats i A-laget, men enligt Lisa Hellenberg kan några spelare från klubbens F14-lag bli aktuella snart.

De flesta av klubbens nyförvärv kommer därför från andra västeråslag som t.ex. Gideonsberg, BK30 och även IFK Västerås, men det är inte lätt att locka talangfulla och lovande spelare till division 3.

– Vi tränar som ett division 1-lag och kör fys med herrlagets fystränare. Det svåra är därför att hitta intressanta spelare med utvecklingspotential som vill vara med på vår resa i seriesystemet. En del tycker att det är spännande men det är ju inte särskilt glammigt precis. Ändå tycker jag att vi lyckats riktigt bra, säger Hellenberg. 

På frågan varför hon själv lägger så mycket tid på ett lag i division 3 skrattar hon till. Hon och hennes tränarkollegor Amanda Wegerman och Jennifer Forsman Ekfeldt har själva spelat tillsammans på elitnivå och nu lägger de all sin lediga tid på att träna division 3-fotboll och matcher mot lag som Garphyttans IF och Skyllbergs IK.

– Det behövdes något nytt på damsidan. Det har inte fungerat. BK30 och GIF har länge turats om att vara i toppen men jag tror att VSKs satsning är vad som krävs för att få ett damlag på elitnivå i Västerås. Det är det vi drivs av. Att vara med och bygga något nytt, att vinna serier och klättra.

Men det är inte bara klubbframgångarna som är fokus för den grönvita tränaren.

– Personligen tycker jag att det är som allra roligast när man ser spelare utvecklas. Ambitiösa tjejer som lägger ner tiden, ger allt och ser resultat. Det är häftigt, säger Hellenberg.

Imorgon söndag spelar VSK den första av åtta matcher den här säsongen. Enligt Hellenberg är det pirrigt i spelartruppen, men på ett bra sätt.

– Vi är väl förberedda och går alltid för vinst. Det kommer bli en rolig match och förhoppningsvis får vi även lite publik som kan komma och stötta oss. Det är viktigt för prestationen men också en sån där sak som faktiskt får spelare att välja VSK, säger Hellenberg.

/JL

HÅLL KOLL PÅ

#7. Matilda Juhlin, offensiv mittfältare som bjuder på show.

#8. Elin Antonsson, vänsterytter. Snabb som sjutton. Kanske seriens snabbaste spelare.

#1. Fannie Eklöf, målvakt. Tryggheten själv. Förtjänar allt beröm.

VSK Fotboll – Scandinavian FC Örebro, söndag 17:30 på Iver Arena (Fri entré!) 

Mer info om matchen på vskfotboll.nu

Den grönvita truppen inför träningsmatchen mot Norrby SK tidigare i år. Foto: Åke Hedvall (VSK Fotboll)
Facebook Comments Box