ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Bandy – säg som det är nu – annars är det svårt att hjälpa

Vi håller fortfarande på att smälta nyheten från VSK Bandys ekonomisk kris och hur man tydligen tagit pengar från VSK Fotbolls andel av marknadspengarna för att klara av höstens utbetalningar till löner och annat. 

Under tisdagen har vi fått veta att de pengar som bandyn tagit uppgår till så mycket som 4 miljoner. Det kan vara mindre.

Men hur kan man ha en likviditetskris med så mycket pengar från fotbollen på sitt konto? De känns som att man inte säger hela sanningen här. Vad är det för slags luftslott som VSK Bandy har byggt och varför vägrar man säga något annat till media än att det är samarbetet med VSK Fotboll som har orsakat deras bekymmer. Just det påståendet är för oss utomstående svårt att förstå då marknadsarbetet inklusive samarbetet alltid har styrts av VSK Bandy genom marknadschefen Michael Campese.

Hur kan man ha en sådan massiv likviditetskris och tigga pengar från sina supportrar och ändå anställa tre personer, må vara att säljaren är viktig men att få in en klubbchef och en förstärkning på kommunikationssidan just nu, hur kan det vara prioriterat i detta extrema läge som man målar upp?

Vi vet sedan en tidigare analys att få föreningar i bandysverige har fler än 7-8 anställda. En klubb i Superettan har under 5 anställda på en nivå som VSK Bandy omsätter. Att i detta tuffa läge öka antalet anställda till 10 känns som helt fel väg och gå.

Någonstans måste VSK Bandy välja väg här om det sportsliga är viktiga eller organisationen. Nu känns det som man äter kakan och vill behålla den samtidigt. 

Transferfönstret är öppet till 15 januari, det finns fortfarande en utväg att erbjuda spelare att leta sig vidare till andra klubbar om det är sådan ekonomisk kris i föreningen trots att man tagit många miljoner från fotbollen. Självklart kommer detta minska möjligheterna till SM-Guld, men varje spelare med fortsatta kontrakt ska ha lön ända till nästa säsong.

Om organisationen är viktigare än spelare bör klubben nu se över vilka kostnader man kan göra sig av med på spelarsidan. Om man tycker målsättningen med SM-Guld är viktigare får man nog börja kapa kostnader på annat håll, exempelvis på personalen.

Utan öppenhet från bandyföreningens sida är frågorna många från alla som bryr sig om klubben. För många medlemmar i fotbollen kommer det vara närmast omöjligt att medge ett nytt lån till bandyn utan att veta hur den ekonomiska statusen i föreningen är och vilken plan klubben har för att komma ur den. Den nuvarande planen att öka antalet anställda i en sk likviditetskris ger vi inte mycket för. Ett eventuellt lån från VSK Fotboll behöver även ha en bra pant, aktierna i restaurang och eventbolaget på Rocklunda skulle kunna vara en sådan lösning. 

Det som oroar oss mest att bandyn mitt i en ekonomisk kris av oklara proportioner inte kör med öppna kort så att de som vill hjälpa kan göra det på bästa sätt. Det som är näst mest oroande är strategin att försöka satsa sig ur en kris, för det har ingen klubb någonsin lyckats med. Det kanske funkar på det makroekonomiska planet för ett nation när likviditet aldrig är en fråga (man kan alltid låna mer pengar). Men för en ideell idrottsförening är det i det närmaste dömt att misslyckas. 

Som vi sagt tidigare, om VSK Bandy fortsätter på den inslagna vägen att skylla på marknadssamarbetet och inte säga ett pip mer om hur problemen ser ut och vad man kommer att göra för att avhjälpa dem talar väldigt lite för att man ska få sympatier och stöd av den breda VSK-familjen. Vi uppmanar de styrande i bandyn att komma ut nu och berätta för oss VSK-are hur det ser ut, på riktigt. 

Facebook Comments Box