ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Skärpning VSK:s styrelser – nu är det allvar!

I går gick VSK Bandy ut med att de har en likviditetskris och har inte kunnat betala ut pengar till VSK Fotboll från det gemensamma marknadsarbetet, det ryktas om mångmiljonbelopp som saknas, som fotbollen är rättmätiga ägare till – men som nu bandyn sätter sprätt på efter att helt sonika lagt beslag på dem. 

Bandyn har ”lånat” dessa pengar för att klara sin likviditet under hösten. Nu vill VSK Fotbolls styrelse att föreningens medlemmar skall rösta på ett extra möte om skulden ska förvandlas till ett lån. Den 31/12 stängs fotbollens böcker och då måste det här vara reglerat på något sätt. 

Om fotbollens medlemmar inte går med på att skulden omvandlas till ett lån riskerar bandyn rimligen konkurs. Det finns såklart ingen i och runt VSK som vill att VSK Bandy går i konkurs.

Men, hur ska fotbollens medlemmar som ansvarar för fotbollens medel och har ett primärt ansvar för den klubbens välmående kunna säga till sig själva, vi lånar ut pengar in blanco – vi vet inte om vi får tillbaka dem och när i sådant fall. Vi vet inte om låntagaren överhuvudtaget är kreditvärdig och hur planerna framåt ser ut för att säkra bättre likviditet och få klubben på fötter igen. Varför ska vi riskera klubbens kapital och framtida satsning mot Allsvenskan för en miserabelt skött klubb som varit konkursmässig i minst 3 år nu. 

VSK Bandy borde förstå bättre, vill man låna pengar får man bli något ödmjukare i sin retorik mot de som eventuellt ska rädda dem. Medlemmarna i VSK Fotboll har ingen aning om vilka skulder bandyn har i övrigt, hur ser de organisatoriska planerna ut? Ska ungdomsverksamheten och dambandyn separeras från herrbandyn? Varför anställer man massa folk när man i tidningen och i sitt uselt formulerade tiggarbrev tydligt anger att man inga pengar har och öppet tigger från sponsorer och supportrar för sin överlevnad.

Hur tänker man i bandystyrelsen när man drar på sig ytterligare kostnader i miljonklassen som man då tydligen hoppas att VSK Fotbolls medlemmar ska slanta upp utan att blinka i form av nya miljonlån. Ganska magstarkt kan vi tycka!

Om det är sån akut brist på pengar som man vill påskina, trots att man nu använder miljoner av fotbollens slantar, varför skär man inte ned på den personalstyrka som i svenska bandysammanhang tillhör en av de största, om inte den största.

Vilka villkor kommer lånet ha, vad är styrelsen i VSK Bandy beredd på att gå med på? Hur gärna vill man överleva? Vilka garantier ställs? Hur ska VSK Fotbolls medlemmar kunna lita på sin systerförening som beter sig som en missbrukare som ständigt återfaller i gamla synder och antisociala beteenden, trots fagra löften om att det ska bli bättre och att man slutat ta droger nu. 

Ja – styrelsen i VSK Bandy – allt har ett pris och är inte ni beredda att visa de som ska stå för ert vidlyftiga leverne den respekt de förtjänar, kan lösningen ligga längre bort och bli än jobbigare att nå, än vad ni vill tro och hoppas på. Nu har ni chansen att börja lyckas där ni har misslyckats så många gånger tidigare – börja prata!

Till VSK Fotbolls styrelse: Hur kommer det säg att medlemmarna i VSK Fotboll som närvarade på sommarens extra möte fick se en styrelse i absolut samstämmighet vid sina döda släktingars gravar svära en helig ed  ”inte en krona till – till bandyn – aldrig”

Nu har det gått mindre än sex månader när vi medlemmar i fotbollen nås av en kallelse till ett nytt extra möte där just lån till VSK Bandy är den tunga punkten på dagordningen – hur är det ens möjligt?

Seriöst – så här kan vi inte hålla på – det här är ju värre än en sämre förskolesandlåda.

Vi konstaterar – vill VSK Bandy ha något lån från VSK Fotbolls medlemmar får de förklara tydligt och klart vad som har hänt och svara på alla frågorna ovan. Ni kanske tycket att fotbollen ska betala era huvudlösa ekonomiska risktaganden. Vi får väl se vad medlemmarna säger – men spela inte alltför stora summor på ett ja-beslut, lojalitet har alltid en gräns och ingen medlem i fotbollen vill känna sig utnyttjad eller bli behandlad som en idiot som inget förstår av arroganta människor som kallar sig VSK:are.

Tänk istället så här, medlemmarna i VSK Fotboll kan möjligen låna ut pengar om de vet förutsättningarna så att riskerna kan värderas. Alla som någon gång sysslat med investeringar vet att det finns en kalkyl att göra där man vid någon tidpunkt måste sluta stoppa in nya pengar eftersom det man investerat i är ett svart hål. Man får helt enkelt låta skiten gå omkull och ta den sura förlusten och gå vidare – är VSK Fotbolls medlemmar där med VSK Bandy? Ja, tiden får utvisa detta. 

För VSK Fotboll gäller – transparens av aldrig tidigare skådat mått! Vad har hänt, vad har gått fel? Hur kan klubben sitta med svarte petter igen och förväntas betala ut miljonbelopp till sin missbrukande släkting som tar första bästa chans att sno klubbens pengar till att köpa nya droger för. VSK Fotboll ger medberoendet ett rätt tragiskt ansikte. 

Seriöst båda styrelserna – nu är det skärpning big time – annars slutar det här inte väl!

Facebook Comments Box