ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

“Vill Västerås ha elitfotboll så fixar vi det”

VSK Fotboll har etablerat sig i Superettan och visat att man kan ta sig an alla lag i serien, men hur långt är det kvar till att bli ett topplag? VSK-tränaren Kalle Karlsson påstår i det senaste avsnittet av podden Uppför Bågebacken att en och en halv miljon skulle räcka för att VSK ska kunna utmana om seriesegern. 

När Kalle Karlsson tog över VSK hade klubben förlorat flera tongivande spelare och haft en tung period med dåliga resultat. Inte heller blev det någon smekmånad för den nya VSK-tränaren som bara tog en poäng på de första fyra matcherna i klubben. 

Senare på hösten kom vändningen, ett bättre spel och VSK avslutade serien med att gå obesegrade i de sju sista omgångarna. Den positiva trenden berodde delvis på ÖSK-lånen Taha Ali och Erik Björndahl men även på ett bättre spel och en bra sammanhållning i laget. 

– Vi nådde höga höjder spelmässigt under hösten. Vi slaktade Sundsvall på hemmaplan och dom går upp till Allsvenskan. Nu gjorde vi en jäkla bra första halvlek nere i Helsingborg mot den klubb som har överlägset mest resurser i Superettan. Det kändes som att folk tyckte det var kul att gå på fotboll igen för att vi spelade väldigt offensivt, säger Kalle Karlsson i podden. 

Dags att blicka uppåt

Stärkt av en stark säsongsavslutning vill VSK-tränaren Kalle Karlsson blicka framåt och uppåt, men menar att det krävs bättre ekonomi för att Grönvitt ska kunna bli ett topplag i Superettan. 

– När vi plockade Björndahl så tog vi in en spelare som skulle komma in och rädda säsongen. Säg att vi skulle få in spelare av hans dignitet, och då menar jag inte att dom måste vara exakt lika bra som han var, men i den priskategorin. Får vi in tre spelare som han så kan jag garantera att vi är i toppen av Superettan. Större än så är inte skillnaden, säger Kalle Karlsson.

I fotbollssverige är det fortfarande många som tror att VSK sitter på en skattkista med Vigge-pengar, men någon sådan finns inte. Den nya styrelsen har jobbat hårt för att få budgeten i balans och det gäller att få in mer pengar än vad man gör av med. 

– Det behövs inte så mycket pengar. I min värld är det inte mycket pengar, men sen ska ju dom där pengarna in och då kanske någon annan tycker att det är mycket pengar. Säg att vi skulle få 1,5 miljoner mer i lönebudget. Då skulle vi vara i toppen av Superettan. Garanterat, säger Kalle Karlsson. 

Företag som vill satsa

Swish har räddat klubben tidigare men Kalle Karlsson tycker inte det är en långsiktig lösning. Han berättar om en presskonferens hösten 2000 efter att klubben sålt Daniel Majstorovic. Den dåvarande ordföranden Birger Jonsson ställde då frågan om Västerås vill ha elitfotboll eller inte?  

– Jag ställer egentligen samma fråga idag. För det är en ganska stor stad det här och vill Västerås ha elitfotboll ja men då fixar vi det. Det är bara det det handlar om. Vill staden ha det så är det inte svårt att lösa. 1,5 miljoner kronor är inte mycket i en stad på 160 000 invånare att få företag som kommer med det. Det handlar om att mobilisera, säger Kalle Karlsson. 

Nu återstår bara att se om VSK och Kalle Karlsson kan hitta några företag som vill satsa på fotbollen i Västerås.

Hela intervjun med Kalle Karlsson hör du i senaste avsnittet av Annos podd Uppför Bågebacken. 

Facebook Comments Box