ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Så jobbar VSKs nya ledarteam

När Thomas Askebrand sparkades tidigare i år fick väntat hans assisterande tränare Kalle Karlsson ta över Grönvitt. Akademitränaren Alexander Rubin lyftes upp som ny assisterande och tillsamman bygger de nu ett mer taktiskt, offensivt och spelförande VSK. 

I det senaste avsnittet av Annos podd Uppför Bågebacken berättar VSK-tränaren Kalle Karlsson om tiden som assisterande till Thomas Askebrand. 

– Min roll var att driva och planera träningarna utifrån Thomas filosofi och ram. På träningarna var det jag som höll i övningarna och det var även jag som planerade övningarna utifrån hans spelfilosofi. Sen var jag den som gjorde video inför och efter matcher, säger Kalle Karlsson i podden.  

Enligt Karlsson skiljer det sig ganska mycket från hur han och Alexander Rubin jobbar tillsammans idag.

– Vi jobbar mycket mer i team nu. Vi sitter kvar väldigt mycket och jobbar. Vi analyserar mycket mera det vi gör, både träningar och matcher och går mycket djupare i det. Och det gör vi mycket tillsammans, säger Kalle Karlsson. 

Alexander Rubin kom till VSKs akademi inför säsongen 2020 efter sex år som huvudtränare för IK Franke. Han är liksom Kalle Karlsson från Västerås och fick även han avsluta sin spelarkarriär i förtid på grund av skador. 

I podden berättar Kalle Karlsson att de valt att satsa mer än tidigare på att ge spelare individuell feedback och att de lägger mycket mer tid nu än tidigare på scouting. Med noggranna förberedelser och hjälp av videoanalytikern Joel Bäckström har de enligt Karlsson haft bra koll på motståndarna under hösten. 

– Det är nog svårt för folk utanför bubblan att se men om du frågar våra spelare tror jag nog ändå att dom känner att vi inte gått snett när vi läst våra motståndare någon match i höst. Förutom Falkenberg andra halvlek. Då har vi inte riktigt något svar när dom kliver ner på fembackslinje i andra halvleken. Där och då hade vi inget svar på det, men annars tycker jag vi läst våra motståndare på ett väldigt bra sätt, säger Kalle Karlsson. 

Tidigare i podden har Simon Johansson beskrivit skillnaden mellan Thomas Askebrand och Kalle Karlsson som att den tidigare tränaren var mer kämpa och spring och den nya tränaren betydligt mer taktisk. Kalle Karlsson instämmer i beskrivningen. 

– Thomas hade en lite enklare fotboll och den byggde ju mycket på att man har fysiska spelare och det hade vi ju då också. Vilka spelare satsade Thomas på? Custovic, springer mycket och vinner dueller. Sporrong flög. Han kan ju springa hela dagen. Tähti, också en sån där spelare som du skruvar upp och så springer han och han vinner dueller. Han ville ha fysiska spelare och då får du ju en viss typ av fotboll. Den byggde ju på, som Simon sa, att vi skulle springa mer än motståndarna och vinna fler dueller än motståndarna, men sen så fanns det ju inte så mycker mer i den fotbollen, säger Kalle Karlsson. 

Hör hela intervjun med Kalle Karlsson i det senaste avsnittet av podden Uppför Bågebacken. 

Facebook Comments Box