ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vem kan ersätta Robin Blommé – här är några förslag

VSK Fotboll är som alla vet i behov av mittbackar. Om man nu inte ska värva etablerade backar från högre serier i Sverige eller utomlands, vad ska man då värva? Det finns många alternativ ute på marknaden som spelar i lägre serier.

Vi listar nedan de mittbackar i Div 1 Norra som vi tycker har potential att gå in i laget och ta en startplats eller med relativt lite utveckling kan göra det. Våra förslag är bara från Div 1 Norra men det beror bara på att det är i den serien vi har koll. Det finns så klart lika många bra i södra divisionen och säkert många i landets division 2 serier som i rätt miljö och utveckling kan bli startspelare för VSK i Superettan efter en tid.

 

Daniel Björkman, 25, BK Forward

Detta är nog den mittback som det pratats mest om de senaste året i Div 1 Norra. Flera av toppklubbarna i Allsvenskan verkar vara intresserade och han har provspelat hos IFK Göteborg, AIK och ÖSK men inte lyckats få ett kontrakt ännu. Senaste klubben som tycks vara intresserad är IFK Norrköping och det ryktas att också Degerfors har sina ögon på honom. Daniel är en komplett mittback som också har erfarenhet då han är 25 år gammal. Han kan i praktiken gå rakt in i laget och direkt konkurrera om en startplats i VSK. Vi får se vart han hamnar, har lär i vilket fall knappast spela i Forward nästa år.

 

Dillan Ismail, 26, Umeå FC

Uppsalasonen Dillan Ismail flyttade upp till Umeå för att studera till läkare och för att fortsatta sin fotbollskarriär på Div 1 nivå. Han blev färdig läkare under året och har flaggat att han nu vill testa sina vingar på högre nivåer än UFC kan erbjuda. Dillan är lagkapten i Umeå FC och har under flera år nog varit lagets viktigaste spelare. Han är en duktig mittback med pondus, brytningssäker och spelskicklig. Det är ingen slump att han fått kaptensbindeln i laget. Om han skulle spela för VSK skulle han ta en startplats mer eller mindre direkt då han helt klart har Superettannivån i kroppen. Han lär inte spela i Umeå FC nästa år, nu vill han ut och testa hur långt han kan nå som fotbollsspelare, läkeriet kan han hålla på med resten av livet när karriären är över.

 

Pontus Rödin, 18, FC Linköping City

Pontus är Norrettans största mittbackstalang och han har varit given i Linköpings backlinje den här säsongen, sina unga år till trots. Det har inte varit någon dålig backlinje City förfogat över så Pontus har konkurrerat ut betydligt äldre och mer erfarna lagkamrater. Pontus är så bra att han  under hösten ryktats till Vitória Setubal i Portugals högstaliga som vill ha honom i sitt U23 lag. Han har provspelat där och fått med beröm godkänt. Vi får se om det blir någon övergång. Annars kan vi konstatera att intresset för svenska mittbackar har ökat stort i Portugal sedan Vigges drömresa från Franke, VSK, Benfica och nu Manchester United. De ser väl en möjlighet att tjäna pengar genom att förädla svenska talanger. Inte heller Pontus lär spela i Linköping nästa år, vi får se vart han tar vägen. Han är absolut redo för att ta nästa steg, en Superettaklubb kan kanske vara ett lagom språng för honom.

 

Jens Stigedahl, 22, Umeå FC

Jens har sin ringa ålder till trots spelat för UFC under många år. Redan 2013 som 16-åring gjorde han seniordebut i Div 1 Norra. Han har varit in och ur truppen och spelat i Div 3 med IFK Umeå för att få speltid. Med början från förra säsongen har han fått allt mer speltid i UFC och i år har han varit helt ordinarie som mittback i UFC. Jens är en ”coming man” som hela tiden har utvecklat sin talang. Nu klarar han av att hantera spelet i Umeås trebackslinje som består av tre mittbackar, vilket är strongt givet hans ålder. Som referens kan vi säga att de Carolis inte gjorde det under sitt år i UFC. Han är en sådan spelare som absolut kan ta nästa steg och få sitt spel att fungera i Superettan, speciellt om han backas upp som nu av en erfaren kapten som Dillan varit som spelat bredvid honom.

 

Marcus Haglind Sangré, 23, Akropolis IF 

Marcus är bara 23 år gammal men när man ser honom på plan kan man tro att han är en mycket mer erfaren spelare. Han styr och ställer i Akropolis försvar och han har en sådan pondus på plan att han är lagets kapten trots att det finns äldre spelare som det kanske borde vara naturligt att ge kaptensbindeln. Det säger något om Marcus kvalitéer på plan. Han är en väldigt duktig duellspelare som sällan förlorar man-man-situationer och han är en effektiv städgumma som trots det har goda passningsfötter och som också kan spela högre upp i banan på mittfältet. Marcus är från Linköping och upptäcktes tidigt av MFF:s akademi där han fick vara ett år innan han började prova på seniorfotbollen. Den riktigt minnesgode kommer ihåg att VSK-spelare mött Marcus innan han hamnade i Akropolis. 2015 nyss fyllda 20 stod han på plan i motståndarlaget när VSK begick sin premiär borta mot Motala. Alla som var där minns katastrofen, Marcus hade sin del i det som höll rent framför eget mål. Marcus är definitivt en spelare mogen för Superettan, han har just den där mognaden och skickligheten i sitt spel som gör att han kan lyfta på en högre nivå med ännu bättre lagkamrater som hjälper honom i hans spel.

 

Sean Sabetkar, 23, Sollentuna FK

Sean har gjort en klassisk talangresa från mindre klubbar i lägre divisioner efter att spelat ungdomsåren i AIK och Vasalund men blev aldrig belönad med ett seniorkontrakt. Efter att inte fått plats i Vasalund blev det att leta sig neråt i divisionerna och det blev två år i Karlbergs BK i Div 3 och sen 2:an, innan han anslöt till Sollentuna 2017. I alla klubbarna har han varit ordinarie mittback med mycket speltid. Han har klarat sig bra från skador genom åren. Sean gör ingen hemlighet av att han vill vidare i karriären och det är många klubbar som tittat på honom i år, framförallt då SE-klubbar men säkert en och annan Allsvensk dito också. Sean är lagkapten i Sollentuna trots sin ungdom och det säger väl något om det lugn och skicklighet han tar sig an sitt fotbollsspelande. Själv säger han att han är bolltrygg och en spelande mittback som är superseriös i sitt fotbollskall, såväl på som utanför planen.

Facebook Comments Box