Veckans träningsmatcher v5

Här är så veckans genomgång av träningsmatcherna för lagen i årets Superettan

IF Brommapojkarna – FK Ventelis: 3 – 0

BP har varit på träningsläger i veckan och passade på att möta Lettiska högstaliga-laget Ventelis. och man vann övertygande med 3-0.  Enligt BP själva så dominerade de matchbilden och spelade metodiskt ut motståndarna. Matchen blev också den sista i BP-tröjan för supertalangen Jack Lahne som med omedelbar verkan lånas ut till Franska Amiens SC i Ligue 1. Man betalar 5 miljoner kronor för ett halvårs lån och har sen en köpoption på ytterligare 15 miljoner. Om köpoptionen löses ut är det BP:s största affär genom tiderna.

IF Brommapojkarna – Dundalk FC: 1 – 3

Trots förlusten mot Irländska ligamästarna var enligt BPs hemsida tränaren Robert Björknesjö nöjd med träningsmatchen. BP skriver att de var en match med högt tempo, många dueller och intensivt presspel från motståndarna. Skillnaden mellan lagen var att Irländarna satte sina chanser, vilket BP inte gjorde. I andra halvlek bytte BP in hela sex spelare vilket ryckte sönder matchen.

Västerås SK – AFC Eskilstuna: 2 – 1

VSK Fotboll vann som sagt mot allsvenska AFC Eskilstuna och även AFC själva anser att resultatet speglade matchbilden väl. Med denna seger steg fotbollstemperaturen ytterligare några grader här i Västerås. Vi är helt oförstående hur AFC matchen innan kunnat krossa Syrianska med 5-0. Lika märkligt är att de relativt enkelt avfärdade ett lag i Österrikiska högstaligan i helgen på träningslägret i Turkiet med i princip samma manskap på planen som mot VSK.

IK Brage – Karlstad BK: 3 – 3

Brage valde att i sin andra träningsmatch matcha mot Karlstad BK som är nykomling i Norrettan men har starka finansiärer i ryggen och satsar mot Superettan. En medlem i redaktionen valde att följa matchen via datorn och konstaterade att det var svårt och se att det skilde en division mellan de två lagen. Brage har visserligen flera spelare skadade, men ställde ändå upp med en meriterad startelva. Redan efter någon minut gjorde Karlstad BK mål på en hörna.

Det märktes ändå att Brage hade lite bättre spelare på många positioner, men Karlstad BK hade en vass anfallare i Victor Edwardsson som  förra året gjorde 25 mål i division 2. Trots att han hade meriterade Simon Stenberg emot sig på vänsterkanten kom han enkelt förbi flera gånger och kunde även göra 2-1. Helt klart en spelare som inte kommer spela speciellt länge i Norrettan. Brage stack inte ut speciellt mycket och lyckades först på övertid sätta kvitteringsmålet efter att legat under tre gånger i matchen mot ett piggt KBK.

Örgryte IS – Falkenbergs FF: 2 – 0

Ännu ett starkt resultat av en seriekonkurrent som rättvist vinner över Falkenberg på hemmaplan med 2-0. Det är kanske lätt och tro när ÖIS tappat en så tongivande spelare som Diego Montiel att laget ska bli klart sämre i år. Men med det här spelet kan man mycket väl vara en av utmanarna om avancemang. Efter 60 minuter gör Filip Almström Tähti 1-0 och 10 minuter senare blåser domaren straff, något som Västeråsaren David Engström förvaltade genom att göra matchens andra och sista mål.

Östers IF – Jönköping Södra: 1 – 2

Ett smålandsderby på försäsongen resulterade i vinst för Jönköping Södra med 1-2. Arbogasonen Frank Pettersson och målvakt i Jönköping sa till JP ”Att det var skönt att komma igång igen, man har ju längtat efter att spela matcher. Det är alltid ovant när det är första matchen för säsongen på stor plan, men vi tog oss igenom den ganska bra, alla spelare fick speltid och vi klarade oss utan skador.”. På Östers hemsida får man känslan av att de tyckte att Jönköping var det bättre laget och vann rättvist.

Halmstad BK – Lyngby BK: 0 – 4

Trots resultatet hävdar HBK att det inte var tal om någon överkörning utan att Lyngby var effektiva och satte sina chanser, men erkänner visserligen att danskarna var det bättre laget. Inte omöjligt kanske då det bara stod 0-1 i paus och det var först i andra halvlek som brukas kantas av en hel del byten som det rann iväg.

Degerfors IF – Sandvikens IF: 0 – 0

Som vanligt när lag möter Sandviken har de bollinnehavet, men vad gör det när man möter ett defensivt Pelle Olsson lag. Arbetarbladet skriver dock att Degerfors hade en bra första halvlek, Pelle Olsson säger ”Degerfors spelade ett brett wingbackspel som gjorde att vi fick jobba ordentligt, speciellt i den första halvleken. Men vi höll oss kompakta – och i den andra halvleken fick vi också lite mer uträttat offensivt”. Degerfors själva skriver att de hade en 3-4 heta målchanser där någon borde ha gått in i mål. Sandviken blir nog att räkna med i år i Div 1 Norra och DIF får åka hem och öva avslut.

Norrby IF – GAIS: 3 – 1

Enligt GAIS hemsida var det ett ungt lag som ställdes på benen mot Norrby och bestod främst av spelare från akademin på grund av skadeläget i truppen. GAIS tog annars ledningen redan efter fyra minuter, men det blev också det enda målet de gjorde i matchen. Norrby ska enligt dem själva ha varit det bättre laget och kontrollerade matchbilden och ledde i halvtid med 2-1. Tempot ska efter byten ha varit lägre i andra halvlek men det hindrade inte Boråslaget från att göra ytterligare ett mål.

Syrianska FC – Toplevel FC: 1 – 1

Syrianerna valde att spela mot ett hopplockat lag av spelare från hela världen som vill visa upp sig i Sverige för scouter och agenter. Toplevel FC är likt Francos Idol Football Academy som huserar här i Västerås. Det är i praktiken omöjligt att avgöra om detta var ett bra eller dåligt resultat för SFC. Kanske letade man efter prospekts i andra laget och att det var därför man valde att spela denna match.

Varberg BoIS – Tvååkers IF: 5 – 0

Det är svårt och hitta någon information om denna match. Men intressant att Varberg BoIS övertygade klart mot normalt sett målsnåla Tvååkers IF som förra året var ett topplag i Söderettan och som bara släppte in 34 mål på hela säsongen. Som referens lyckades VSK bara göra ett mål på Tvååker i sommarens träningsmatch trots stort spelövertag.

Sollentuna FK – Dalkurd FF: 2-2

Norrettanlaget Sollentuna FK fortsätter att imponera mot Superettanmotstånd. Denna gång stod Dalkurd för motståndet och matchen slutar oavgjort. Just det här resultatet ska väl inte tolkas för mycket då Dalkurd är i rekryteringsfas och kommer plocka in en stor mängd spelare under vintern. Det finns inga matchrapporter tillgängliga från denna match så det är svårt och skriva något mer än så här om denna match.