ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tack Anton för din förlängning!

Förra veckan förlängde Anton Fagerström sitt kontrakt med VSK Fotboll. Han kritade på för ytterligare två år utöver det år han har kvar på kontraktet. Anton kommer därmed vara VSK:are under de tre kommande åren. Det var en viktig förlängning som signalerar att det inte bara är Västeråskillar som Simon Johansson som vill förlänga med klubben.

Anton Fagerström är gotlänningen som vid femton års ålder flyttade till Norrköping för att spela i IFK:s akademi. Men efter att inte blivit upplockad i A-laget flyttade Anton hem till Visby och började spela i division 2 laget FC Gute. Där fick seriekonkurrenten och hårdsatsande Nyköpings BIS upp ögonen för Anton och värvade honom 2012. Redan första året var han med och vann serien och Bissarna gick upp i Norrettan där de huserat sedan dess.

I Norrettan blev Anton snabbt en av seriens bästa målvakter och inför säsongen 2016 ryktades han till flera klubbar högre upp. Det hetaste ryktet var Örebro SK som han också var och tränade med. Det hela rann dock ut i sanden och istället skrev han på ett korttidskontrakt med Bissarna till sommarfönstret.

Det var i hemmapremiären 2016 Västeråspubliken fick lära känna Anton Fagerström på riktigt för första gången. Efter drömhösten 2015 rådde det fotbollsfeber i staden efter att Johan Mjällby klivit på som manager. Under försäsongen hade VSK krossat allt motstånd och i seriepremiären borta mot Team TG hade 100 tillresta supportrar sett VSK vinna med 4-0.

I hemmapremiären hade över 4 500 letat sig till Solid Park Arena för att se VSK möta Nyköpings BIS. Med allt positivt som hände runt VSK samt den komfortabla segern veckan innan skulle detta bli en överkörning.

Men Bissarna ville något annat och framförallt Anton Fagerström. Redan efter 13 minuter tog Bissarna ledningen. VSK var inte på något sätt utspelade, tvärtom. Den ena kvalificerade målchansen efter den andra skapades under matchens nittio minuter. Men Anton Fagerström var i det närmaste omutlig och gjorde fantomräddningar på löpande band. Som alla minns vann Bissarna med 3-2. Efter matchen handlade mycket av snacket om vilken fantastisk målvakt Bissarna hade i Anton.

Sommaren 2016 sålde ÖSK sin målvakt Jacob Rissne till Gent och en målvaktsplats blev därmed ledig i truppen. Anton anslöt för att försöka slåss om en starttröja. Men konkurrensen med Oscar Janson blev för tuff och han valde att lämna 2017. Men det var inte utan att göra avtryck. En ÖSK supporter skrev att Anton Fagerström förmodligen var den bästa reservmålvakt de någonsin haft.

När det blev klart att Anton Fagerström lämnade ÖSK skickade VSK supportern Peter Sandberg ett tips till VSK:s sportsliga ledning med innebörden att Anton var ledig och att man borde försöka knyta till sig honom.

Anton var också en av spelarna som Mjällby inför 2018 hade högst upp på sin önskelista, men fick ett nej. Sen lämnade Johan Mjällby och Tor-Arne Fredheim som också krävde en målvakt tog över. Precis som tidigare tränare såg han Antons potential och ville att han skulle värvas, medel frigjordes och Anton anslöt till VSK.

Vi får erkänna att efter de inledande träningsmatcherna förra året var vi lite oroliga. I en träningsmatch släppte Anton in något billigt mål och långt in på försäsongen hade VSK släppt in rekordmånga mål, hela 12 mål på 6 försäsongsmatcher. Men Anton Fagerström började visa gryende form och i de sista två träningsmatcherna höll han nollan.

När sen säsongen kom igång röjdes alla eventuella kvarvarande tvivel bort. Det visade sig att Anton var en fantastisk målvakt som räddade flera poäng åt laget. Under våren höll han nollan i varannan match och det var bara Umeå FC som lyckades göra fler än ett mål på Anton.

Om vi räknat rätt höll han nollan i 10 matcher, det är var tredje match och det är väldigt bra statistik. I ett antal jämna och täta matcher visade Anton att han närmast på egen hand kan vinna matcher åt VSK med riktiga fantomräddningar i utsatta lägen. Anton är en av de största anledningarna till att VSK tog sig upp till Superettan ifjol.

Under fjolårets säsong delade vi på Anno ut ett till tre hjärtan till matchens bästa VSK-spelare. När säsongen var slut stod Anton Fagerström som vinnare med sina 23 hjärtan på 30 matcher. Han fick ett nästan lika fint pris när han tilldelades VSK-Bollen som klubbens bästa spelare 2018.

Till klubbens hemsida säger Anton Fagerström om kontraktsförlängningen, ”Trivs man bra är det dumt att försöka hitta något annat”.

Anton Fagerström gör tummen upp efter att vunnit mot Akropolis.

Vi är oerhört glada och tacksamma att du trivs i VSK och att du förlängde med ytterligare två år. Det råder inga tvivel hos oss om att du kommer fortsätta vara en nyckelspelare i framtidens VSK.

Stor tack Anton! Vi ses på Parken.

Anton med sina fina Anno-priser efter att ha vunnit tävlingen om flest Gröna hjärtan under säsongen
Facebook Comments Box