ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen Jesper Florén

Vi på Anno 1904 vill passa på och hälsa Jesper Florén välkommen till VSK Fotboll, Sveriges bästa Sportklubb.

Av vad vi läst har vi förstått att Jesper Florén går under smeknamnet Jeppe (tills vi hittar på ett nytt). Hans karriär inleddes för länge sedan i kvartersklubben Rynninge IK, där man är ett kompisgäng som lirar boll om man får tro klubbens uttalanden om sig själva.

Det är i vilket fall en klubb där Florénsläkten har ett starkt fäste. I år spelar förre VSK-liraren Mattias Florén samt Alexander Florén där. Vi antar att de är släkt med varandra men oklart på vilket sätt.

Om vi återgår till Jeppe blev han tidigt värvad till BK Forward och fick som 14-åring göra debut i Norrettan. Hans talang och tidiga inträde i seniorfotbollen gick såklart inte omärkt förbi och han plockades upp i pojklandslaget.

Framgångarna fortsatte och som 15-åring blev han ungdomsproffs i Ajax efter att en dansk agent spanat in honom och tagit honom under sina vingar. I en intervju till Arbetarbladet säger han om tiden, ” Det är klart att det var en jäkligt stor omställning till en början. Min familj var kvar hemma i Sverige och jag kom till ett nytt land som 15-åring, men jag kände innan att jag var mogen för min ålder och redo att ta steget.”.

Väl i Ajax blev Jeppe snabbt uppflyttad en årskull och fick spela med de som var ett år äldre. På den här tiden var Jesper yttermittfältare och han hade gamle storspelaren Frank de Boer som tränare.

När han fyllde 18 hade han ett erbjudande om att stanna kvar i Ajax men han ville testa på seniorfotboll och hamnade därför i Elfsborg, året var 2008. Det blev dock sparsamt med speltid i ett Elfsborg som då var en av landets tre bästa klubbar och som alltid var med i toppstriden. Istället blev det GAIS till sommaren 2010 där han snabbt kom in i laget och började få allt mer speltid.

Jesper fortsatte att bli allt mer av go gubbe och lirade i GAIS fram till säsongen 2014 då han värvades av Gefle IF, då i allsvenskan. Väl i Gefle har han gjort resan ned med klubben från Allsvenskan till Superettan. Han var en given spelare i startelvan nästan under hela sin tid där.

När Gefle nu åkte ur SE är Jesper en av många spelare vana med elitfotboll som valt att röra på sig för att kunna fortsätta spela på högre nivå än Div 1. Förra säsongen i Gefle var han en av de äldre spelarna i laget som fick försöka hjälpa till med sin rutin att få laget att prestera trots ett utsatt tabelläge större delen av säsongen. Jesper är härdad i bottenstrider och bör därför passa utmärkt in i VSK.

Även om en högerback kanske inte var överst på vår önskelista (ge oss en defensiv mittfältare!), så är det väldigt mycket rutin som kommer in i truppen i och med Jeppes påskrift av ett tvåårskontrakt. Frågan är om inte Jesper är den mest meriterade värvningen VSK gjort på ett bra tag (väldigt bra tag), (läsare får gärna komma med motförslag).

  • Ungdomsproffs i Ajax
  • Nio säsonger i Allsvenskan
  • Tre säsonger i Superettan

När vi läser på om Jesper är det tydligt att han har haft en viktig ledande roll i ett ungt Gefle där han trivts med att ta ansvar både på och utanför plan.

Rent krasst, om VSK skulle välja att starta med Stefan Batan, Calle Svensson, Ilir Berisha och Jesper Florén kan ingen klaga på vare sig rutin eller ledaregenskaper i backlinjen. Alla utom Calle har spelat i allsvenskan och alla är lagkaptensämnen och vana att ta ansvar. Men det är klart att den ett år yngre Ilir Berisha kan behöva ett och annat råd då och då 😉

Enda negativa vi kan hitta om Jesper är att han är en levande antites till målgörare. Trots alla matcher genom alla dessa år i svensk elitfotboll har Jesper bara lyckats peta in två bollar. Men det kommer det så klart bli ändring på nu när han kommer till ett offensivt skolat VSK istället för Pelle Olsson defensiven i Gefle IF.

Vi utmanar härmed Jeppe att göra ett mål i år i seriespel. Fixar han det blir han bjuden på en av våra överdådiga redaktionsmiddagar som brukar gå av stapeln på någon indisk restaurang i stan. Om inte får han köpa en runda öl åt oss. Vi hoppas du antar erbjudandet Jesper 🙂

Välkommen till VSK Fotboll Jeppe. Vi räknar kallt med att du gör succé, 140 allsvenska matcher under bältet skojar man inte bort i första taget!

Facebook Comments Box