ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen till VSK Fotboll Filip Almström Tähti

VSK Fotboll har gjort klart med sitt senaste nyförvärv. Det är Filip Almström Tähti som ansluter från Örgryte där han spelat under VSKs nuvarande tränare Thomas Askebrand. Vi har samlat ihop det viktigaste runt Filips karriär som fotbollsspelare.

Filip är idag 28 år och bördig från södra delarna av Stockholm där han också fick sin fotbollsfostran. Som 18-åring gjorde han debut i div 1 då han blev sajnad av Hammarby TFF, som då spelade i norrettan. Han alternerade dock spel med dem och hos vår systerklubb Huddinge IF, som då återfanns i div 3. Under säsongen 2011 blev han permanent i HTFF och spelade många matcher.  

Inför 2012 bestämde Hammarby att lägga ned sin akademisatsning HTTF och de som inte plockades upp av Bajens A-lag blev utan klubb. Filip återvände då till sina barndoms marker i Älta i södra Stockholm och spelade 2012 för Älta IF i div 4.

Inför 2013 var han tillbaka i Huddinge IF som då huserade i div 2. Han var med och tog upp klubben i div 1 till 2014. Inför 2014 blev han utsedd till lagkapten i Huddinge IF och han fick också spela några matcher med ÖFK som då spelade i Superettan. Det måste ha varit inom ramen för ett låneavtal då han under säsongen ändå spelade de flesta matcherna för Huddinge.  

Den minnesgode har nu koll på att det var det här året Huddinge IF genomförde sin bragdmatch och såg till att VSK blev kvar i Div 1 Norra, genom att vinna sista matchen mot Valsta-Syrianska. Och ja, Filip spelade den matchen. Han var alltså med och såg till att Huddinge vann. Från själva matchen vet vi bara att Filip blev varnad i 56:e minuten och utbytt i 61:a minuten. Han fick fira målen och segern från sidan av planen.

Visst är det extra fint att VSK har värvat en spelare som var med och räddade klubben från undergång för fem år sedan. Filip är redan en grönvit hjälte utan att ha nuddat en boll med en grönvit matchtröja på sig.

Man kan säga att Filip fick lite av sitt genombrott där i Huddinge och var också som sagt den som bar laget i form av lagkaptensrollen. Inför 2015 värvades han till IK Frej där han gjorde debut i juli. Han jobbade sig sedan in i laget och fick spela regelbundet under hösten. En fin resa av Filip, från Div 4 till Superettan på tre säsonger.

I inledningen av 2016 var Filip skadad men kom sen tillbaka och gjorde en fin säsong. Han blev inför 2017 värvad till den norska tredjeligaklubben Notodden FK. Han var med och förde upp klubben till den norska andradivisionen (motsv. Superettan).

Efter året där värvades han till Örgryte inför 2018. Där har han spelat sedan dess. Ett femtiotal matcher har det blivit på dessa två säsonger och nu är han alltså klar för VSK. Det kanske inte är så konstigt då det tidigt varit klart att han skulle lämna och tränare Askebrand tycks ha ett gott öga till honom.

I Filip får VSK en grovjobbande vänsterkantsspelare som mestadels agerat vänsterback genom karriären. Åren i Frej var på vänsterbacken och i ÖIS har han fått spela där eller en plats högre upp på mittfältet vid de tillfällen laget använt en trebackslinje med mittbackar.

Vi hälsar Filip nr 3 välkommen till Sportklubben.

Facebook Comments Box