ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen hem David Engström

Efter 10 långa år på utflykt i världen (Småland, Västra Götaland) återvänder nu äntligen Västeråssonen och gamle VSK:aren hem till den grönvita myllan i födelsestaden.

Davve som han kallades när han spelade i VSKs A-lag säsongerna 2008-09 har en lite speciell karriär bakom sig. Hans moderklubb är Irsta IF men han kom upp i A-truppen via VSKs juniorer. Som 19-20-åring hade han svårt att ta en plats i VSK som då spelade i Div 1. Faktum är att på de här åren fick han bara spela 3 matcher från start och göra två inhopp. Oftast satt han inte ens på bänken.

Man kan förstå att han valde att göra en nystart hos VIK Fotboll då i Div 2. Sanning att säga verkar det inte ha gått så bra där heller, då han inte fick spela särskilt mycket under de två år han var i klubben. Kanske skador satte stopp för spel också.

Inför 2012 gick flyttlasset till Växjö och studier där. Fotbollskarriären lunkade vidare, nu i Div 3 hos Moheda IF, några mil norr om Växjö. Här var i alla fall David helt ordinarie och han började dessutom göra mål, fem stycken per år de två säsonger han representerade klubben.

Under Davves andra år i klubben tycks IFK Värnamo fått upp ögonen för det då 23-åriga mittbacken. Man värvade honom för att spela in honom i sitt Superettalag. Första säsongen i Superettan blev det mycket U21-spel för David, men på höstkanten fick han chansen i ett antal matcher i A-laget.

Under år två i klubben fick Engström mer förtroende och startade i nio matcher och blev inbytt i åtta.

Det stora genombrottet kom 2016 när Davve fick spela från start i 28 av 30 matcher. De två som han inte spelade, berodde på avstängning för gula kort. Han gjorde mål också, hela sex stycken, vilket är mycket för en back.

Succén i Värnamo gjorde att Allsvenska Häcken fick upp ögonen för honom och sajnade David på ett år. Väl i Göteborg gick det trögare för Engström och han fick bara starta en match och göra fyra inhopp under sitt år där. Häcken valde att inte förlänga kontraktet med honom.

Nu skulle dock David bli kvar i Göteborg då Örgryte visade intresse för honom och erbjöd honom ett tvåårskontrakt, som han skrev på. Under sina säsonger i Örgryte har David visat att han utvecklats till en av Superettans bättre mittbackar. Han har varit försvarsgeneral och styrt mycket av backspelet i ÖIS. Målfarligheten är det heller inget fel på. 2018 stod Engström för 5 fullträffar och i år har skörden blivit 4.

VSK, genom sportsligt ansvarige Ado Sadzak, har genom åren hållit kontakten med David och visst gjordes ett försök att locka hem honom redan 2017 när han lämnade BK Häcken. Men då var inte tiden mogen för David. Likaså inför årets säsong togs förnyad kontakt men då David hade ett år kvar på kontraktet skulle det bli för dyrt för VSK att köpa ut honom. Hemkomsten har fått vänta till nu, när VSK ligger i samma division som de klubbar David har kapacitet att spela för.

VSK får nu en ytterst kompetent ersättare för lagkapten Ilir Berisha som inte fick förnyat kontrakt. David har hunnit bli 29 år och har all den erfarenhet som behövs för att bli en ledande gestalt i truppen och ta en plats i startelvan. Med sin längd (1.89 cm) dominerar han luftrummet både defensivt och offensivt. De flesta mål gör han naturligt nog via offensiva hörnor eller frisparkar.

David är en krigare och föregångsman som kan få med sig laget när det går tungt på planen. Vi ser framför oss att han inte bara är en kompetent mittback utan kanske också lagets blivande kapten, vilket vore naturligt med den pondus han besitter.

Vi hälsar Davve välkommen hem, nu börjar nästa grönvita epok i hans liv.

Facebook Comments Box