ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tippar omgång 21 i Division 1 Norra

Ettanfotboll

Då var det dags för nästa holmgång i serien. Det spetsar till sig framförallt i botten där ett antal lag nu är indragna runt bottenstrecken. I toppen ser det stabilt grönvitt ut. Vi hoppas att det fortsätter att vara så. Veckans snackis har så klart varit misstankarna om matchfixning i förra helgens match mellan BK Forward och Linköping City. Oavsett vad som hände kommer det påverka lagets match den här veckan, vilket gör den extremt svårtippad. En annan match som inte är svårtippad men där det är oklart hur Syrianska FC kommer att vinna mot Arameiska i helgens länsderby – det finns som alla förstår ett antal olika alternativ här.

Nåväl – här är då vårt tips.

Sollentuna FK – Akropolis IF X

Sollentuna går som en raket i tabellen och har nu nått femte plats efter övertygande spel sista tiden. Faktum är att man vunnit 4 av sina senaste 5 matcher och har en oavgjord. Med det delar man formtabellen med Sandviken. Deras motståndare denna match är Akropolis som otippat ligger på platsen efter Sollentuna om än på samma poäng. Men hade någon sagt det före säsongen hade personen ifråga inte blivit trodd. Akropolis spelade mot CU förra helgen och fick oavgjort men borde ha vunnit matchen när man vände den i andra halvlek, men som så många gånger i år har man inte riktigt spetsen i laget för att vinna tajta matcher. Det här är alltså en match mellan på papperet helt jämnstarka lag så det mest naturliga och rimliga är att sätta ett kryss, så vi gör det men det är inte omöjligt att Sollis faktiskt vinner den här matchen med sin bättre form.

Nyköping BIS – Karlslund IF X

Nyköping har verkligen inte hittat rätt in i den här höstsäsongen, två förluster och en oavgjord, senast blev det en stjärnsmäll borta mot Team TG med 3-0. Det är försvarsspelet som inte stämmer och man släpper till för många chanser som leder till baklängesmål. Nu återfinns man i den nedre delen av tabellen och om man inte börjar ta poäng kan det här bli en riktigt trist höst. Som motståndare i den här matchen har man Karlslund som startat hösten betydligt bättre och man är bara en poäng bakom Nyköping inför det här mötet. KIF har hittat balansen i laget och man har ett stabilt försvar och en vass forward i Lipovac som kommer hota Bissarnas försvar. Hur matchen kommer att sluta – ja vi säger oavgjort men om Bissarna inte får ordning på sitt försvarsspel kan nog KIF överraska med en bortaseger.

Umeå FC – BK Forward 1

Umeå FC är nog väldigt sugna på att studsa tillbaka efter den klara förlusten mot VSK i förra omgången på bortaplan. Man är fortsatt på delat förstaplats i formtabellen för senaste 5 matcherna och man vill nog att den senaste förlusten ska vara en engångshändelse. Mycket talar nog för att det kan bli så då man möter BK Forward som får ta sig upp till Umeå. Förvisso vann Forward sin senaste match mot Linköping City efter att ha inlett hösten med två förluster. Men som alla vet var det en match som lämnar många frågetecken efter sig. I verkligheten var det en jämn match som kanske borde slutat oavgjort om allt varit som normalt. Helt klart är i alla fall att Forwards form från våren inte finns kvar på samma sätt. Borta mot UFC ska de inte ha en chans och vi tror benhårt på en hemmaseger.

Carlstad U – Team TG 1

Carlstad United har gått från att vara ett segermonster till att bli ett kryssmonster. Just nu delar man ledningen i kryssligan med Nyköping. Åtta oavgjorda varav fyra har kommit på de fem senaste matcherna. Hemma på Tingvalla har man inte vunnit på två månader, vilket iofs låter värre än vad det är eftersom man bara spelat två matcher i serien där sen dess. Men faktum kvarstå – ska CU klamra sig kvar i toppen måste man börja vinna matcher. Nu får man tillbaka Jernbergsbröderna efter sjukdom och de behövs verkligen då försvarsspelet har problem med individuella misstag då och då. CU mår bäst av att äga bollen och föra spelet, då märks inte det ibland kantiga försvarsarbetet. Mot sig i denna match har man Rajas käcka gossar från Umeå. För TG är nu varje match en seriefinal. Man ligger på nedflyttningsplats och upp till säker mark har man 4 poäng och sämre målskillnad så i praktiken 5 poäng. Man tar uppgiften mot CU på största allvar och flyger ned till Stockholm på lördagen och övernattar där för att ta sig till Karlstad på söndag. TG siktar nog på att ta poäng stärkta av senaste segern mot Nyköping. Vårt stalltips är dock att man får svårt att göra så och vi tror på en hemmavinst men bara med något enstaka mål.

Rynninge IK – Västerås SK 2

Rynninge har så här långt överraskat alla genom att hålla sig på säker mark från strecken i botten av tabellen. Man är svårslagna hemma och man lyckas då och då vinna en bortamatch som nu senast mot Assyriska FF. Två segrar har man fått ihop efter sommaren och formen tycks allmänt god. Man kommer att fortsätta överraska lag med sin uppoffrande spelstil och kämparanda matchen igenom. Nu ställs man dock mot svårast tänkbara motstånd när VSK kommer på besök på den naturgräsbevuxna Grenadiärvallen. Rynninge har dessutom en avstängning och några skador i truppen så det vill till att startelvan håller i princip matchen igenom då bänken är tunn. VSK:s självförtroende är på topp efter förra helgens tunga skalp mot Umeå FC och det finns nog ingen av spelarna eller klubbens supportrar som inte tror att man ska vinna den här matchen. Det bör man göra också för man är det bättre laget men man kommer behöva jobba hårt i 90 minuter för RIK kommer inte släppa något gratis och ska man göra fler än något enstaka mål måste VSK spela på toppen av sin förmåga. VSK har fortfarande frågetecken för Ravy Tsouka som var skadad senaste och som inte deltog i träningen under fredagen fullt ut. Lite mer alarmerande var att Anton Fagerström lämnade samma träning innan det var avslutad. Vi får se vilka som kommer till spel, en spännande match blir det säkert men en match som VSK dock kommer att vinna.

Linköping City – Skellefteå FF X

Alla kan nog förstå att den här matchen är den tuffaste match Linköping City har spelat under sina sex år som förening. Det finns en enorm press så klart på alla spelare att visa omvärlden att alla anklagelser är fel och att man är hederliga fotbollskrigare. Laddningen kommer det nog inte att vara något fel på men frågan är om det inte kan bli överladdning på sina håll och kanter. Klarar man av att hålla huvudet kallt och kan man fungera som lag när fokus hos varje spelare ligger på att man själv ska visa världen att man är oskyldig – det är långt ifrån säkert att man klarar av det. En annan stor fråga är så klart om målvakten i Linköping Michael Hartman kommer att få stå den här matchen, onekligen intressant att se hur tränare Melke Alan resonerar där. Skellefteå är piskade att ta poäng i den här matchen för att om möjligt börja plocka in poängen som behövs för att klara sig kvar. De kommer nog lika laddade som Linköping och vi kan nog få se en match fylld av energi. Hur det kommer att gå? Ja, det är i princip omöjligt att säga. I normala fall hade det varit en given etta som tips men nu är ungefär ingenting normalt i City. Vi chansar med ett kryss, väl medvetna om att det kan gå hur som helst i den här matchen.

Syrianska FC – Arameisk-Syrianska IF

Syrianska har fått vittring på avancemang till SE för nästa år. Klubben har precis som Assyriska gamblat med sin ekonomi för att lyckas och med lite tur ger jakten på jackpott utdelning. Nu parkerar man på kvalplats efter tre raka segrar i höstupptakten. Man har fått brutala skador på truppen genom säsongen men har hittills hittat sätt att vinna matcherna, även om det inte varit mot det svåraste motståndet så här långt i höst. Naturligtvis hoppas man på att kunna fortsätta vinna och att VSK ska tappa så man har en chans på seriesegern. Det är väl inte helt troligt hur läget ser ut just nu men större under har ju skett genom fotbollshistorien. Nu möter man ASIF i ett länsderby. Det är bröderna från Norsborg som kommer på besök. Förutsättningarna hade väl kunnat vara bättre för båda lagen. SFC har Mutumba borta resten av säsongen och Sosseh är heller inte tillgänglig. Men Ranegie är tillbaka efter avstängning och lär göra sällskap med Rajalakso på topp som avgjorde från den positionen i senaste matchen. I övrigt är man starka på mitten och svaga i försvaret. Arameiska har tappat sin stjärna i Christian Cosic som är långtidsskadad och utan honom är man inte lika vassa framåt. Försvaret har dock sett bättre ut på senare tid och man släpper inte till lika mycket chanser. Den här matchen ska så klart Syrianska gå segrande ur men det är ett derby mellan två lag där ingen vill förlora. Detta sagt på klubbnivå utåt, sen finns en annan verklighet. Matchen är inte spelbar överhuvudtaget i Sverige, sannolikt inte i hela västvärlden. Är det någon match det är upplagt för att se till att resultatet går i Syrianskas riktning är det den här matchen. Vi tippar en etta – för det kommer det bli, sen kan ettan komma till på många olika sätt…

Sandvikens IF – Assyriska FF 1

Sandviken går som tåget i serien just nu och leder formtabellen för de senaste fem matcherna. Pelle Olsson har hittat rätt med balansen i laget och nu är man åter gnetkungarna i serien där man inte släpper till mycket men har bra anfallare, inte minst i Emil Bellander som gör de mål som måste till framåt. Fortsätter man så här lär man klättra ytterligare från sin nuvarande niondeplats. Nu ska man ta sig en ett Assyriska FF i fritt fotbollsmässigt- och organisatoriskt fall. Styrelsen har avgått och nu har man helt stadgevidrigt låtit bli att välja en ansvarig styrelse utan kör något slags kommittéarbete där 40 personer, alla som haft någon ledande ställning i klubben genom åren nu ska bidra med sina kunskaper. Det verkar vara någon slags desperat räddningsaktion för att få ordning på ekonomin och det sportsliga. Det man sagt är att målet är att hänga kvar och sen ska man börja rekonstruera klubben från nästa år. Vi får se hur det går med det. Vi ger det två veckor innan dessa 40 herrar har råkat i luven på varandra om riktning och innehåll. Vi lär se avhopp från den här gruppen och fortsatt turbulens i klubben oavsett hur det går på planen. Sportsligt är AFF nere i avgrunden just nu. Inget talar heller för att man ska kunna ta poäng i den här matchen mot SIF. Försvaret är ett såll av sällan skådade proportioner och så länge tränare Banda inte får ordning på det kommer förlusterna att fortsätta. Det är en säker etta på denna match.

Facebook Comments Box