ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tankar efter helgens matcher

Om jag inleder med herrarna så måste jag säga att det var en oerhörd besvikelse att matchen inte sändes. Här behöver VSK faktiskt ställa krav på de lag de möter att försäsongsmatcherna ska sändas, även om det alltid är roligast att vara på plats är det inte alltid möjligt och försäsongsmatcherna är en viktig del i att bygga intresse inför säsongen. Matchen filmades uppenbarligen då målet sedan lades ut på deras facebook sida, varför inte lägga ut sändningen i sin helhet. Oerhört slappt av Dalkurd att inte ta tag i detta. I’m suDetta var förmodligen första försäsongsmatchen de senaste sex åren för VSK Fotboll som inte sändes.

När det kommer till herrarna är det inte bra att det varje vecka saknas fem startspelare i startelvan. Ta bara en sådan sak när Björndahl/Ali anslöt, det tog över fem matcher innan spelet satt sig och nu har vi färre matcher än så kvar på försäsongen. När spelet inte sitter riktigt så är det här något som gör mig lite orolig.

Om alla är hela så har VSK i mitt tycke en bra startelva när alla finns tillgängliga, men det är när så många saknas bristerna syns. Det är ett lite för stort gap kvalitetsmässigt på vissa positioner. Skulle vi starta serien med dessa elvor är det en stor chans att VSK åker. Men samtidigt så om alla är hela så finns det en bra chans för övre halvan. Utan att analyserat det allt för mycket så är känslan att mycket frånvaro under försäsongen lätt kan fortsätta in på säsongen och det skulle kunna vara förödande, det var lite så det var under försäsongen 2016 och 2017 och stundtals hade VSK svårt och få ihop en elva.

Jag tror vi alla behöver vara medvetna om att möjligheterna för att få några större namn som nyförvärv är små utan att spräcka budget. Ska man överge vad man strävat med en ekonomi i balans mot att plocka in en spetsspelare? Fortsätter den svaga målskörden framåt så kommer VSK behöva agera, det är inte så långt kvar till säsongstart. Jag tror inte sittande styrelse kommer fatta några beslut att överskrida någon budget, de har arbetat hårt för att nå en budget i balans utan frågan är hur nästa gäng kommer agera.

När det gäller damerna så sa jag innan att det kommer vara målgaranti och det var det, fast det ramlade in för många mål åt fel håll. Jag får erkänna att jag har dålig koll på motståndarna, men på pappret så trodde jag det skulle vara jämnare eller kanske tom en fördel för VSK att möta en annan division 2 nykomling i form av IFK Stocksund. Men IFK Stocksund var det bättre laget från början till slut.

Det var starkt av VSK att ta ledningen trots att de låg under hård press och ett var lagets styrkor är att de har spetsiga spelare längst fram. De kommer kunna göra mycket mål i år bara om lägena ges. Men att släppa in fyra mål på runt 20 minuter är för dåligt, även om det är en betydelselös försäsongsmatch. Kanske har det varit lite för lekande lätt genom seriesystemet och backlinjen har knappt sats på prov när VSK alltid varit bollförande och domderande. Nu när man ställs mot bättre motstånd så syns svagheterna.

Innerst inne hade jag nog förhoppningar att damerna skulle kunna och utmana om en eventuell serieseger redan i år, även om man ska vara försiktig att dra för starka slutsatser från en endaste match så kanske etablera sig i division 2 är ett rimligt mål. Laget lär vara favoriter att ta hem division 4 i alla fall.

//HL

Facebook Comments Box