ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tack – Carlos ”Geten” Moggia för det du gjort för VSK Fotboll

Om vi nu drar tillbaka klockan till sillyn senhösten 2016. VSK Fotboll skulle börja leta spelare inför nästa säsong och Anno-redaktionen hade så klart koll på att Carlos Gaete Moggia inte fick förlängt med AFC Eskilstuna som just blivit klara för Allsvenskan.

Vi kontaktade så klart managern Johan Mjällby med tipset. Vi visste att han inte hade koll eftersom han inte begagnade sig av sociala medier och vi uppfattade inte att han hade någon särskilt bra kunskap om svenska spelare, efter alla år utomlands. Carlos var ju ändå ett erfaren startspelare med många års meriter från Superettan och skulle vara en fantastisk värvning för VSK om det gick att ordna.

Mjällby träffade Carlos i Stockholm och snackade med honom om framtiden och som det lät då var Geten inte helt främmande för VSK. Men efter att ha fått flera erbjudanden valde istället Carlos en norsk klubb, vilket kan förstås då betalningen är en helt annan.

Men Mjällby och Moggia fortsatte att ha kontakt under första halvan av 2017 och vartefter att Carlos upptäckte att den norska klubbens spelidé var långa bollar över mittfältet var han mer benägen att lyssna till lockropen från VSK.

Vid den här tiden hade också Vigge-pengarna anlänt så nu fanns helt plötsligt ekonomin för att faktiskt ge de löner som krävs om man vill ha Superettanspelare spelandes i Div 1. När så den stora sommarvärvningen 2017 gick av stapeln var Moggia ett självklart val för klubben. Han bröt kontraktet med den norska klubben och anslöt till VSK inför hösten med ett kontrakt på 1.5 år.

Det blev dock en tuff start för Carlos. Redan i höstpremiären gick han stenhårt in i en duell efter 20 min och nickade ihop med sin motspelare. Resultatet blev en hjärnskakning som höll honom borta flera matcher på hösten. Och även om han kom tillbaka rätt fort hämmades han av sin skada. Men Carlos var given i startelvan och med honom på plan lyckades VSK vända en lång förlustsvit och vann sju av de nio sista matcherna på säsongen.

Under försäsongen detta år imponerade Geten på oss ännu mer. Vi fick smakprov på den otroligt fina teknik och bollkontroll han besitter. I dagens VSK är han tillsammans med Stefan Batan outstanding på dessa områden. Med TAF som tränare fick Moggia alternera platsen som defensiv mittfältare i startelvan med Boris Ljevar.

Vi på redaktionen blev stora Moggia-fan redan i början av årets serie. I tex matchen mot Akropolis hemma var han magnifik tillsammans med Jonas Hellgren på det defensiva mittfältet. I det nya spelsystemet under hösten har Carlos tagit ytterligare ett steg och vi har verkligen fått se vad han går för. Vi har strött gröna hjärtan över honom för hans fina insatser och han har verkligen gått från klarhet till klarhet.

Carlos är en elegant gris på planen som tar till alla nödvändiga knep för att stoppa motståndarnas speluppbyggnad och bryta anfallen. Han skaver på motståndarna så de inte får en lugn stund att göra något vettigt med bollen. När det behövs är han småful på det där jobbiga sättet som precis är innanför gränsen vad domaren tillåter, men tillräckligt för att få motståndarna ur balans.

Geten är en smart spelare som med sin stora rutin verkligen har lyft VSK:s defensiva mittfältsspel under året. Carlos har en stor roll i att laget lyckats nå sina mål, speciellt under hösten när andra i laget kände pressen och inte klarade av att spela ut, ja, då växte Carlos med uppgiften och spelade sin bästa fotboll.

Det är oerhört tråkigt att Geten nu måste lämna VSK Fotboll. Vi hade gärna sett honom kvar i vår vackra grönvita matchtröja.

Carlos kan lämna klubben rak i ryggen och med huvudet högt. Han har bevisat för oss, precis som han bevisat för så många andra före oss att han är en otroligt skicklig fotbollsspelare som man bara hatar att ha som motståndare och lika mycket älskar att ha i det egna laget.

Det är med en liten tår i ögat vi skriver dessa rader för Carlos har på något sätt burit våra förhoppningar om framtiden på sina axlar. Han kom in när laget började formeras för att ta språnget och han har varit en av de viktiga kuggarna som sett till att det blev möjligt. Hans sköna stil och avslappnade sätt på och utanför plan är något vi verkligen kommer att sakna när serien drar igång igen i vår.

Carlos, du är verkligen en skön snubbe och en grönvit hjälte för det du åstadkommit hos oss. Nu återstår bara för oss att höja glasen i en skål och utbringa ett stort tack för det du gjort för VSK Fotboll.

All lycka till i framtiden Carlos, du har en speciell plats i våra hjärtan!


Vi passar också på att ge en känga till klubbledningen som inte kunde kommunicera ut att Carlos lämnat klubben. Nu fick vi läsa det i lokaltidningen. Det är verkligen inte så man tackar av sina spelare som bidragit till att klubben är där den är idag. Carlos förtjänar så mycket bättre än detta!

Vi har nu sett flera sådana här kommunikationsfadäser under året och vi förväntar oss att det får ett slut i och med detta, bättre måste klubben kunna ta hand om sina spelare, även de som lämnar.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats så kontaktade VSK oss och förklarade att det från deras synvinkel fortfarande var inte klart om Moggia skulle lämna eller inte, men i och med att VLT publicerade sin artikel så blev det ett avslutat kapitel.

Facebook Comments Box