ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Norrby IF – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

Spelare

Richard Yarsuvat är spelaren som sina unga år till trots hunnit med att representera fem klubbar på seniornivå. Resan började i Elfsborg, då i Allsvenskan. Han lyckades inte riktigt ta en plats, det blev lite inhopp på de två år han var där. Sen gick flyttlasset till Värnamo i Superettan. Även där var det svårt att få ordentligt med speltid så inför hösten 2012 styrdes skutan mot Göteborg och ÖIS i då i Div 1. Mer speltid blev det 2013 när ÖIS spelade i Superettan, men målen uteblev. Inför 2014 hamnade så Richard i Norrby och blev direkt skyttekung med 20 mål på kontot. Under följande år fortsatte han ösa in mål för Norrby och 2017 plockade Dalkurd upp honom för att stärka sitt anfall. Även där gjorde Richard succé med sina 17 mål. Någon förlängning och allsvenskt spel blev det dock inte utan inför årets säsong var han tillbaka i Norrby. Det har gått hyfsat med 9 mål i år men också ett antal missade matcher pga skada. Richard är säkert sugen på att dubbla målskörden nästa år och han bär klubbens målskytte på sina axlar och får inte misslyckas, då lär klubben få det svårt att hänga kvar.

Mergim Krasniq är målvakten som just avslutat sin 11:e säsong i klubben och som bara är 26 år gammal. Från 2011 har Mergim varit 1:a målvakt och han missar i genomsnitt 2 matcher per år. Han har varit med på Norrbys resa från Div 2 till Superettan och han lär bli klubben trogen även om han nu sitter på ett utgående kontrakt som ska förlängas. Han har nog aldrig lämnat Borås och hittar nog till arenan i sömnen.

Som framgår av tabellen tappar i år Norrby 5 av sina 13 spelare med mest speltid till nästa år. Det är tunga avbräck som ska ersättas, speciellt Marcus Översjö som är given i laget och kan spela på många positioner på mittfält och anfall. Nu ska klubben på många sätt bygga ett nytt lag och man måste börja med att hitta en ny tränare för Korosh Hatami som anslöt till klubben som tränare i januari i år har just skrivit på för konkurrenten Syrianska FC från Södertälje.

Klubben

Norrby IF har på senare år fått sämre rykte ute i fotbollssverige på grund av misstankar om matchfixning. Man har drabbats av att Svenska spel vid flera tillfällen stoppat deras matcher för spel på indikationer om att allt inte står rätt till. Det är inte lika med att sådant förekommer i klubben men är det något som vi lärt oss om matchfixningsfenomenet är att det sällan är någon rök utan eld.

Annars är Norrby en liten stadsdelsklubb som växt och frodats i skuggan av Elfsborg. Naturligtvis lever klubben mycket på att unga talanger i Elfsborg inte får speltid och går över eller lånas ut till klubben. Ekonomin i klubben är inte stark. Förra säsongen hade klubben kostnader på 11 miljoner och det ska normalt inte räcka för att klara sig kvar i SE. Men klubben lever som sagt billigt på unga talanger från stan som blir över när storebror har tagit det man vill ha.

Någon uttalad målsättning tycks inte klubben ha utan det verkar mer vara att hänga kvar och utveckla talanger som är det främsta syftet.

Arena

Klubben spelar precis som Elfsborg på Borås Arena. Det är en relativt ny arena med konstgräs som tar drygt 16 000 åskådare. Inte för att Norrby IF behöver en så stor arena, deras publiksnitt ligger på 657 personer. Det är Superettans svagaste publikstöd och det lär eka rejält tomt på denna i sammanhanget jättearena.

 

 

 

Facebook Comments Box