ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dåtid, nutid och framtid

Lasse Winnerbäck skaldar om gitarren som ”sagan om ett uppror och ”drömmen om en högre höjd”. Många av oss VSK:are sprungna ur 80 och 90-talens asfalt känner igen oss fast jag tror att bandyn var det som  blev sagan om upproret och drömmen om den högre höjden.

Barn av idag har svårt att sätta sig in hur det var då. Skrattar när de får höra stories om hur vi samlades 10 kompisar i en soffa för att se en nysläppt Terminator 2 på vhs. Grabben som hyrt filmen var kung i veckor.  Sportutbudet var också skralt. Tipsextra fanns förvisso och de stora finalerna sändes, i övrigt var dock sportspegelns minutsvep om internationell fotboll på söndagskvällar allt vi fick av den tidens största stjärnor som Van Basten och Maradona.

Att VSK Bandy just då, i en tid när utbudet för en sportnörd fortfarande var primitivt, började kamma hem guld efter guld i gav dessa upplagor av Grönvitt ett extra skimmer över sig. Man kunde cykla till Rocklunda och få se lokala delikatesser vars motstycke man annars bara hittade i Sportspegelns små glimtar. Därför blev bandyn sagan om upproret och drömmen om den högre höjden.

Man kunde lämna vardagen för 90 minuters bandy. Glömma läxor, föredrag och väckarklockor för att istället se Johan Olsson med millimeterprecision hitta Hasse Johansson helt fri.  Och sedan jubla över ett av Hasses otaliga mål. Hans högerhand upp, handskdova applåder och glöggdoft. Bättre än så kunde det knappast bli.

Med det i åtanke så kanske ni förstår att det var en riktigt häftig upplevelse att se alla gamla hjältar vid dagens ispremiär. Anders Carlsson, Johan Olsson, Pelle Fosshaug och Hasse Johansson beträdde alla isen i en match mot ett mixlag bestående av dam och herrspelare från a-lagen. 

Spelare som betytt som mycket för en och som gett upphov till så mycket glädje. Nu fick man se dem igen. I äldre och aningen stabbigare upplagor men likväl oerhört häftigt att få se dem. En gång Grönvit hjälte alltid Grönvit hjälte.

Efter matchen fick även alla ungdomsspelare göra dagens och gårdagens stjärnor sällskap. Nostalgisk över återseendet av alla gamla hjältar, förväntansfull inför årets säsong via dagens spelare och glad över framtiden. För att döma av de horder av barn som skrinnade ut efter matchen så går bandyn en ljus framtid till mötes. Många barn lirar bandy och åtskilliga av dem besitter en stor talang.

Det kanske inte blir som för oss under vår uppväxt. Men ta med era barn på bandy, placera er ganska nära och ni kommer slås av hur fort det går och hur oerhört skickliga spelarna är idag. Med Martin Landström i spetsen kan VSK Bandy även av idag bli en sagan om ett uppror och drömmen om en högre höjd.

Facebook Comments Box