ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Syrianska FC: Nya tränaren från tvivelaktiga klubbar

Syrianska FC

Då har Syrianska FC så hittat sin nya huvudtränare i form av Mladen Milinković. En serb med en tränarkarriär i forna östblocket där han representerat klubbar i ibland annat Albanien och Serbien.

När Syrianska i de senaste transferfönstren värvat spelare har vi valt att googla deras namn med deras fd klubbar och ”matchfixning”, för att se vad dyker upp. Du kan läsa vad vi funnit nedan.
Nu gjorde vi likadant med den nya tränare och det här är vad vi hittade

Keshla, den enda klubben som vi kunde hitta i Azerbajdzjan som haft problem med matchfixning. Två spelare fick gå och blev avstängda 2017, ett halvår innan Milinković anslöt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Match_fixing_in_association_football#Azerbaijan

FK Kukësi, en albansk klubb som blev anklagade för att försökt muta en spelare i motståndarlaget i en serie match. Klubben förnekade inblandning och sa att personen som gjort det inte hade några direkta kopplingar till klubben. Detta skedde några månader innan Milinković anslöt.

https://www.espn.com/soccer/partizani-tirana/story/3124556/albania-federation-denounces-bacribe-in-match-fixing-attempt

FC Luftëtari, en annan fin albansk klubb som så sent som förra året tappade en 3-2 ledning i UEFA-cupen. När fem minuter av matchen återstod och de ledde, så var ändå oddset 1,8 på att det skulle sluta oavgjort. Inte förvånande då att kvitteringen kom i 92:a minuten. Detta skedde ett år efter att Milinković lämnat klubben.

Radnik, inga uppgifter om matchfixning i denna Serbiska klubb.

Syrianska har alltså värvat en tränare där tre av fyra tidigare klubbar har haft problem med matchfixning i närtid. Mladen var dock inte verksam i klubbarna när matchfixninganklagelserna skett. I två av fallen har det dock varit inom ett halv år innan och ett av fallen ett år efteråt.

Det går att ifrågasätta tränaren varför han aktivt går till klubbar som figurerat i matchfixningssammanhang. Med Syrianska är det tredje klubben som har haft problem och figurerat i dessa sammanhang. Vad är det som driver en människa att göra dessa val och vad är det som driver en klubb som Syrianska att leta upp och hyra in dessa personer med just den här typen av CV:n?

Förresten, nämnde vi att Syrianskas nya mittback Marko Mihajlovic ansluter från en klubb från Libanesiska ligan? En liga som haft stora problem med matchfixning i år.

https://falebanon.com/2019/06/01/poor-preparations-match-fixing-and-tensions-between-clubs-and-the-fa-result-in-worst-domestic-season-in-recent-years/

Syrianska har aldrig blivit fällda för matchfixning, men som alla känner till, figurerat väldigt ofta i dessa sammanhang. Med ryktet man har borde klubben vara mer noggrann i sina rekryteringar. Det ser onekligen inte bra ut att när det hela tiden ansluter spelare och tränare där deras tidigare klubbar figurerat i matchfixningssammanhang. Det skulle ju gå att ha en policy att inte värva från dessa klubbar för att minska risker och att snacket går, om man var seriös med den här frågan.

Matchfixning är ingen klubb immun mot, det har historien visat. Men varför öka risker och misstankar som Syrianska nu gör när man anställer den här tränaren, är ju inte helt lätt att förstå. För hur det än är, de flesta tränare har inte samma CV som den som kommit till SFC nu. Tvärtom faktiskt, personer med den här formen av CV:n får man nog aktivt leta upp.

Facebook Comments Box