ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Syrianska FC: Djup sportslig kris och ännu värre med ekonomin – hur nära konkurs är man?

Det är inte bara ÖFK som det går tungt för sportsligt och ekonomiskt. Även våra vänner i Södertälje har det tungt på planen och som vanligt med ekonomin. Vi har samlat ihop veckans reflektioner runt Syrianska, mycket som tyvärr måste målas i svart, men det finns en liten ljuspunkt.

Rikets tålmodigaste kommun: Går med klang och fanfar till Södertälje kommun som under stor fördragsamhet stått ut med att stadens elitlag i fotboll och ett fd dito till stor del struntar i att göra rätt för sig när det kommer till att betala hyra för Södertälje fotbollsarena, där man spelar sina matcher och har sina kanslier.

Man ska tolka siffrorna så här att SFC:s totala skuld är på nästan 800K och att skulden ökat med 300K i år. SFC har länge haft skulder hos kommunen som de bara struntar i att betala. Faktum är att sedan sommaren 2017 har deras skuld till kommunen bara minskat med 100K.

I år tycks både SFC och AFF struntat att betala överhuvudtaget, givet att årets skuld är det samma för båda föreningarna.

men bättre sent än aldrig har nu kommunen agerat.

Veckans vi skiter i det mesta: vi tog och ringde upp kronofogden igen för att kolla av SFC. Som vanligt har man kvar sin skatteskuld på 1 500 kr som man bara vägrar att betala. Förutom det har kronofogden fått in två ärenden från kultur- och fritidsförvaltningen vid Södertälje kommun. Dessa utreds som bäst av kronofogden. Det är totalt 180 000 som nu kommunen lämnat över till kronofogden. SFC är ännu inte delgivna detta men kommer att bli det snart.

Äntligen får vi väl säga. Liten applåd till kommunen för sitt sena men välkomna agerande. I övrigt har SFC också en skuld på 5000 kronor via Svea inkasso från ett privat företag, som också det kommer delges inom kort.

Eftersom vi är bästa kompisar med handläggarna på kronofogden vid det här laget surrade vi på med hon vi pratade med idag. Hon berättade då att kronofogden förutom allt ovan dessutom försökt delge Syrianska tre andra ärenden där man är skyldig någon pengar. Denna delgivning hade misslyckats då klubbföreträdare hade vägrat att skriva på delgivningspapperet.

Ja, vad säger man, det här är en klubb i djupaste ekonomiska kris. När man vägrar skriva på delgivningen så är det en sista desperat åtgärd att försöka köpa sig tid. Snaran dras nu åt allt mer runt SFC, kommer man att klara av detta?

Men vi är inte klara

Veckans vi är inte i balans: I Syrianska FC:s senaste match mot IK Frej hördes skrik och tjafs från deras omklädningsrum i halvtid och ännu mer efter matchen. Här är laget som just nu inte är i balans. I matchen fick man dessutom flera spelare utvisade som just får vara ett tecken på obalansen och frustrationen. Det blir knappas lättare nu att ta poäng mot Varberg på bortaplan. Är Syrrorna på väg ur?

Vi vill ändå vara ärliga mot Syrianska FC och ge dem en eloge

Veckans publiksiffra: I matchen mot Frej rapporterades att 290 personer var på plats. Vår rapportör på plats uppskattade publiken till drygt 200 och sen tillkommer spelare och funktionärer. Det innebär att SFC för första gången på väldigt länge faktiskt rapporterar en korrekt publiksiffra. Kanske gjorde vår rapportering runt det hela susen. I vilket fall vill vi berömma SFC för att de gör rätt och välkomnar dem in i värmen till oss klubbar som inte ljuger om hur många som är på plats.

Apropå publik så blir det nu ännu mindre publik på Syrianskas matcher.

Veckans publiksiffra II: Som de flesta känner till har SFC meddelat att den kommande hemmamatchen mot Dalkurd kommer att spelas inför tomma läktare. Man gör det av samma anledning som Dalkurd gjorde. Arrangemanget med all säkerhet kommer kosta klubben mångfalt mer än vad man kan räkna med att få i publikintäkter. Ett helt logiskt och rimligt beslut givet klubbens usla ekonomiska situation. Men visst är det tragiskt att elitfotboll spelas utan publik.

Det hela kanske säger mer om att vissa klubbar inte borde vara i elitfotbollen då man fuskat sig upp dit. Deras ekonomiska muskler har inte kommit till från publikintäkter och dedikerade sponsorer utan genom fusk och undvikande av skatt och avgifter. Alla vet att Syrianska betalar svarta löner till stor del och därmed har 30% mindre kostnader för sin trupp.

Just det här med svarta löner fick vi höra från en agent bara nu i somras. Hans spelare blev erbjuden en svart lön av Syrianska för att börja spela för klubben nu i sommartransfern, men avstod att skriva kontrakt. Så här ser det ut, år ut och år in – när tänker SvFF agera?

Och så till sist det stora avslöjandet

Veckans mest givna: Från källor med insyn i klubben har vi fått veta att spelarna inte fick någon lön utbetalad i augusti. Det är lätt att förstå givet klubbens extremt ansträngda situation. Det är väl tyvärr inte heller förvånande att samma källa säger att lönen utbetalades strax efter Syrianskas förlust mot Degerfors i U21-serien. En match som spelades 10 september och som slutade 13-1 till Degerfors.

Är någon ens förvånad?

Facebook Comments Box