ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Svenska Cupen: Inför IK Sirius – VSK Fotboll

Då var det dags för rond II i Svenska cupen idag när VSK Fotboll åker till Täby för att möta IK Sirius på Vikingavallen. Valet av arena är Sirius, då Studenternas färdigställs för premiären i april. VSK har förstås varit ofina och frågat Sirius om man inte kunde spela matchen i Västerås, för att få lite mer publik på den. Men se, det gick inte Sirius med på, varför ge VSK fördelen av hemmaplan.

Kanske lite sund respekt från Uppsalalaget där.

Här är nu i vart fall genomgången av lagen och läget i stort.

Truppen

Kontinuitet har ofta varit Sirius riktmärke, ända sedan Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tog över laget i division 1 norra inför säsongen 2012. Idag finns endast Karl Larson kvar från det året, men från ifjol har man behållit stora delar av truppen som kom på plats 11 i allsvenskan 2019.

På pluskontot kan vi notera ett par riktigt spännande värvningar offensivt till denna säsong:

  • Kennedy Igboananike, etablerad allsvensk målskytt med meriter från Örebro SK, Djurgårdens IF och AIK, senast från saudiska Al-Hazm. Senaste två allsvenska säsongerna blev det nio mål både 2017 och 2018 för Örebro. En gång i tiden, 2013, blev det hela 14 mål för AIK.
  • Nahom Girmai Netabay, dynamisk och löpstark mittfältare från allsvenska nykomlingen Varberg. Ifjol blev det åtta mål och tre assist i Varberg, säsongen innan dess tio mål och fyra assist.

Från 2019 års lag har man framförallt tappat Philip Haglund, som varit lagets offensiva nyckel sedan han kom till klubben sommaren 2017. 82 matcher och 21 mål, plus ett fint antal assist, blev det i Uppsalaklubben. Andra rutinerade pjäser som lämnat är trotjänaren Christer Gustafsson, som var med på resan från division 1. Mittfältaren flyttade tillsammans med mittbacken Jesper Arvidsson till Brommapojkarna.

Andra spelare värda att nämna är:

  • Stefano Vecchia, ytterst talangfull ytter som säkert hade kunnat gå vidare i karriären om han inte varit så pass skadedrabbad. Imponerade mot Sollentuna i Sirius enorma 8-1-seger, där Vecchia gjorde två mål och verkar ha legat bakom mycket framåt.
  • Jonas Lindberg, som vräkte in fyra mål mot Sollentuna i rollen som ”nia”. Igboananike startade alltså inte, då han inte anses vara startklar riktigt än. Lindberg har annars historiskt inte varit någon stor målskytt. Lossnar det nu?
  • Elias Andersson, passningseleganten som ratades av Helsingborg men via en sväng i Varberg nu är etablerad i Sirius. Han var med i det svenska U17-laget som tog VM-brons 2013, och briljerar gärna med sin vänsterfot och fina spelförståelse. Slog en hörna rakt i mål mot Sollentuna.

Några spelare som vi får anta saknas är:

  • Robert Åhman Persson, den rutinerade Bälingesonen (ligger just utanför Uppsala) som spelat i Malmö FF, AIK, danska Viborg och portugisiska Belenenses. Tidigare som mittfältare, på senare år oftast som mittback. En långdragen skada gäckade honom under 2019, och begränsade honom till endast tre allsvenska fajter.
  • Sam Lundholm, läckert spelande ytter med förflutet i AIK och kortare sejourer i danska Randers och holländska NEC Nijmegen. Tillsammans med nämnda Vecchia skulle han bilda en ruskigt spännande ytterduo i det blåsvarta laget. Fem mål och tre assist 2019, fyra mål och två assist 2018.

Spelsystemet och taktiken

Ifjol spelade Sirius med trebackslinje, och hade ofta ett rätt vågat passningsspel som understundom försatte dem i onödigt svåra defensiva situationer. Tränarpar då var Mirza Jelecak, som funnits i Sirius en längre tid, och nya parhästen Henrik Rydström – den allsvenska profilen från Kalmar. Till i år lämnade Jelecak – oklart varför – och in i hans ställe kom assisterande tränaren Theodor Olsson, 23 år gammal och senast från Sirius akademi. Rydström är numera ensam huvudansvarig.

Vilka skillnader i spelet får vi se då? Ja, det visar sig väl, men precis som Sirius spelade ifjol har Rydström även i Kalmar presterat ett spel där han gärna har bollinnehavet och driver ett kreativt passningsspel. Men spelsystemet var annorlunda mot Sollentuna. Då startade man med en 4-5-1-uppställning, måhända för att komma tillrätta med defensiven som sviktade ifjol? Ett annat problem har varit spetsen i offensiven, där man förlitat sig mycket på Philip Haglund som nu lämnat klubben. Kan Igboananike fylla den luckan? Och kan skadefria säsonger för Vecchia och Lundholm få igång produktionen än mer?

8–1 mot Sollentuna är förstås imponerande siffror, och på försäsongen stod man upp bra mot ryska storlaget CSKA Moskva även om man förlorade med 0–2. Återstår att se vad det betyder framöver.

I senaste matchen mot Sollentuna utgick nya mittfältaren Adam Hellborg från Oskarshamn (utlånad från Kalmar) med skadekänning. Huruvida han kan spela mot VSK är oklart. Ersatte mot Sirius gjorde överraskande nog 19-årige Isak Bråholm, vilket förpassade rutinerade och ordinarie kaptenen Niklas Thor till bänken matchen ut. Vi kan nog förmoda att startelvan, om möjligt, blir densamma som mot Sollentuna.

Mot det blåsvarta laget ställs nu VSK som nog är rejält revanschsugna efter den mindre lyckade insatsen mot IFK Göteborg. Några billiga misstag förstörde festen och VSK kom aldrig riktigt in i matchen och sitt spel man vill få till.

Matchen var nog lite av en väckarklocka efter tre relativt tempofattiga träningsmatcher. Nu var det full fart och full power i spelet från IFK:s sida. Det klarade inte alla grönvita spelare av. Förhoppningsvis är man bättre mentalt förberedda i detta match och med från start.

VSK siktar så klart på att ta poäng i denna match och tränarparet vill nog se att anfallsspelet kommer igång på ett helt annat sätt än i Göteborg. Men då måste det gå kvickare och man måste jobba ihop mer som ett lag med aggressivitet och löpningar som drar isär motståndarna.

Det är fortsatt många skador och sjuka i truppen så tränare Askebrand kommer inte att kunna ställa bästa tänkbara lag på benen. Brian Span är borta i denna match men vi får istället tillbaka Filip Tronêt på högerkanten. I mitten är Simon Johansson fortsatt borta och Filip A-T är inte tillgänglig för spel. Det är nog bara backlinjen som i denna match som innehåller ordinarie manskap.

Det blir en spännande match där båda lagen nog går för seger. Sirius har goda möjligheter att gå vidare från gruppen om man slår VSK och sen spelar oavgjort mot IFK. För VSK:s del vill man se till att lyckas göra bra matcher mot kvalificerat motstånd, det är inte många tävlingsmatcher man får med så här bra motståndare per år. Man får passa på då att testa sitt system.

Tänkbara startelvor

IK Sirius

Lukas Jonsson
Karl Larson, Tim Björkström, Kebba Ceesay, Axel Björnström
Mohammed Saeid, Niklas Thor, Elias Andersson, Stefano Vecchia, Simon Gefvert
Jonas Lindberg

Kommentar: Adam Hellborg och Nahom Girmai saknas till denna match

VSK Fotboll

Anton Fagerström
Sean Sabetkar, David Engström, Calle Svensson
Albin Sporrong, Pedro Ribeiro, Kevin Custovic, Emil Skogh
Filip Tronêt, Douglas Karlberg, Ahmed Awad

Facebook Comments Box