ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Expected goals med tabell – omgång 3

Dags att börja titta lite djupare i expected goals statistiken. Vi kan konstatera att det finns anledning till i vart fall lite oro i det grönvita lägret även om det är tidigt på säsongen. Det är egentligen fortfarande lite för tidigt att dra slutsatser, men trender startar nu. De kan få ett slut eller förstärkas. Vi lär veta mer om några omgångar.

Om vi tittar på veckans omgång är det egentligen bara förväntade resultat. Det är bara Degerfors som skulle vunnit mot Öster och Dalkurd borde ha kryssat mot Jönköping, i övrigt är resultaten enligt förväntat utfall.

Det som trots att sticker ut är Syrianska som släpper in fem mål på 2,25 xG. Att det diffar ett mål är inga konstigheter men när det diffar tre mål finns det anledning att fundera vad som har hänt. Det behöver ju inte vara något, alla lag kan ju tappa det någon match men nu är det andra matchen av tre som just Syrianska har exceptionella avvikelser kring xG.

Då tittar vi på xG-tabellen hur den ser ut efter omgång 3.

Över tid kommer xG tabellen var ganska snarlik Superettantabellen, därför är det oroväckande att VSK ligger tvärsist i xG-tabellen just nu efter tre omgångar. Även om antalet matcher är få är det en illavarslande tendens att VSK inte lyckats skapa mer än motståndarna i tre matcher utifrån xG. Lika oroande är förstås att VSK släpper till så många chanser. Över tid blir den här ekvationen mellan för lite anfallsspel och för många tillsläppta målchanser ohållbar.

Här är då tabellen som jämför xG med hur den riktiga tabellen ser ut.

När vi tittar på vilka lag som över och underpresterat gentemot xG så är det Västerås SK och Varberg BoIS i toppen, det går att tolka på lite olika sätt beroende på vilken hatt man har på sig. Antingen ser man det som positivt att laget gör mer mål än förväntat eller oroar man sig över att lagen skapar för lite målchanser. Statistiskt har båda dessa lag överpresterat mot expected goals.

Ett lag som underpresterat rejält är däremot Halmstad BK, det diffar hela 3,4 mål mot den faktiska målskillnaden och med tanke på att det bara spelats tre matcher så är differensen per match oroväckande stor. Det kan tyda på att antingen Halmstad statistiskt haft otur eller att de har för dåliga spelare.

Om vi tittar på lag som ändå gått bra, som tex GAIS så har de ändå en negativ diff på 2,4 på målskillnaden vilket kan tyda att det kan gå ännu bättre.

Facebook Comments Box