ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: omgång 2, xG och tabell

I bland skriver vi saker för en väldigt smal publik, detta är en sådan artikel när vi sammanställer expected goals (xG) för omgången och hur tabellen borde se ut från ett statistiskt perspektiv. Förra veckan fick vi drygt 100 läsare och förmodligen avskräcker ämnet mer än vad det lockar, men det återstår att se om vi kan få fler läsare denna gång.

Återigen så ger expected goals (xG) en annan bild än vad det faktiska resultatet gav vid handen. Visserligen förlorade inget lag någon match som de borde ha vunnit men ändå är det fem av åtta matcher som har en annan utgång med xG än vad som det faktiskt blev i verkligheten.

Den match som sticker ut lite är IK Frej – Syrianska FC som slutade 0 – 3, trots att Syrianska gjorde tre mål var deras målchanser endast värderade till 0,76 totalt. Hade det varit Syrianska som släppt in tre mål på 0,76 xG hade nog många ropat matchfixning. Det bör dock sägas att det inte var några konstiga oddsrörelser i denna match. VSK skulle så som vi skrivit i en tidigare analys förlorat sin hemmapremiär sett utifrån xG.

Om vi gör om tabellen utifrån expected goals så är det istället GAIS som går upp i ledning, detta är förvånande då laget endast har två poäng i den riktiga tabellen. Beroende på hur man ser på denna statistik går det att tolka som att GAIS har potential att gå bättre än vad det faktiskt har gjort, alternativt att de har usla anfallare.

I övrigt är det inga större skillnader. VSK har bara en poäng istället för fyra. Det finns ett litet varningstecken här att om den här tendensen håller i sig kan det tyda på att laget har överpresterat statistiskt, eller så har vi helt enkelt fantastiska anfallare som gör mål när de statistiskt sett inte ska göra det. Vi får avvakta och se.

Redan nu kan vi se att Brage och Örgryte är två lag som släpper till otroligt få bra målchanser och skulle egentligen inte ens ha ett endaste insläppt mål. GAIS och Varberg är de två lag som har haft flest kvalificerade målchanser.

Sämst statistik i serien har Dalkurd, målskillnaden är redan -2,67 och statistiskt sätt borde de inte gjort något mål än. Om de inte lyckas bryta denna trend kan det bli en jobbig säsong.

Det är för tidigt att dra några slutsatser av detta efter bara två omgångar- När det spelats 5-7 omgångar tror vi det kan bli riktigt intressant, då bör det finnas tydliga trender på vilka lag som över- respektive underpresterar.

Facebook Comments Box