VSK Fotboll – IK Brage, en statistikgenomgång

Då var det dags att sluta med att ha en uppfattning av hemmapremiären som baseras på en känsla och istället omfamna siffrorna och fakta runt matchen.

Var verkligen 1-1 ett rättvist resultat och vem var egentligen bäst i VSK?

Om vi inleder med expected goals (xG) så hade VSK blott 0,7 och IK Brage 1,34. Det säger oss att utifrån ett statistiskt perspektiv och de målchanser som skapades borde matchen slutat 0 – 1 till IK Brage.

Nu kommer ni blir upprörda och säger att VSK ändå var det bättre laget. Det kan ni som sagt få tycka men utifrån målchanserna var Brage bättre.

En uppfattning som existerar om matchen var att VSK var det bättre laget i första halvlek och att Brage sen var det bättre laget i andra utifrån med- respektive motvinden.

Utifrån xG hade VSK 0,6 (6 avslut) och Brage 0,29 (5 avslut), så det går att påstå att VSK var det bättre laget i första halvlek. Det ska sägas att Filip sköt från en svår vinkel och det bedömes vara en 5% målchans utifrån positionen, dvs 1 skott av 20 blir mål utifrån det läget. Bästa målchans var annars Batans avslut i 40 minuten som bedömdes vara en 40% chans till att bli mål.

Det intressanta är snarare andra halvlek, IK Brage hade trots allt en hel del chanser i första även om det var ganska taskiga lägen. Brage har egentligen inga riktigt bra målchanser utifrån xG i andra halvlek. De två bästa värderades till 26% respektive 21%. Men nio målchanser med ett värde över 1,05 gör att de rättvist utifrån ett statistiskt perspektiv får in ett mål.

VSK gör en mycket sämre andrahalvlek än Brage målchansmässigt och hade bara två chanser. Berishas chans värderades till 8% och Dennis 2% chans till mål.

Det är anmärkningsvärt att inte en enda anfallare i VSK får till ett läge i andra halvlek. Hur man än ska säga detta, det är ett underbetyg oavsett om det är motvind eller inte.

Bolleinnehavet var 52% – 48% till VSKs fördel. Här är det väldigt tydligt att VSK egentligen hade bollinnehavet i större delen av matchen, förutom direkt i andra halvlek där VSK bara har 38% bollinnehav första kvarten.

Efter baklängesmålet ökar bollinnehavet för VSK återigen och på slutet hade VSK hela 65%. Vad exakt som gick fel första kvarten efter halvtidsvilan förtäljer inte siffrorna.

Tittar vi hur lagen anföll så lyckades Brage komma bäst igenom på sin vänsterkant där 61% av xG uppstår, för VSK var det i denna match centralt då hela 90% av lagets xG uppståd därifrån. Det ska sägas också att VSK hade ett rappare passningsspel än Brage med 17,6 passningar per minut gentemot Brages 15,8.

Hos Brage bedömes var tredje hörna leda till ett avslut gentemot VSK som bara hade en enda, hörnorna under matchen upplevdes också som Brages bästa vapen gentemot VSK.

Men låt oss titta lite mer på individuella prestationer. Värt och notera är att enda spelaren i VSK med mer än ett avslut var Simon Johansson som hade två (1% och 4%).

Om vi börjar med Anton Fagerström dippar hans statistik i denna match, gentemot tidigare prestationer. Hans utsparkar hade bara en träffsäkerhet på 45% (62% i snitt). Naturligtvis beror en del, kanske allt, på motvinden i andra halvlek (har ej möjlighet att särskilja när det inträffade).

Flest lyckade aktioner är det delat i toppen mellan Ilir Berisha och Carlos Gaete Moggia som båda har 74%. Blott en procentenhet bakom är Boris Ljevar med 73%. Enda anfallsspelaren över 60% var Karwan Safari med 63%.

Utifrån passningsspelet vill vi ändå lyfta fram Moggia. Han hade en passningsträffsäkerhet på 96% vilket är oerhört bra och ska jämföras med att spelarna i snitt hade 74% i VSK.

Till våra vänner i Dalarna kan vi avslöja att Morsay gjorde en usel match med 11% lyckade aktioner. Det är ovanligt med siffror under 30% lyckade aktioner. Inte för att Lundbäck som hoppade in gjorde någon vidare insats med sina 14% under sin tid på planen. Kouakou är nog saknad i Brage gissar vi.

Man kan ändå tycka utifrån dessa siffror att VSK utförde ett bra försvarsarbete som tog bort mycket av Brages chanser. Bäst i Brage var Liljestrand med sina 74%, men han var också rätt ensam på den nivån då många låg runt 60%.

Slutsats, VSK-lägret ska inte beklaga sig över att vi inte vann matchen utan ska vara nöjda med en poäng. Ilir, Carlos och Boris kan sova gott några nätter till nästa match utifrån att ha gjort bra prestationer statistiskt sett (och i verkligheten).