ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 16

Då var det dags att ta sig an att gå igenom och tippa årets första höstomgång. Det är nu det ska börja att avgöras och som alltid är det spännande att se vilka lag som spurtar under hösten och vilka som har skaffat sig blysänken under sommaren.

Vi tippar på som vanligt och vi erkänner våra tillkortakommanden när det gäller förutsägelser gällande fotbollsresultat. Förra omgången hade vi i vart fall 4 rätt, alltid något.

Nåväl, nu ser vi till att få rätt här istället.

IF Brommapojkarna – Norrby IF: X

BP är ett nära ett haveri, framförallt på det mentala planet. Förvisso tog man ledningen mot Brage på bortaplan nu senast och man spelade inledningsvis bra. Men självförtroendet är så svagt och laget så skört att man tappade initiativet och Brage kunde vinna rättvist med 3-1.                      

Norrby har under säsongen bara förlorat tre matcher. Men nu har det kommit två förluster de senaste tre omgångarna. Visserligen var det ena laget Varberg och nu senast HBK, som verkar fått fart på grejerna. Man har även en match mindre spelad och vinst mot GAIS i den i veckan, så är man med och slåss i toppen igen.

Nu har spelbolagen satt BP som favoriter trots att man bara vunnit två matcher på hela säsongen. Detta mot ett Norrby som bara förlorat tre, som sagt. Det får bli ett kryss här, men vi skulle inte bli förvånade om Norrby vinner.

Dalkurd FF – Varberg BoIS: 2

Nu är Dalkurd lite svårplacerade, först 6-1 förlust mot VSK och sen 5-1 vinst mot GAIS. Tittar vi på expected goals så var det i VSK matchen bara 3,7 – 1,79 och mot GAIS 2,92-0,7. Det är bara två måls skillnad och inte de stora siffrorna som faktiskt blev. Men laget har en bra form och VSK-matchen är väl egentligen enda plumpen i protokollet. Nu väntar dock serieledaren Varberg.

Första halvan av våren vann Varberg precis allt, men sen har det blivit en förlust och tre oavgjorda, även om de oftast fortfarande vinner sina matcher. Nu senast mot Degerfors blev det en målsnål historia som Varberg vann med 1-0. Men tittar vi på xG borde det varit 2-0 (2,04-0,12).

Varberg är för bra, det här blir en tvåa.

Degerfors IF – GAIS: 1

Värmlänningarna hade det motigt mot Varberg, endast fyra avslut på mål och säsongens lägsta xG på 0.12. Inte mycket att skriva hem om. Okej, Ladan är långtidsskadad och Björndahl var också borta, men de borde ändå kommit till fler lägen. Frågan är om Degerfors inte har en fortsatt formsvacka? Senaste åtta matcherna är det bara vinster mot GAIS (som just nu är usla) och VSK, där man faktiskt var riktigt illa ute.

Tänk att GAIS tillslut ändå sparkade Bosko. I glädjeyran bland fansen samlade de in över 400.000 kr på några dagar, vilket borde täcka en tränarlön och förmodligen en ny spelare i höst. Men laget spelade direkt uselt mot Dalkurd, 1-5 var förnedring. Sen kan man alltid fråga sig hur stor påverkan Bosko hade på just det resultatet. Truppen är löjligt tunn och mot Dalkurd var bänken full med U-spelare födda på 2000 talet.

Det här kommer Degerfors vinna, GAIS har just nu för tunn trupp och de hinner inte fylla på med två tre spelare och ny tränare, vilket skulle behövas.

Syrianska FC – IK Brage: 2

Okej, vi får motvilligt erkänna att Syrianska har en uppåtgående trend och man har dessutom en match mindre spelad. Senaste fem matcherna har man vunnit tre och vinner de mot Öster i den match som blev uppskjuten, ser det bra ut inför hösten. Även om de släppt flera spelare kommer nyförvärven Matic (AFC) och Mihajlovic (Salam Zgartha) kunna spela i den här matchen. Det innebär en anfallare och mittback och det kan ju vara det Syrianska behöver för att ta mer poäng.

I IK Brage kommer Alexander Ekblad få göra debut efter att i många år spelat i rivalen Dalkurd. Man lyckades vända ett underläge mot BP senast och ser allmänt rätt bra ut. Tre raka segrar och en i princip skadefri trupp. Nu har vi inte fått xG-statistiken från BP, men det som oroar är att i de två vinsterna innan hade motståndarna bättre siffror och det borde ha varit torsk för Brage, enligt xG.

Kom igen Brage, gör oss en tjänst och vinn mot Syrianska. Vi tippar en tvåa iaf.

IK Frej – Örgryte IS: 2

Frej frej frej, fyra raka förluster blev tydligen för mycket för Bajen och de plockade in Magnus Österberg som assisterande för att få rätsida på det sjunkande skeppet. Österberg har garanterat bra koll på division 1 och det lär krävas lite billiga förstärkningar för att man ska kunna vända det här. Kontentan av vårens spel är att Bajens juniorer inte klarar av att spela så bra att laget kan vinna matcher i tillräcklig omfattning. För att det här ska gå vägen måste Hammarby nu skjuta till cash så att man kan plocka in några spelare också.

För ÖIS har man nu en starkt uppåtgående formkurva efter svackan i mitten av vårsäsongen. För de senaste fem matcherna är det sämsta resultatet en oavgjord. En klar 2-0 seger nu senast mot Öster, men tyvärr har vi ingen statistik från matchen.

ÖIS har vittring på toppen nu och lär vara väldigt motiverade till att ta tre poäng. Vi tror att de lyckas med det och att Frej får inkassera sin femte raka förlust.

Mjällby AIF –  Halmstads BK: X

Efter tre matcher utan vinst vann så MAIF mot Frej med 2-1 på bortaplan. Då var man ändå illa ute när Degerlund kvitterade till 1-1 i 72:a minuten. Frågan är dock om inte ett topplag borde övertygat ännu mer mot ett bottenlag som Frej? Är laget ur form? Nu tappar man dessutom Vagic som var inlånad från Malmö. Han har gjort det så bra att AFC övertygat MFF om att få låna honom i höst. Så klart är det ett tapp. Samtidigt har de fyllt på med William Kvist från Oskarsham och Kevin Höög Jansson från Helsingborgs IF:s akademi. Frågan är dock om de kan ersätta Vagic?

HBK är helt klart i bra form efter tränarbytet, tre raka vinster och senast en 1-0 seger mot Norrby IF. Framförallt är det defensiven som har förbättras efter tränarbytet, HBK har bara släppt in två mål på de sex senaste matcherna.

Spelbolagen har HBK som favoriter, men det får ändå bli ett kryss.

Östers IF – Trelleborgs FF: X

Öster såg ut att få oavgjort mot Örgryte nu senast när man hade 0-0 med tio minuter kvar. Sen blev det två snabba mål, 2-0 och godnatt för Öster. Det är ett lag som är illa ute och som måste göra något drastiskt för att vända den negativa trenden. Till denna match är nyförvärven Tannus (J-södra) och James Keene (Supersport United) förmodligen tillgängliga. Frågan är dock om de är spelare som gör något skillnad? Tannus hade svårt att få speltid i J-södra och vad gäller Keene var det ganska länge sedan han levererade i Allsvenskan. Han ansluter till Öster efter några år i Sydafrika.

Trelleborg ligger farligt nära negativ kvalplats med sina 15 p och där flera av bottenlagen dessutom har en match mindre spelad. Att förlora mot Syrianska hjälpte inte deras situation och nu väntar nästa bottenlag i form av Öster på bortaplan. Två nya spelar finns tillgängliga, 21-årige Henrik Johansson som tillhört Brentford FC B, men som aldrig spelat seniorfotboll i Sverige och är därför svårbedömt. Man har också plockat in dansken Christian Köhler som tillhört FC  Helsingör, som på pappret verkar en stabil värvning.

Det här är en match som båda lagen måste vinna, men med Östers krysshistorik och att det lär bli en tillknäppt tillställning, ligger ett kryss nära till hans. Det får bli ett sånt, helt enkelt.

Jönköpings Södra IF– Västerås SK: X

Returmöte mellan J-Södra och VSK. Känslan var att VSK var det bättre laget under matchen. Lite förvånande förlorade VSK xG-statistiken knappt, 1,07 – 1,54, vilket ändå antyder att oavgjort var ett rättvist resultat. Många av avsluten kom i sluten av matchen när det blev lite hawaiifotboll, på grund av trötthet hos lagen. VSK var annars det lag som vann bollinnehavet med 53%. Skottstatistiken var exakt den samma för lagen med 12 avslut och 6 på mål. Nu kommer VSK få klara sig utan Berisha och Tronêt och J-Södra Jallow, i den här matchen. Alla är avstängda pga tre gula kort.

På värvningsfronten har Petar Petrovic anslutit till VSK. Han är spelklar och tränare Gabrielsson räknar med att använda honom i matchen. J-Södra har inte värvat några spelare och kommer knappast ha några nyförvärv till matchen.

VSK är lite försvagat till denna match. Samtidigt har vi en positiv bild från förra matchen och tror VSK kan fixa minst oavgjort här. Det får bli ett kryss.

Extra

GAIS – Norrby IF: 2

Vi passar även på att tippa nästa match som spelas kort efter att denna omgång avslutats Det är matchen som återstår från våromgången där GAIS ska möta Norrby. Vi tror Norrby fixar detta. GAIS är alldeles för skadedrabbat för att ses som favoriter i den här matchen. Men det kan ju tillkomma någon spelare och man har säkert fått en nytändning med att Bosko inte är kvar vid rodret längre. .

Facebook Comments Box