ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Fotbollssilly

Då var det dags för lite fotbollssilly igen inför säsongen 2019. Vi kör vårt nya format och gör lite nedslag i de klubbar och övergångar vi tycker är intressanta. 

Västerås SK – VLT har fått dåligt tips igen kring Ferhad Ayaz. Han är inte aktuell för VSK och sitter dessutom med ett kontrakt för Dalkurd och dessutom är han ytter, knappast något VSK Fotboll lider brist på för tillfället. Däremot är det sant att VSK har fokus på att hitta en eller flera innermittfältare och av vad vi förstår är det spets på de namnen som cirkulerar på klubbens listor just nu. Vi har också förstått att ingen är nära kontrakt just nu utan man tar det lugnt och väntar in rätt lägen och rätt spelare. Det är mer än 3½ månad kvar innan transferfönstret stänger. 

Jämför vi med de andra trupperna i Superettan så har VSK ändå kommit ganska långt i sitt bygge och man saknar faktiskt bara något enstaka namn eller två. Ytterligare en junior har plockats upp och det är Albin Sporrong som under kommande säsong ska växa in i rollen som defensiv mittfältare. Det var länge sen VSK hade så här många unga spelare i A-lags-truppen och vi får hoppas att någon krigar till sig en plats i startelvan under försäsongen.

Samarbetsklubbar – Tydligen är den senaste trenden att hitta samarbetsklubbar. VSK Fotboll håller på och diskuterar med en allsvensk klubb, GAIS håller på och samtalar med en Serbisk klubb och Halmstad BK skrev ett samarbetsavtal med FC Köpenhamn. Av dessa tre klubbar känns det ändå som HBK har lyckats hitta en intressant part där spelarna som kan bli aktuella kan hålla riktigt hög nivå för Superettan. 

Jonathan Lundbäck – Team TGs anfallare Jonathan Lundbäck går till IK Brage, det är på så många sätt väldigt förvånande. Allt snack i TG har varit om var Timothy McNeil ska hamna och så drar Lundbäck till Brage, en anfallare som bara gjort 6 mål i år. Men Brage sa vid värvningen att de inte tänker använda honom som ytter så som TG gjort utan har en annan plan för honom. Det fick oss att titta lite djupare i statistiken och vi noterar att samtliga sex mål kom efter att McNeil blivit skadad och på ungefär halva säsongen. Då helt plötsligt känns Lundbäck som en helt ok värvning. Återstår och se om brorsan Sebastian gör honom sällskap söderut.

Diego Montiel – Har nu tackat nej till ÖIS och ska tydligen vara på väg utomlands. Det är ingen spelare vi kan räkna med i VSK förrän den dagen vi spelar i Allsvenskan eller när han vill trappa ned om 10 år. Vi är dock väldigt glada över när det går bra för en VSK-spelare och önskar Diego all lycka i sina kommande fotbollsäventyr. Han har verkligen jobbat sig till den ställning han har idag, så värd framgången. 

Brommapojkarna – tappar Erik Figueroa som varit en backklippa i laget under de två säsonger han spelat där. Han vill spela på högre nivå och vi kan förstå honom då han håller allsvensk klass. BP ersätter honom genom att få över IFK Göteborgs Billy Nordström som har suttit på bänken mycket under sina år i Änglarna. BP tror att de kan utveckla honom och det blir flytt till huvudstaden för Billy. Man släpper också Div 1 bekantingen Love Reuterswärd som varit utlånad till Assyriska FF under två år. Man gör också rent hus på målvaktssidan och släpper Nikola Petric som stått alla matcher i år. Man släpper också målisen Victor Göranzon. Ny förstakeeper blir istället Hampus Elgán från IK Frej som varit helt ordinarie mellan stolparna där under säsongen. Från Frej anländer också mittfältaren Adam Gradén som varit ordinarie på mittfältet under året. 

Brommapojkarna bygger nytt som brukligt. Förutom dessa förändringar har man också flyttat upp en handfull juniorer till A-truppen. 

IK Frej – har också att börja om från början i sitt truppbygge. Man har under säsongen levt på lånespelarnas prestationer. Så här såg kontraktssituationen ut i klubben 16/12. 

Aktuellt läge i IK Frejs spelartrupp

Vi kan konstatera att man har fyra unga försvarsspelare under kontrakt, ingen äldre än 20 år och bara Hjalmar Ekdal har spelat frekvent i år då han ersatte Marcus Degerlund när han drog till Göteborg. Övriga har gjort lite inhopp. 

På mittfältet har man kvar David Zlotnik. Han har startat nio matcher och bytts in i ytterligare åtta. Inte en ordinarie startspelare med andra ord. På topp har man kvar sina Akropolisanfallare som inte lyckats i Superettan. 
Luca Gerbino Polo och Konstantinos Stavrothanasopoulos har bara gjort 4 mål tillsammans i år trots en hel del speltid. 

Ingen av spelarna i nuvarande truppen utom Hjalmar Ekdal kan sägas vara startspelare i ett IK Frej med chans att klara sig kvar i Superettan nästa år. Några pengar har man inte heller att värva för så nu får man lita till att Bajen kan fylla upp de glesa spelarleden. Annars lurar Div 1 bakom hörnet. 

Facebook Comments Box