ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Försäsongen 2019 – helgerna du ska boka

Då var det klart vilka matcher VSK Fotboll kommer spela under försäsongen, eller i vart fall de man bokat in så långt. För oss luttrade Div 1 rävar ska det bli episkt kul att få se hur VSK står sig mot två allsvenska lag som GIF Sundsvall och AFC Eskilstuna som lär matcha sin bästa trupp och inte som i fjol när AFC och Bajen matchade sina U-spelare i träningskamperna. 

Det råder och kommer fortsätta råda stor osäkerhet efter försäsongen exakt var VSK står kvalitetsmässigt mot övriga lag i serien. Som uppladdningsmatchandet ser ut nu kommer man bara möta en blivande seriemotståndare på försäsongen, nämligen Dalkurd.

Dalkurd är dessutom en motståndare som är väldigt svårplacerad i tabellen då man nu tvingas bygga om hela sin trupp utifrån det ekonomiska läge som gäller i föreningen. Det laget kan bli fågel eller fisk, ingen kan nog veta på förhand. Men det finns så klart också något positivt med att inte ha koll på sina motståndare, de har inte koll på dig heller. VSK kommer mer än något annat lag kunna utnyttja överraskningsmomentet och sannolikheten att motståndarna underskattar en nykomling. I vart fall gäller detta en bit in i serien tills de flesta lagen mött VSK en gång.

Men det finns också en utmaning i att inte veta något om de motståndare man ska möta. De flesta av våra spelare vet inte vad det är som väntar dem i Superettan. Det är lätt att tänka och prata om det, men sånt måste upplevas och det kommer ta ett tag, för vissa spelare ett långt tag innan de klarar av att hantera skillnaderna mellan Div 1 och Superettan. Man ska inte underskatta acklimatiseringsprocessen vad det tar i tid och kraft hos enskilda spelare. Att nu på försäsong få möta riktigt allsvenskt motstånd som tar matchen på allvar är guld värt för att våra spelare ska få lära sig. Det gäller att komma ut till matchen med fokus och energi så att man tidigt på säsongen börjar göra det man ska göra i serien sen, dvs inte backar hem och har överdriven respekt för motståndarna. 

26 januari: Dalkurd FF (hemma)
En klassisk försäsongsmotståndare för Västerås SK som det ska bli väldigt intressant och se hur VSK står sig emot. Eftersom det är första matchen är det alltid extra spänning att se hur nyförvärven håller. Då Dalkurd har en stor supporterbas i Västerås kan det bli lite folk på läktaren. Det är väl läge här att VSK Fotboll börjar ta betalt i entré för försäsongsmatcher, nästan alla andra SE-klubbar gör det. Om man gör det måste det också finnas möjligheter att få service på arenan i form av servering. 

2 februari: AFC Eskilstuna (hemma)
För andra året i rad väljer VSK att möta AFC på försäsongen, förra säsongen blev det en 2-0 förlust. Det var en match som avslöjade svagheterna och styrkorna hos VSK. Framförallt visade backlinjen att de höll måttet och stod upp bra mot bland annat fd VSK-spelaren Buya. Det märktes också att laget inte klarade av att hantera mittfältet med de reservspelare VSK ställde upp med där. Kan vi hoppas på ett oavgjort resultat, det vore ett värdefullt kvitto i den matchen

9 februari: Linköping City (hemma)
Det är rätt väntat att det skulle dyka upp lite Division 1 lag också som sparringpartners.  FC Linköping lär fortsätta sin satsning och är förmodligen vid den här tidpunkten ett bättre lag än vad de var den här säsongen. Det var en tydlig 3-1 seger på försäsongen i år mot Linköping, bara för att åka på en odiskutabel 0-1 förlust på bortaplan i serien. 

23 februari: Carlstad United (hemma)
Det är just nu väldigt oklart vilken nivå Carlstad United kommer hålla nästa år. Men om de lyckas behålla André Jernberg och mot all förmodan John Junior så är det ett bra lag. VSK kommer ha spetsat till sin trupp med några spelare när det är dags för den här matchen men det kommer ändå inte vara någon lätt match för ett lag som vill ha revansch för fjolårssäsongen, ffa den snöpliga hemmaförlusten. 

2 mars: GIF Sundsvall (borta)
Det ska bli mycket intressant och se hur VSK står sig mot ett stabilt Allsvenskt lag som GIF Sundsvall. AFC är nykomling i Allsvenskan nästa å medans Giffarna är etablerade och bör vara ett ännu tuffare motstånd och matchen spelas dessutom på bortaplan. Våra backar kommer få mäta sig med målsprutan Linus Hallenius som skrivit på ett nytt kontrakt för Giffarna, det blir en härlig utmaning. Visst är den här helgen perfekt för en bortahelg för supportrarna. Matchen spelas på lördag och efterföljs av grönvitt mys på stadens lokaler. Två i redaktionen har redan bokat upp med sina släktingar i Sundsvall för helgbesök. 

16 mars: Sandvikens IF (borta)
Sandviken är en av favoriterna att vinna division 1 norra nästa år. De har förvisso tappat York Rafael till Kalmar men har fyllt på med bra folk redan. De kommer vara en värdig motståndare till VSK. Med sin defensiva Pelle Olsson fotboll är de en bra prövning för alla lag. Samtidigt passar vi på att tacka dem igen för att de vann över Syrianska och därmed sköt upp VSK i Superettan.

Facebook Comments Box