ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan 2022: Spelarnas mätvärden omg 1-15

Tidigare har jag publicerat lagens olika mätvärden, nu har jag även sammanställt spelarnas för första gången. Det är nödvändigt vis inte att alla mätvärden är positiva, ta t.ex. frisparkar som utdelats för regelbrott, är det en bra eller dålig sak för en spelare? En annan liten orättvis sak är att utespelarna ofta har positiva mätvärden, medans för målvakter så blir det lätt fokus på de negativa mätvärdena som hur många mål de släppt in jämfört med utespelare där det är mängden aktioner. Sen är det så att har du en bra passningsfot så tenderar du att ha en hel del andra mätvärden kring passningar som är bra, vilket gör att du syns mer i statistiken än en defensivspelare som har färre mätvärden. Som vanligt kommer datat från WyScout.

Offensiv

När vi tittar på offensiva värden är det så klart spelarna som gjort många mål som cirkulerar i toppen av naturliga skäl, men det är intressant att Viktor Granath är den spelare som förekommer flest gånger 10 gånger, tätt följt av O. Pettersson (9) och J. Cooper Love (8).

Defensiv

Gällande defensiva mätvärden så ser det naturligt att andra spelare dyker upp. Ett lag som får försvara sig kommer ha spelare som sticker ut högt på defensiva mätvärden, det gör att t.ex. Mazur i Östersunds FK förekommer flest gånger med sina fem förekomster.

Passningsspel och progressiva löpningar

När det kommer till passningspelet så kommer det vara en hel del målvakter som dyker upp i listorna, speciellt när det kommer till långa passningar. Även här förekommer Mazur i ÖFK flest gånger tillsammans med Alsanati i AFC med deras sju förekomster. Den spelare som förekommer flest gånger i VSK är lagkaptenen Simon Johansson.

Målvaktsspel

För målvakter så blandas positiva och negativa mätvärden, vilket gör att antalet förekomster inte är lika relevant som på de andra.Intressant nog så förekommer dock Allain i Dalkurd på topp 5 i varje mätvärde, samtidigt är det inte så många målvakter i serien så det är lättare att sticka ut. Återigen är det ju dåliga lag som får mer skott emot sig och det är ju naturligt att målvakterna i dessa lag räddar mer.

Bästa spelarna

WyScout har även en rankingsmodell där de rankar de olika spelarna i serien utifrån deras spelvärden. VSK har tre spelare som förekommer på topp 5 på sina positioner, Granath, Johansson och Gefvert. Det lag som har flest är HBK med sina sex spelare tätt följt av Östers IF som har 5. Ett lag som ÖSK saknar helt en spelare på topplistan och Landskrona, Jönköping, Östersund och Örgryte har blott en spelare var.

Summering per lag

Ovan är en summering hur många lagen förekommer i topplistorna, tänk på att alla mätvärden inte alltid är positiva men räknas som en förekomst. BP är det lag som förekommer överlägset flest gånger, VSK är faktiskt det lag som ligger fyra. Det är ändå lite förvånade att Brage som har gjort en bra säsong har så få spelare som sticker ut statistiskt, endast 15 förekomster. Örebro SK som förmodligen har en av seriens dyraste trupper har bara 13 förekomster bland spelare topp 5.

  

Intressant nog så förekommer Viktor Granath flest gånger tillsammans med Pettersson i BP. Detta i mätvärden som får anses vara positiva, det är ingen rättvis jämförelse då Allain som är målvakt har en hel del negativa mätvärden som han toppar.

Facebook Comments Box