ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Våga vara offensiva – Tro på framtiden VSK!

Tappen har varit många. Återigen tappade vi en 2-0 ledning för att släppa in 2-2 med matchens sista spark. Det har hänt vid inte mindre än 4 tillfällen denna säsong. Det som skiljer sig i Öster-matchen mot tidigare var att denna gång var det rättvist, Öster var klart bättre än oss i andra halvlek och oavgjort var rättvist. Det förtar dock inte det bittra över att tappa matchen. Igen!

Men. Antingen fokuserar man på de små hinder som är på vägen, eller så lyfter man blicken och ser helheten, nämligen:

VSK Fotboll kan ha något riktigt stort på gång.

En ljus framtid väntar runt hörnet, men då måste VSK också själva börja tro, marknadsföra och gjuta in det modet hos både sponsorer, supportrar, spelare och hela staden.

För alla positiva saker är många, för att ge några exempel:

Scoutingen

Vi har lyckats scouta riktigt bra och hittat flera riktigt bra spelare inför året.

  • David Burubwa blev matchens lirare igår, han växer in i rollen riktigt bra. Har dessutom tre år kvar på sitt kontrakt.
  • Viktor Granath är många andra klubbars våta dröm. Viktor är lång, fysisk och gör mål i varannan match.
  • Daniel Ask hade en trög start men har senaste matcherna visat vilken klasspelare han är. Acklimatiseringen har tagit lite tid, men i Ask har vi kvalitet!
  • ”Momme” gjorde det fantastiskt bra fram till hans skada, kan han återhämta sig till 2023 har vi en given startspelare som kommer göra stor skillnad.
  • Alex Douglas tar stora kliv varje match och har spelat till sig en starttröja.

Spelare som är scoutade utan Kian-kopplingar.

Tränarna

Tränarteamet, med Kalle och Rubin i spetsen har potential. Vi spelar ofta en mycket attraktiv och vägvinnande fotboll. Tränarna har också stor del i den scouting som gjorts. På alla sätt verkar tränarna ha VSK i första rummet, det finns inga dubbla stolar likt Askebrand, och heller inte VSK enbart som språngbräda för att söka sig härifrån. Vi har för första gången på många år möjlighet att få en kontinuitet på ledarsidan som vår klubb skulle må otroligt bra av. Självklart får tränarna ta på sig flera av dessa tapp vi gjort i slutet av matcherna, tveksamma byten som Simons byte i premiären mot Brommapojkarna, men dom lär sig. De arbetar tillsammans som ett team och har möjlighet att ta lärdom och utveckla sina brister. Ställ er frågan: Om Kalle och Rubin HADE varit fantastiska tränare redan idag, hade dom tränat VSK då? Sannolikt inte. Här finns däremot utrymme för ett gemensamt lärande både för klubb, spelare och ledare. Vi kanske kan se till ATT Kalle och Rubin blir fantastiska tränare?

Bort med skumma agentkopplingar

Sakta men säkert försvinner alla skumma agentkopplingar. Spelare som från en dag till en annan vägrar spela, spelare som värvas med relativt höga löner som är alldeles för dåliga för den här nivån. Men framför allt har vi inga tränare med dubbla stolar, tränare med en egen agenda för maximalt utnyttjande av sin egen personliga vinst.

Styrelsen

Tidigare styrelser har vid flera tillfällen präglats av en ”one man show” där en person drivit nästan allt (i alla fall utåt). Så är det inte nu. Visst saknar vi fortfarande kontinuitet, vi saknar sannolikt kompetens inom vissa områden, men då kanske vi kan byta en styrelseledamot till nästa år. Eller två. Inte 7. Och vi har ingen messias som ska lösa alla problem.

Akademin & Talanger

För några år sedan hade vi ingen akademi alls. Nu har vi en allt bättre sådan med fler tränare, lagen spelar på en högre nivå än tidigare och kontakten med A-laget är uppenbar. Vi har dessutom flera spelare utlånade till divison-1 klubbar för att se om de i framtiden är redo för att spela i Superettan.

Smolket i Bägaren

Men allt är inte guld och gröna skogar. Det finns områden som vi omgående behöver förbättra:

Sponsorförsäljning

År efter år säljer vi under budget. Vi har från början en otroligt låg målsättning jämfört med likasinnade, men ändå kan vi inte nå upp till de lågt ställda kraven. Detta är ett underkännande av både styrelse, klubb och av näringslivet i stan. Vi måste lösa intäkterna, och det nu!

Publikintresset efter pandemin

Kraftigt dalande publiksiffror efter pandemin är VSK Fotbolls vardag. Det är tråkigt men tyvärr väntat. Hypen har inte skapats, offensiven har saknats och många har sannolikt förväntat sig ett självspelande piano. Så fungerar det inte i dagens värld med så otroligt många valmöjligheter.

Våga gå på offensiven!

Med så mycket som ändå är så pass bra och med så mycket potential måste styrelsens orka skifta fokus. Vi måste gå på offensiven och styrelsen måste ta täten. Vi måste sälja in det vi har på gång till både näringsliv, Västerås Stad, publik och supportrar. Räcker inte orken till, ta hjälp, vi har tidernas möjlighet just nu!

Våga spänna bågen, våga tro att denna satsning verkligen kommer bära frukt. Våga förklara hur lite som krävs för att VSK Fotboll ska bli ett allsvenskt lag. För det är verkligen inte mycket som krävs. Förklara det för gamla sponsorer, förklara det för nya potentiella sponsorer, förklara det för säsongskortsinnehavare, medlemmar och supportrar.

Våga anställa säljare på marknadssidan. Erkänt duktiga säljare, säljare som naturligtvis då inte är gratis, men säljare som har en riktigt bra och spännande produkt att sälja! Nu finns det backning. Vi har en bra akademi, vi har ett bra A-lag, vi har bra tränare, vi har inga skumma affärer. Framtiden är VÅR om vi bara vågar inse det.

Du har också en uppgift

Men även DU kan göra något! DU kan ta med dig några grönvita till nästa match. Du kan se till att ta dig till nästa bortamatch. Du kan se till att spendera lite kronor på hemmamatcherna, du kan bli medlem och du kan prata positivt om VSK i stort bland vänner och bekanta.  Vi får inte glömma bort att:

Det är VI som är VSK!

Facebook Comments Box