Statistisk analys av VSK – ÖSK: 2 – 1

Finns det något bättre sätt att fira en serger i ett gnällbälltsderby än att analysera VSK – ÖSK och göra ett djupdyk i siffrornas härliga värld?

Matchen slutade som ni all avet 2-1 och xG blev 1,46-1,59, vilket tyder på att ett oavgjort resultat låg närmast till hands. Men det var en match med två olika halvlekar där VSK var det bättre laget i första och ÖSK i det andra, det syns ganska tydligt i siffrorna där VSK var bättre på xG, avslut, bollinnehav och dueller i första medans ÖSK vann samma siffror i andra. Denna tendens har funnits under de tidigare matcherna att VSK har haft den starkaste perioden i första och ÖSK i andra vilket även avspeglades i denna match. Egentligen var det så att VSK hade matchen i 60 minuter men ÖSK var klart bättre sista halvtimmen.

Jämfört med tidigare matcher så var VSK klart bättre på att få avslut på mål, när hälften av avsluten faktiskt går på mål så behöver man ju bara avsluta hälften så ofta för att göra lika många mål. VSK är faktiskt ett av de lag som haft lägst andel skott på mål i inledningen av Superettan. ÖSK avslutade visserligen ofta men det var många bollar som gick vid sidan av målet, 21,05% på mål i denna match är den näst lägsta siffra de haft denna säsong.

Nu hade ÖSK visserligen dubbelt så många avslut på VSK, men de kom också från flera spelare medans det var Granath i VSK som stod för mestadels av chanserna. Det är sällan man ser en spelare som Granath ha över 1 i xG i en och samma match utan att ha slagit en straff, men vid målet så avslutar han två gånger där han fick 0,32 i första försöket och 0,7 i andra. Utöver detta så hade VSK egentligen inga riktigt heta chanser utifrån ett xG perspektiv. ÖSK hade många avslut men de kom också i de allra flesta fall från distans, den hetaste chansen hade Daniel Gustafsson som gav 0,21 i xG. Utöver detta hade Hamad i samma situation 0,15 xG på sitt avslut.

Sista halvtimmen

Tittar vi effekten på byten så byttes Erik Björndahl och Jake Larsson in i matchminut 61, sista halvtimmen gör ÖSK 11 av sina 19 avslut vilket tyder på en scenförändring. VSK gör ett byte där Tronêt och Sandberg kommer in i minut 71 och efter detta är det 8 av 19 avslut från ÖSK. VSK har bara tre avslut i andra halvlek och verkar mest försvara sin ledning och bytena tycks inte ha haft någon effekt. Gällande bollinnehavet så var det i slutändan ganska jämnt, men VSK dominerade första timmen av matchen och det var först sista halvtimmen ÖSK tog över och hade ett bollinnehav över 70%. Det går alltid att diskutera hurvida det är Björndahl som byttes in eller VSK som väljer att försvara sin ledning som gör att matchbilden blir som den blir. Men VSKs mätvärden dyker iallafall under denna period, passningsträffsäkerheten sjunker från över 80% till först 77% i matchminut 60 och sen blotta 50% sista kvarten.

Individuella prestationer

Efter bara en veckas träning med VSK så fick Theo Rask göra debut för VSK, han gjorde det bra med tanke på förutsättningarna. Han var den i backlinjen som vann flest dueller 77%, vilket är ett bra värde när Riberio/Adolfsson brukar ligga på runt 55%. Det är lite vanskligt att dra för stora slutsatser av insatserna i en match men Ask och Adolfsson hade klart lägre andel vunna dueller än vad de brukar ha.

En annan debutant i startelvan var Mohammed ”Momme” Mahammed som gjorde det väldigt bra ifrån sig. För att vara en offensiv spelare så var han väldigt bra i defensiven och vann 83% av sina defensiva dueller. Han försökte dribbla sin spelare hela 12 gånger och det är ovanligt högt och lyckades dessutom hälften av gångerna. Även lagkapten Simon Johansson var på lekhumör och försökte göra sin spelare 9 gånger och lyckades faktiskt 7 gånger, ovanligt bra och ovanligt hög utdelning för att vara Simon.

Daniel Ask hade en tuff dag i duellspelet och vann bara 15% av sina dueller vilket är ovanligt svagt, men han är den spelare som gjorde flest nyckelpassningar och passningar i djupled, detta gjorde att han var den spelare i VSK som passade fram flest gånger till spelare som ledde till ett avslut.

Om det är någon stackars ÖSK supporter som läst och undrar om deras prestationer så är det lite svårt att göra för djupgående analyser då jag inte känner till spelarna på samma sätt som de i VSK. Men Hamad var den spelare passade fram flest gånger till ett avslut, tre gånger lika många gånger som Ask i VSK. I övrigt var det ganska utspritt.

Slutord

Det är alltid vanskligt att fördjupa sig i siffror i en endaste match, mätvärdena är alldeles för få många gånger för att kunna säga bu eller bä. Men det är ändå rätt tydligt att VSK var det lite bättre laget i 60 minuter, ÖSK var överlägset bättre sista 30 minuterna. I slutändan var statistiken rätt jämn och det är svårt och säga att varken det ena eller andra laget skulle varit bättre.