ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Statistik Superettan 2022 omg 1-5

Nu är de första fem omgångarna spelade och det är ändå tillräckligt med underlag för att kunna dra lite slutsatser om lagens prestation. Som vanligt kommer datat från WyScout. Den som är nyfiken på hur det såg ut förra året efter omg 1-5 kan titta på denna artikel.

Expected goals är en modell som tittar på hur ofta det blir mål från en viss kordinat på spelplanen, ju närmare mål ju högre siffra är tumregeln. Den har en nackdel och det är att den inte tar hänsyn till övriga spelares positioner vilket gör att ett friläge värderas lika bra som ett avslut mot ett samlat försvar från samma punkt på plan.

Men xG är en av de bättre modellerna ändå för att bedömma målchanser, det kommer säkert komma en seperat analys i ämnet men i slutändan brukar de flesta lag ligga på runt +-5 mål i skillnad gente mot xG när serien avslutas, ett par lag kanske har en avvikelse +- 10 mål och i ett exceptionellt läge har ett lag en avvikelse på +-15 mål.

Expected Goals (xG)

BP är det lag som skapat högst xG (10,43) och målskörden ligger däromkring med 9 med en underprestation gentemot xG på -1,43, det är fortfarande väldigt bra att ha skapat så många lägen och så många mål. Det lag som har haft störst problem att skapa målchanser är Landskrona BoIS som har blott 4,3 i xG och har också bara gjort 4 mål. Även Norrby IF har en kraftig underprestation gentemot xG, det är dock tidigt på säsongen och statistik har en tendens att jämna ut sig i längden.

För VSK så laget en kraftig underprestation gentemot xG, det är med hela 3,16 xG och laget borde ha gjort tre mål mer än förväntat. Det är lite oroväckande då VSK förra året underpresterade gentemot xG, då laget hade seriens högsta xG på 50 men gjorde blott 36 mål. Förra årets underprestation låg på 27% och nu ligger laget på 36%. Det kan ha flera orsaker till varför det är en sådan kraftig underprestation, att laget ställs mot ett samlat försvar, kvalitén på spelarna och möjligtvis otur. Det är dock tveksamt om det är otur eftersom tendensen funnits under en hel säsong.

Expected Goals Against (xGA)

Lika intressant som det är att titta på målproduktionen frammåt är det att analysera insläppta mål kontra Expected Goals Against.

Här är det istället Östers IF som har det lägsta xGA och har också släppt in minst antal mål i serien. Trelleborgs FF har också haft få chanser emot sig men har ändå släppt in 7 mål och en kraftig avvikelse negativt gentemot xGA.

J-södra, Landkrona och BP är de lag som har högst xGA, de är de lag också släppt in många mål och ligger i paritet med xGA.

Tittar vi på de stora avvikelserna så är det intressant att nykomlingen Skövde har en väldigt kraft avvikelse på xGA gentemot antalet insläppta mål, hela 4,57 och de borde ha släppt in fyra mål mer. Det ska bli intressant och se om de kan hålla i den här trenden eller om det varit tur.

För VSK så ligger laget med 8 insläppta mål i närheten av xGA som är 8,67, här gäller det att minska antalet målchanser först och främst. Förra året hade VSK 40 insläppta mål och ett xGA på 41,97, möjligen har VSK börjat i år med att släppa till lite mer målchanser än vad de brukar.

xG gentemot xGA

Eftersom vissa lag är bra på att skapa målchanser och andra har en bra defensiv så har jag skapat följande graf för att illustrera hur xG och xGA ställer sig gentemot varandra.

Superettan 2022 xG/xGA omgång 1-5

I grafen ovan så är de lag som är längst till höger de som har högst xG och de till vänster lägst xG, på samma sätt med xGA är de lag som är längst upp de lag som har lägst xGA och de som är längst ned de som har högst xGA. Det gör att ett lag som presterar bra på både xG och xGA vill vara så högt upp till höger som möjligt och de lag som har störst problem ligger längst ner till vänster.

Utifrån detta så är det Trelleborgs FF och Östers IF som har bäst utfall på xG och xGA tillsammans och om fotboll avgjordes via Expected Goals skulle ligga högst upp i serien. Nu är det ju inte riktigt så enkelt, men om det är så att lagen haft lite otur så skulle det vara så att det jämnar ut sig och att det är de två lag som kommer utmana där uppe. Det är intressant att Örgryte IS som bara plockat en endaste poäng har egentligen i grund och botten bra värden på både xG och xGA, det finns säkert flera anledningar till varför de underpresterar men utifrån xG/xGA borde de varit i övre halvan av tabellen och inte sist.

I botten är det Landskrona, Jönköping och Östersund som har sämst xG och xGA, det avspeglas också i tabellen då samtliga lag har tagit få poäng.

Skulle man vilja förenkla bilden så går det att dela inlagen i fyra skick Toppen, Utmanarna, Nedre halvan och Botten utifrån xG. Har du varken bra xG eller låg xGA då har du stora problem och riskerar helt klart att åka ur, däremot så om du har hög xG och låg xGA så kommer du garanterat göra en bra säsong även om det kanske inte leder till avancemang.

Över och underprestation gentemot xG/xGA

I inledningen skrev jag att det är ganska ovanligt att när serien är klar att det skiljer sig mer än 10 mål gentemot xG, det brukar ligga på under +-5. Statistik har en tendens att jämna ut sig i längden och så även med xG. Det kanske är ett lag i slutändan som har en avvikelse på +- 15, det skulle efter fem omgångar motsvara en avvikelse på +2,5 nu. För att se hur avvikelserna i xG skiljer sig gentemot utfallet så skapade jag denna graf.

Över och Underprestation gentemot xG/xGA

Återigen så har laget längst upp till höger en positiv avvikelse på xG/xGA och de lag med sämst prestation längst ned till vänster. Det kan finnas flera anledningar till att ett lag aviker.

  • Taktiken
  • Bra/dåliga spelare
  • Tur/Otur

Jag kan inte säga vad som är orsaken till att de olika lagen avviker, men för tex VSK skulle en kraftig underprestation gentemot xG bero på att anfallen oftast ställs mot ett samlat försvar och inte så många kontringslägen. Det gör att det är fler spelare mellan avslutet och målet och chanserna att göra mål minskas,men det har inte expected goals hänsyn till. Men det kan även vara så att det är slumpen.

Om vi antar att statistiken kommer utjämna sig och att mångra lag som ligger på ytterligheterna kommer prestera bättre eller sämre så finns det en risk att lag som AFC och Skövde kommer prestera sämre men potential i att Norrby, Trelleborg och Örgryte lyfter sig.

För att tydliggöra vilka lag där det finns störst avvikelser just nu så la jag in en röd fyrkant kring axeln +-2,5. Det är troligt att de allra flesta lag som just nu är utanför rutan troligen kommer vara innanför när säsongen är slut med något enstaka lag utanför. Det är därför troligt att förvänta sig att lagen längst ned och till vänster kommer lyfta något och de lag längst till höger och uppåt kommer prestera sämre.

Slutord

I grund och botten är det iallafall inte dåligt att ha ett högt xG och ett lågt xGA, sen bör man som lag fundera över varför värderna är som de är. Min gissning är att Öster och Trelleborg kommer klättra några placeringar om deras tendens fortsätter. Tre lag som har tydliga problem är Jönköping Södra, Landskrona och Östersund, här är både xG och xGA dåliga, om inget sker så är det något av dessa lag som åker ur direkt.

VSK är också i en prekär sits, det är ganska många lag som inte har värden som sticker ut. För att lyfta behöver man göra mål på sina chanser, det är det största problemet. Ett mindre problem är lägena som släpps till, men det vore bra och kunna sänka det ytterligare.

Det är troligt att lag som AFC och Skövde kommer prestera sämre, på samma sätt är det troligt att Norrby och Örgryte borde lyfta lite.

/HL

Facebook Comments Box