ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK-Sandviken

Saker blir mindre med tanke på det som nu sker i Ukraina. Orden förlorar sin valör. Jag tänkte skriva om rivalitet, att Sandviken är laget det är allra skönast att slå och allra värst att förlora mot. Sådana ord känns på ett vis osmakliga att använda nu.

Emellertid, VSK mot Sandviken är ett speciellt möte. Den moderna historien har gjort de tyngre och mer känsloladdat än något annat möte inom bandyn.

Sedan den moderna bandytiden inföll 1989, det var då mitt bandyintresse började väckas, har VSK spelat 16 SM-finaler. I sju av dessa finaler har Sandviken stått för motståndet. Det är långt mer än någon annan konkurrent. VSK har vunnit 4 av dem: 1990; 1996, 1998 och 2015 medan Sandviken beträdde podiet 1997, 2002 och 2014.

Det har därutöver blivit ett antal gastkramande slutspelsserier lagen emellan. Jag minns särskilt semifinalerna 2009 och 2016. Bägge serierna gick till en femte och avgörande match och vid båda tillfällena drog VSK det längsta strået.

Hemmafavören fällde avgörandet. Det var mer än 6000 åskådare vid båda avgörande ronderna. Det gäller att ta fasta på hemmafavören även nu. VSK och Sandviken har en kraftig derbykaraktär och det brukar bli jämna och tuffa drabbningar oavsett hur mycket som skiljer lagen åt i serien.

Tyvärr inleds serien med en olycksalig krock. VIK Hockey har också hemmamatch imorgon, mot sin gamla kombattant Karlskoga.

Jag hade hoppats att en sådan krock kunnat undvikas, det borde ju ligga i allas intresse. Det lär tyvärr påverka publiksiffran negativt men jag hoppas att många VSK:are tar sig till hallen så att laget får en stor och ljudlig klack som sjunger fram dem. Det både behöver och förtjänar det Grönvita laget.

Ni VSK:are som inte sett så mycket bandy de sista åren kommer bli positivt överraskade om ni beger till ABB Arena. VSK Bandy är ett oerhört offensivt lag med många spetsspelare. Slutspelsserier i bandy blir ofta oerhört underhållande. Tätt, grinigt och spännande. En stor ledning kan hastigt och lustigt försvinna. Tills domaren blåser av brukar det var högdramatiskt.

Den här serien kommer inte bli något undantag. Jag tror att VSK:s högre potential tillsammans hemmafavören blir tungan på vågen. Så slut upp bäste VSK:are. Gör det här till en Grönvit fest vi sent ska glömma. Det både förtjänar och behöver VSK.

Vi ses i köerna in, vid korvkiosken, på hyllan och framförallt i klacken. Vi har ett jobb att utföra tillsammans och det står semifinal i arbetsbeskrivningen.

Facebook Comments Box