ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly-uppdatering Div 1 Norra

Med endast några få dagar kvar av fönstret råder det intensiv aktivitet hos alla sportchefer i Norrettan, här är en summering på vad som har hänt så här långt.

Västerås SK

VSK hade en ganska trög Silly inledningsvis men värvade sen Stefan Batan från Assyriska lite otippat. Det är en bra värvning och det ger erfarenhet i truppen när Calle är skadad och Ilir har skadeproblem. Han är inte bara en vänsterback utan går att använda på flera positioner. Sen började det helt plötsligt hända saker på allvar. Tämligen oväntat fick Tor-Arne Fredheim kicken och Thomas Gabrielsson blev huvudtränare. Efter att den inledande chocken lagt sig har vi nu en positivt känsla kring detta. Av det vi vet hade det varit ohållbart och behålla Fredheim. Med ny tränare blev det också nytt spår, vi vet att TAF hemskt gärna ville köpa loss John Junior från Carlstad och även värva Stefan Ilic, men Gabrielsson har prioriterat andra spelare.

Ett sådant namn är Yonathan Getachew, som VSK fått beröm för från flera håll och kanter för att de värvat. Om han utvecklas och tar några kliv kan det bli en riktigt bra spelare. Ett annat spännande namn är Hugo Rödlund, även om det är en ytterligare mittfältare in i truppen så är vi helt övertygade att han kommer få speltid i höst, En starttröja kan vara svår att knipa men utvecklingen kan gå fort i den åldern. Sen är Rinor Nushi tillbaka vilket vi gläds åt, han vill verkligen spela i VSK och det är alltid ett gott tecken.

Det vi saknar är fortfarande en mittback, det är mest för att säkra upp ifall det blir någon ytterligare skada bland mittbackarna. Dock har ordförande Dayan sagt att det här är den truppen som ska ta upp oss i Superettan, återstår och se om det stämmer eller om det blir någon ytterligare värvning.

Syrianska FC

Sedan senaste uppdateringen har SFC fortsatt värva trots att deras ekonomi borde vara under isen. Senaste spelaren in är Nahir Oyal från Arameiska men som tidigare spelat i Syrianska, Han är en mycket bra kantspelare men som också har varit skadebenägen. Det ryktas bland supportrar att en back från holländska högsta ligan ska vara aktuell, det låter inte billigt men är välbehövligt för ett lag som har en rätt så usel defensiv. Faktum är att det är helt obegripligt att laget inte hämtat in fler defensiva pjäser än att ladda upp med mer offensiv kraft. Ny tränare är även klar, denna gång blev det Paolo Tarozzi från Italien som bara varit ungdomstränare men har varit det i Milan. Det är intressant att det är utländska namn som dyker upp i Syrianska, vi misstänker att med det dåliga rykte som klubben har i Sverige är det svårt och hitta kompetenta inhemska tränarnamn.

Nyköpings BIS

Det ryktas att lagets skyttekung Christian Kouakou håller på och lämnar för IK Brage som ska ha lagt ett bud som Nyköping accepterat. Ett tecken på att detta stämmer är att Nyköping gjort klart med Ekin Bulut som lånas in från Akropolis. Ekin är en kompetent anfallare som under våren haft svårt och slå sig in i Akropolis men som absolut har kapaciteten att vara en toppforward. Bissarna signade även den Nyzeeländska mittbacken Francis de Vries som säkert är en bra förstärkning. Bissarna är en klubb ändå som vi tycker ofta hittar rätt i sina utländska nyförvärv, så när de signar en utländsk spelare så får vi misstänka att det är spets i serien.

Sandvikens IF

Även i skitviken händer det lite saker, yttermittfältaren Samuel ”Jay” Naiwo hämtas in från Piteå IF. Har bara gjort ett mål tidigare, men öste in mål i division 2 Norrland åren innan med 13 respektive 14 mål. Den tidigare IK Brage mittfältaren Rasmus Lindgren hämtas hem från Kvarnsvedens IK, under förra året fick han bara nöja sig med inhopp i IK Brage som knappt hade några skador i startelvan och då är det tufft att slå sig in och få speltid. I år har han redan hunnit med att göra 7 mål från mittfältet och det är imponerade även om det är division 3. Trots att han nu ansluter från lägre divisioner har han suttit på bänken i Allsvenskan med Helsingborg och startat med Ängelholm i Superettan så det kan vara en bra spelare.

Assyriska FF

Det har varit lite tyst kring Assyriska efter att de släppte Batan, Durmaz och Sosseh, men nu visar det sig att även högerbacken Emil Eliasson som varit skadad andra halvan av våren lämnat för Ljungskile, kanske ingen större spelarförlust då det är en skadebenägen spelare. Återstår och se om de plockar in några nya eller nöjer sig med juniorer. En liten miniskandal är dock att en av deras tidigare U-spelare blivit avstängd i ett år efter att blivit påkommen med att spelat på en U21 match 2016 där han själv deltog, spelaren är inte kvar i klubben men visar ändå att det finns stora problem med spel på egna matcher i Södertäljeområdet.

Umeå FC

Hos UFC så har Jerome Tibbling lämnat klubben för studier i USA, det blev mest inhopp och tre starter så det är ingen större förlust för UFC. En spelare som varit och provspelat hos ÖSK är unge Anton Eriksson, som är född 2000 och hade de inte varit för landskamper så hade han varit den spelare i den ålderskull som fått mest speltid i division 3 och uppåt. En intressant spelare som med all säkerhet inte kommer vara kvar i Umeå nästa säsong.

Team TG

Det ryktas att de ska värva Superettan spelaren Patrik Pettersen från Norrby IF, det är en mittfältare som gjorde det bra i IFK Luleå 2016 och värvades av Norrby när de gick upp till Superettan. Första halvan av 2017 så varvade han starter med inhopp innan han åkte på en skada, den har han inte hämtat sig riktigt ifrån och i år så har han endast fått sitta på bänken tre gånger och vi kan inte se att han spelat några U21 matcher så det är högst oklart vilken matchform han är i. Men är han frisk så är det en bra värvning för Team TG.

Sollentuna FF

Inför säsongen lånade Sollentuna in Nigerianen Henry Offa från Sirius, säsongen inleddes på bänken men fick allt mer speltid via inhopp och de senaste nio matcherna har han varit given i startelvan. Denna utveckling noterade såklart Sirius och har kallat hem honom och berömde Sollentunas insats att skola deras talang så bra som man gjort.

BK Forward

Här har mittbacken Daniel Björkman varit på provspel hos IFK Göteborg, ska man tro ryktena så är Änglarna intresserade men kan tänkas värva honom i vinterfönstret också. Det ska finnas fler klubbar som är intresserade och med ett utgående kontrakt så återstår det att se vart han hamnar. Även Grace Tanda har varit ute och provspelat men i Landskrona BoIS, men vi har inte sett att det resulterat i något kontrakt.

IK Rynninge

Här har Rynninge släppt David Hasler som flyttar hem till Västerås, han har tidigare spelat i Kerburan och Gideonsberg och var väldigt lovande en gång i tiden. Ska ha varit ytter en gång i tiden men i år har vi sett han starta som vänsterback och mittback. Att värva honom till VSK skulle vara en billig lösning som back-up i händelse av skador på våra mittbackar nu i höst. Det är säkert ett tapp för Rynninge som tappar en ordinarie spelare men man har provspelare på plats från Lillån.

Karlslunds IF
Här har målvakten Steffen Karus varit och provspelat för AFC Eskilstuna, dock gick klubben på ett annat alternativ och han ser ut att spela kvar i Karlslund.

Facebook Comments Box