ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly season närmar sig slutet – här är en uppdatering

På lördag stänger transferfönstret och det lär smattra i sportchefernas lurar med erbjudanden om diverse spelare. Vi noterar att fd VSK spelaren Marcus Degerlund är klar för IFK Göteborg på ett lån. Det ryktas om att VSK har en liten % i honom och borde därför få in några kronor extra på banken även om det inte är några större belopp.

Västerås SK

Även om det officiellt sagts att truppen är klar så är det inte omöjligt att det kan dyka upp en sista-minuten-värvning. Dock verkar det vara mer fokus nu på att titta på hur truppen ska se ut nästa år beroende på division, konsensus tycks vara att om VSK går upp så kommer klubben kunna välja och vraka på spelarmarknaden. Listan på potentiella värvningar är lång och det krävs ett gediget arbete att plocka ut russinen ur kakan.

Nyköpings BIS

Klubben har sålt Christian Kouakou till IK Brage och tappar därmed sin skyttekung, ett stort tapp som de kommer ersätta med Ekin Bulut från Vasalund. Även om Ekin Bulut har potential att vara en av de bästa målskyttarna i serien så är det inte riktigt på samma kaliber som Kouakou. Däremot är vi lite mer oroliga för deras senaste amerikan Arun Basulijevic, en mittfältare som spelat i New York Red Bulls andra lag. Inte för att vi vet att han är bra utan mer för att Bissarna är riktigt bra på att värva utlänningar, det är alltid klasspelare in.

Klubben letar efter en ytterback då de tappat Lennart Johansson och skulle behöva ha ytterligare en anfallare där framme för att få bredd. Dessutom har klubben misslyckats med att hitta ett lag att genrepa mot inför premiären. Vi får se om de kan lösa allt det här på den knappa tid som återstår.

Team TG

Som väntat slog TG till och värvade Patrik Petterssen, är han skadefri så är detta en riktigt meriterad värvning och deras mittfält kommer bli väldigt starkt med honom och Chennoufi . Dessutom verkar förre lagkaptenen Jonathan Jonsson vara på väg att göra en comeback som mittback efter att lagt skorna på hyllan i januari. Västerbotten kuriren rapporterar även att McNeil är på väg tillbaka från sin skada samt att Mattias Lidberg och Johannes Nilsson är tillbaka i träning. Det gör att vi kommer se ett annat klart starkare TG än det lag som havererade på slutet av säsongen pga skadeläget.

Umeå FC

I det andra Umeå-laget verkar läget vara ganska lugnt, till VK.se säger Jeglertz, ”Vi kollar olika alternativ men känner ingen stress”. Man har tackat nej till en fransk provspelare och har en central provspelare från USA på plats, men om det ska signas är det spelare som gör någon skillnad enligt Jeglertz. De har släppt Tobias Sandström till Skellefteå FF, en ung spelare med lite speltid i årets UFC.

Skellefteå FF

Skellefteå förstärker sitt lag genom att hämta hem Tobias Sandström från Umeå FC, under ett år i Umeå hann det bli 23 matcher även om det var många inhopp och han hade svårt och ta en ordinarie plats i startelvan. Skellefteå skulle helt klart behöva värva ytterligare spelare för att kunna lyfta. Det finns enskilda spelare i laget som håller väldigt hög kvalité men man skulle behöva bli jämnare och framförallt orka spela fotboll i 90 minuter.

Carlstad United

Det ekonomiska läget i Carlstad är tufft med alla miljonskulder. Det gör det svårt att värva trots topplacering i serien och man behöver lita på att de kan göra smarta värvningar. I år har de verkligen lyckats hitta spelare som de andra klubbarna ratat och fått ihop ett bra lag vilket visar att man är träffsäker på att hitta rätt spelare. Det senaste nyförvärvet är Ramez Matti från Syrianska som endast fått göra tre inhopp där i år och är inget som skrämmer. Men med tanke på att de tog in Junior från Sandviken när han bara gjort 3 mål under en hel säsong behöver det inte betyda att detta är en dålig värvning. Mittmedia avslöjade dessutom att Carlstad United bett Ilic vänta med att skriva på för Syrianska, vi misstänker att John Junior kan vara på väg bort inom kort och en sådan manöver skulle kunna möjliggöra en värvning som Ilic. Vi har svårt och se att klubben skulle ha råd med en sådan spelare utan att sälja av någon annan och den enda som är lite attraktiv för SE-klubbar är just John Junior.

Syrianska FC

Syrianska presenterade härom dagen Calvin Moreno Valies, en holländsk högerytter som vi antar ska spela högerback. På pappret ser han ut att vara en bra värvning. Men som vi skrivit tidigare har han representerat två klubbar med matchfixningsrykte och genom läggmatcher vinner man ingen serie. Även Stefan Ilic har kritat på för klubben. Det är helt obegripligt att laget fortsätter fylla på med offensiva kantspelare och med senaste värvningsrundan känns laget helt felbalanserat. Syrianska behöver verkligen inte Ilic efter sina tidigare värvningar i sommar och med det faktum att man redan har Rajalakso i den positionen. Det känns som att värvningen av Ilic mer var för att hindra honom från att gå till Carlstad United, det luktar desperation i det gulröda hörnet.

För Syrianska är försäljningen av Saman Ghoddos från Östersunds FK viktigt då de ska ha en andel i den försäljningen. Dock verkar prislappen vara mycket lägre än beräknat, drygt 30 miljoner till en nykomling i Spanska högstaligan. Här ryktas det även att Syrianska spenderat en hel del av sina Ghoddos miljoner genom att låna dem inför säsongen, det finns egentligen ingen annan förklaring till hur klubben kunde gå från att vara den fattigaste som inte hade råd att träna på arenan till att ösa ut pengar på några veckor i februari när storstjärnorna började värvas in. Om de lånat pengar är förmodligen summan 30 miljoner bra mycket lägre än vad de räknat med. Om de räknat med 10 miljoner så kanske det nu är 5 miljoner de får nu vilket gör en stor skillnad. Om vi gör en överslagsräkning på vad toppspelarna i Syrianska förmodligen tjänar så är det runt 1,5-2 miljoner bara på Ranegie, Rajalakso och Mutumba. Lägg sen till alla icke-EU spelare de har och summan börjar krypa uppemot 3 miljoner. Det är inte omöjligt att mer än hälften av deras klausul har bränts redan på en tredjeplats, sju poäng för serieledningen.

Assyriska FF

En intressant spelare som har letat sig till Assyriska FF är mittbacken Anton Agrest, förra året spelade han i Trollhättan med TAF. Han var på väg till Carlstad United innan säsongen och var väldigt nära ett kontrakt innan han skadade okbenet. Istället blev det spel utomlands med några inhopp i Achilles 29 som även Emir Smajic spelade för innan VSK. Han ska ha varit och provspelat för VSK men det blev alltså Assyriska. Att både CU och TAF har varit intresserad tyder på att det här kan vara en ganska bra mittback.

Facebook Comments Box