ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK – Syrianska: Polisens säkerhetsbedömning

Förra veckan spelade Dalkurd inför tomma läktare då de inte ansåg sig ha råd med det säkerhetsarrangemang man beordrats att ha av polisen i matchen mot Syrianska FC.

Eftersom VSK nu möter Syrianska hemma har vi luskat lite i hur polisen har bedömt riskerna inför denna match.

Vad vi har förstått har arrangemanget fått samma klassning som Dalkurd – SFC, dvs medelrisk. Frågan är om det är en rimlig bedömning? Lagen möttes tre gånger förra året utan några som helst incidenter. Det är dock välkänt att det för 10 år sedan fanns spänningar mellan supportergrupperna, men det var som sagt för 10 år sedan. Trots åren som gått tycks det ligga till underlag för polisens beslut för säkerhetsklassningen. Hur kan polisen göra en så slapp säkerhetsbedömning som bygger på ren historia.

Kanske vore det mer rimligt att bedöma nutiden när man gör en säkerhetsbedömning. Vad skulle då en sådan kunna säga polisen? Jo, att de tre matcher som genomfördes ifjol skedde utan incidenter, så klart. Att Syrianska inte hade några supportrar i Västerås på den match som spelades på Parken. Vidare har Syrianska haft få om ens några bortasupportrar från Södertälje som rest på lagets bortamatcher i år. Sist men inte minst. De två senaste matcherna i Södertälje har lockat 300 personer per match, dvs det finns inget intresse runt klubben av någon just nu.

Jaha tänker ni, vad spelar allt det här för roll, är väl mest akademiskt supportergnäll.

Så är icke fallet. I och med att matchen bedöms som mellanrisk tvingas VSK till ett större säkerhetspådrag än vid hemmapremiären med över 5 000 åskådare på plats. Detta för en match som lär locka kanske 2 000 till Parken. Efter förhandlingar med polisen har VSK fått ned antalet vakter till en mindre än i premiären. Kostnaderna för alla vakter är betydande, mellan 30-40 000 kr per match. I praktiken leder polisens orimliga riskbedömning fram till att antalet vakter är det dubbla mot vad det skulle ha varit annars.

I praktiken kommer det vara fler vakter på plats än Syrianskasupportrar.

Förutom detta måste så klart, eftersom polisen nu bedömer detta som en mellanriskmatch, också en massa poliser ansluta. Vi får väl se hur många som dyker upp.

Vansinnet har bara börjat, den här typen av vettlösa bedömningar kommer vi nu få se säsongen igenom. Det mest ironiska av allt är ju att vi mötte Syrianska förra året, utan mer än några vakter, inga poliser på plats osv. Hur kan divisonstillhörighet spela roll för hur polisen tänker runt säkerhetsarbetet runt arrangemangen? Noll logik från polisens sida, vi förväntar oss ökad smidighet i tankearbetet från polismyndighetens sida.

Facebook Comments Box