ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Arenakraven som krävs för Allsvenskan

Den senaste tiden har inte den vanligaste frågan jag fått om VSK går upp i Allsvenskan utan om arenan uppfyller arenakraven. Lite lägligt så kom det även en insändare i VLT kring detta. Så jag tänkte gå igenom skillnaderna och försöka förklara vilken påverkan det får och vilka utmaningar som finns.

Omklädningsrummet

 • Antalet sittplatser i omklädningsrummet är 29 st. Superettan: 25 st.

Kommentar: Lite oklart om detta uppfylls, samtidigt får man in väldigt många personer på en träbänk.

Media

 • Minst 50 media platser, varav 25 stycken ska ha plats för dator. Superettan: 25 platser och 10 ska ha plats för dator.
 • Tre platser för Radio/TV kommentatorer, varje plats ska ha plats för minst 3 personer. Superettan: 2 platser för minst 3 personer.
 • Kamera vid centrallinjen samt två stycken vid respektive 16 meters linje. Superettan: Erfodligt antal kamera platser.
 • Arbetsrum med skrivplatser minst 100 kvm. Superettan: 30 kvm.
 • Rum för presskonferens med sittande platser för 50 personer. Superettan: 30 platser.

Kommentar: Det här kommer ställa till problem för VSK, framförallt kommer det minska arenans kapacitet. Lösningen kommer förmodligen vara att ställa ut bord på sittplats och då kommer minst ett par platser försvinna per mediaplats. Ska det byggas ytterligare kamera plattformar så kommer även det äta plats. Det finns idag inget rum som är 100 kvm stort som kan hålla skrivande mediaplatser och hålla presskonferens.

Kapacitet

 • Maximalt 50% av arenans kapacitet får utgöras av ståplats. Superettan: Inget krav.
 • Minst 3000 sittplatser under tak. Superettan: 1000 platser.
 • Arenans totalkapacitet utgörs av ståplats + sittplats. Superettan: Även andra platser där man kan stå tex en kortsida utan läktare är ok att räkna in i arenans kapacitet.
 • 500 VIP platser. Superettan: 100 VIP platser.

Kommentar: Det här har ingen större påverkan för VSK men sittplats kommer minska för breddbesökaren då helt plötsligt 500 av arenans bästa platser ska vikas åt VIP besökare. Tidigare när VSK haft dedikerade VIP sektioner har det varit outnyttjade platser som gapat som stora hål vid stormatcher, den senare tiden har det varit att man behöver anmäla innan så kan VSK reservera. Förhoppningsvis fungerar en sådan lösning även i Allsvenskan, annars är det ett par hundra biljetter färre som går att sälja.

Övrigt

 • Separat ledningsrum med överblick för arenan: Superettan: finns inget sådant krav.
 • Belysning ska vara minst 1200 lux vertikalt. Superettan 800 lux vertikalt.
 • Det ska finnas 400 kvm yta för representation. Superettan: finns inget sådant krav.
 • Avbytarbåset ska ta 18 personer. Superettan: 14 personer.
 • Större krav på kameraövervakning med färgmonitorer i övervakningsrummet. Supperettan: finns inget sådant krav.
 • Arenan måste ha en del som är skyddad sittplats, dvs yta där vanliga supportrar inte har tillträde för tex funktionärer eller utvisade tränare. Superettan: finns inget sådant krav.

Kommentar: Det finns ett ledningsrum på arenan. Däremot så tror jag inte ljuskravet uppfylls då jag behöver använda hög iso när jag fotar när det är mörkt. Sen är det lite roligt att SvFF 2023 ställer krav på färgmonitor på arenan. En utmaning är att det kommer finnas ett behov av att kunna spärra av sittplats eller som anses skyddad. En sådan lösning kommer förmodligen äta upp några platser till.

Slutord

VSK har själva hintat i olika intervjuer att den stora utmaningen här är att få kommunen och arenaägaren att uppfylla kraven. Som ni kanske känner till vill kommunen köpa tillbaka arenaområdet och under denna tid av förhandling så är det svårt och driva igenom förändringar. Oavsett så kommer det vara VSK som på något sätt får betala för allt som ska fixas till. Men gratis är det inte.

Det har pratats om en ståplatsläktare på kortsidan mittemot Friskis och Svettis, men det är ingen billig lösning och för en säsong så pratar vi miljonbelopp där kapaciteten kommer nyttjas till fyllo i 4-5 matcher. En läktare som tar in 1000 åskådare ger då kanske 150 kr i intäkt på 4-5 matcher. En kortsiktig lösning för en säsong kommer vara dyr och kanske inte ens lönsam. Det behövs en långsiktig lösning för bortasupportrar för att detta ska löna sig. Risken är att det blir som när VSK sist mötte Hammarby är att de kommer få hela ståplatsläktaren så får VSK supportrarna ta hela sittplats för att det ska ens gå att ha ett arrangemang som är tryggt och säkert så som arenan är byggd idag. Vilket vore horribelt att vi som VSK supportrar ska behöva överge våran läktare.

Alla krav på VIP och Media kommer göra att sittplats kapaciteten minskar, troligen behöver man bygga en till terrass som är inglasad för att kunna uppfylla kraven. Jag har för mig att Degerfors fått backning på att det inte är bara att slänga upp ett tält och säga att det är VIP yta. Detta kommer äta upp sittplatser eller kräva en utbyggnad. För om VSK ska spela elitfotboll så behövs loger, det behövs ytor att vara med sponsorer. Annars kommer vi inom kort vara ett division 1 lag igen.

Går VSK upp så kommer det vara slutsålt på varenda match men det vore högst tragiskt om vi kan ta in mindre personer i arenan bara på grund av ett avancemang. Är kommunen/arenaägare ens redo för att kunna växla upp arenan?

Det går att få ett undantag från arenakraven i tre år, görs inget så kommer VSK åka ur med buller och bång då det inte kommer finnas ytor för att få in den sponsring som behövs för att vara kvar. Det kommer vara ganska lätt som kommunpolitiker eller arenaägare skjuta på detta i framtiden genom utredningar tills den dag då kraven inte finns längre. Men för VSK behöver det här lösas, oavsett om laget spelar i Allsvenskan eller Superettan. Att diskutera om arenakrav för Allsvenskan blir lite felaktig vinkel då det här är ett måste för att klubben ens ska kunna bedriva elitidrott.

Facebook Comments Box