ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly genomgång 2020-12-20

Det har dags att skriva en kommentar om hur VSK Fotboll skött sig under Silly Season.

Spelare ut

Jesper Florén

Efter att varit i frysboxen hela året var det ingen större överraskning att hans utgående kontrakt blev förlängt. De tre matcherna han fick chansen var när VSK körde fyrbackslinje och han fick aldrig chansen när laget körde 3-4-3 eller 3-5-2. Återstå var Jesper hamnar, spelare med den rutinen lär ändå vara eftertraktade.

Karwan Safari

Med utgående kontrakt och lite speltid under hösten fick inte Karwan förlängt. Tittar vi på statistiken så har Karwan producerat 0,4 poäng per 90 minut med sina 6 mål och en assist. Utifrån speltid är det tredje bäst i VSK men utmaningen är att bara fyra mål var spelmål så finns det många anfallare i serien som har bättre snitt. När Askebrand letar efter ett lag som tar löpningar så har årets insats legat honom i fatet då det ligger långt efter övriga spelare. Utifrån prestation hade det säkert funnits en plats som tredje eller fjärde anfallare, men frågan om han själv skulle accepterat den rollen och hierarkin och om VSK velat ha en sådan lösning. Karwan i truppen gör att Videhult hamnar längre ner i hierarkin. Återstår och se var Karwan Safari tillslut hamnar, vår känsla är att han trivs rätt bra i Västerås och lär hamna i en klubb på pendlingsavstånd. AFC?

Calle Svensson

Vi förstår Calle som väljer att fortsätta spelet i IFK Mariehamn och chans på spel i en högstaliga. Hade VSK haft ett starkt intresse av att behålla Calle hade man förlängt med honom för länge sedan. Han var ordinarie 2/3 av matcherna i år, men i en backlinje som upplevdes skakig så har Calles framtid i VSK varit ifrågasatt. Dock så tappar VSK en hel del kvalité här då Calle är en bättre mittback än Steen, Royo, Fredriksson som finns kvar i truppen, förmodligen dyrare men bättre.

Michael Jahn

Egentligen fanns det väldigt låga förväntningar på Jahn, han var värvad som en backup då VSK var osäkra på skadeläget hos Royo, en billig nödlösning i sista minuten. Efter att i de första matcherna orsakat två straffar var vi redo att skeppa Jahn. Men Jahn anpassade sitt spel och blev en av de mittbackarna som var mest stabil under hösten. Av spelarna som lämnar är det mest förvånande att Jahn lämnar och att VSK inte lyckades hitta en lösning. Det är en spelare vi lär se hos någon seriekonkurrent nästa år, håller nivån gör han helt klart trots våra tvivel i början.

Moussa Traore

Värvad för att skadeläget på Ribeiro var oklart, men när Ribeiro kunde spela uteblev speltiden. Var inledningsvis i flera matcher en stor säkerhetsrisk och det röda kortet hängde i luften flera gånger. När varje poäng var viktig så petades han i förmån av andra spelare. När sen Albin Sporrong fick chansen och tog den blev möjligheterna för Traore att få speltid lika med noll. Har kanske minst påverkan på VSKs trupp att han lämnar, men kommer säkert lyckas i Vasalund nästa år.

Spelare in

Gustav Lagerbielke

När vi kollat runt så har detta varit en hajpad mittback i några år nu och har spelat EM kvalmatcher med P19. Av nyförvärven som kommit in så är det här kanske den mest intressanta av de tre. Tittar vi i WyScout så har han en hög träffsäkerhet på passningar generellt, slår många långa passningar men där har han sämre utfall än genomsnittliga spelaren. Är inblandad i många luftdueller och vinner 6 av 10. Spetsegenskapen är att han bryter och vinner bollen ofta, tredje bästa spelaren i hela division 1. Av mittbackarna rankas han på plats 12 av WyScout, men har bara två yngre mittbackar före sig. Har framtiden för sig men ska också leva upp till den hajp som finns runt om kring sig, det är rätt stora skor och fylla om man ska ersätta både Calle Svensson och Michael Jahn.

Samuel Sörman

Har i år spelat som högerback i Skövdes fyrbackslinje men i några enstaka fall gått ner som mittback. Rankas som den 28 bästa ytterbacken i Division 1 av WyScout, där fem spelare är yngre eller lika gamla som han. Även om rankingen i WyScout inte imponerar så finns det en hel del siffror som sticker ut, Fouls/90 vilket vi tolkar som orsakade avblåsningar så ligger han skyhögt vilket tyder att han inte räds att ta en frispark emot sig om så behövs. Andel vunna luftdueller 58% vilket är högt för en ytterback, men är inte inbland i speciellt många vilket är ett av hans sämsta värden. I passningspelet så hittar vi att 44% av krossbollarna är lyckade och är återigen högt för en ytterback. Det är också en spelare som bryter och vinner bollen väldigt ofta, men tyvärr också tappar bollen väldigt ofta.

Amer Ibrahimovic

Det här var nog en värvning många lyfte ögonbrynen för, en vänstermittfältare som gjort två mål och fyra assist men knappt startat hälften av matcherna. Efter att tittat på hans aktioner i hans två avslutande matcher mot FC Trollhättan och Oskarshamn så går det att konstatera att det är en spelare som löper väldigt och har en hel del intressanta passningar. Det är lite svårt att få fram en jämförelse med andra mittfältare på kanten då han inte dyker upp i topplistorna, men vi kan utläsa att det är höga värden på andel vunna luftdueller (61%), passningssäkerhet (70%).

Rykten in

Viktor Prodell

Det är väll en VSK tradition att presentera en stjärnspelare veckan innan jul. Många är optimistiska att det ska gå att hitta en lösning här och det är självklart att VSK gör sitt yttersta här. En förlängning på Prodell är ganska avgörande för vilka förväntningar vi ska ha på VSK nästa år, lika bra spelare lär vi inte hitta.

Olle Edlund

Efter att vi spekulerat att Olle skulle kunna vara en av två spelare som skulle vara klar för VSK gick transferkarusellen ut och påstod att det var klart. Här har det inte hänt något och det har gått flera veckor. Det är en mittfältare som kan användas på samtliga positioner och har spelade i Superettan 2019 tillsammans med Ribeiro. Frågan är om han är helt avskriven nu när båda spelarna från Skövde har presenterats.

Kommentar

Det relativt ovanligt att lag uppifrån plockar upp spelare som inte är givna i startelvan i lägre serier. Nu har VSK plockat in tre stycken spelare det senaste året, det är exceptionellt och känns som klubben är antingen genier eller galna. Det skapar en osäkerhet vad de går för samtidigt måste vi vara försiktiga i våra omdömen av spelare innan vi faktiskt sett dem spela. Men det vore intressant och höra hur VSK resonerade kring Amer Ibrahimovic, det är en spelare som haft tufft att få speltid men belönas ändå med ett kontrakt högre upp. Det här är ändå en typ av spelare som VSK borde bjudit in på provspel först och kan knappast ha varit någon stress över att värva tidigt.

VSK har varit den klubb som värvat flest spelare tidigt gentemot konkurrenterna. Under hela året när vi pratat med folk inom VSK på matcherna så har det låtit att 2021 kommer många klubbar inte ha råd med nuvarande spelare och det kommer gå och hitta bra spelare för en billig peng. Än så länge verkar inte VSK gått på den strategin utan letar djupt ner i division 1. Det är inget fel i att leta spelare i division 1 utan bör snarare uppmuntras, titta på de som lag som gått upp där är från division 1 och 2 spelarna har hämtats. Däremot är det tveksamt om samtliga vi plockat in verkligen är spets i division 1 vilket skapar en osäkerhet om de kommer hålla nivån i Superettan. Lite kyla i agerandet i transferfönstret hade önskats även om säsongen avslutade sent.

Scoutingen sker ju av Kian Karam smyger runt som vanligt och ska ha varit inblandad i samtliga nyförvärv. Lagerbielke har sin mamma som agent medans de två andra har Darlin Musa som är en ny agent som byggt upp ett stall tack vare hans vänskap med Kian. Darlin Musa var förövrigt Silly oraklet förra året som outade flera värvningar, då på grund av information från Kian Karam. De signaler från VSK vi fått efter att Robin Blommé skulle lämna att det skulle finnas restriktioner mellan hur Askebrand och Kian agerar, men det är inget vi har sett än.

Det är säkert inga dåliga spelare VSK har värvat och vi ska som sagt inte döma dem förrän vi sett dem spela. Speltid är ingen avgörande faktor om en spelare är dålig eller inte utan snarare en indikation. Vi har själva Oliver Ekroth som dumpades efter 2016 för att sedan göra succé. Men där blev det också ett mellanår i söderettan innan Degerfors plockade upp honom och nästa år spelar han i Allsvenskan.

Men vi vet av erfarenheterna från Askebrands tid i Öster och Örgryte är att de klubbarna har fått flertalet mediokra spelare och det vore tråkigt om det inträffade även här. Det skickar också dåliga signaler till akademin när ingen plockas upp därifrån och istället satsar på breddvärvningar utifrån.

Det är faktiskt lite upp till bevis till Kian att leverera spelare som faktiskt håller nivån. Av alla spelare som Kian leverat är det någon enstaka som har lyckats (Tähti) och några är lovande (Salmon/Simba) är det fler frågetecken än utropstecken. Listan på floppar som lämnat VSK börjar bli lite väl lång. Om VSK inte har några problem med gråzonen hur Kian agerar bör man i alla fall utvärdera vad man faktiskt fått.

Nu sitter vi faktiskt med en större osäkerhet var truppen står än efter debutåret i Superettan, spelare som Royo, Steen och Rydberg vet vi faktiskt inte vilken nivå de håller. Vi väntar fortfarande på ett genombrott från Videhult, Salmon och Simba. Skadeläget på Fredriksson gör att vi inte kan lita på hur många matcher han kommer spela. Ska vi lyckas gäller det verkligen att flera av nyförvärven eller av spelarna ovanför nämnda tar kliv, är friska och sen levererarar.

Spelsystemet

VSK har under senhösten varit väldigt framgångsrika med ett 3-5-2 och frågan är om det är det tänkta spelsystemet för nästa år med tanke på nyförvärven. Lagerbielke utmanar så klart i backlinjen som mittback, men det är oklart hur spelarna från Skövde ska användas. Utifrån att de är kantspelare så antar vi att det är som wingback de kommer få utmana och konkurrera men det är inte en roll de haft tidigare. Kanske är det spelsystemsbyte på gång men då är frågan till vad.

Blir det fler nyförvärv?

VSK har nu släppt fem spelare, värvat tre. Av de spelare som har lämnat var två spelare värvade som en lösning på skadeproblem. Vilket gör att där är vi just nu +-0 i truppstorlek. Tar vi hänsyn till sommarens nyförvärv så tog vi in tre lovande unga spelare samt Prodell på slutet, men släppte Dogge och Awad. Ska vi förlänga med Prodell så har vi en trupp som är två spelare större än förra året.

Utifrån nuvarande truppstorlek är det tveksamt om någon ytterligare spelare tas in utöver Prodell, det är utifrån detta vi är tveksamma på hur VSK agerat inledningsvis i transferfönstret. Om någon mer ska in så behöver någon lämna.

Normalt är Silly season en spännande och glädjens tid, det byggs upp förhoppningar inför nästa säsong. Än så länge går det inte att säga att VSK kommer ställa upp med ett bättre lag nästa år och när det inte går att lita på att värvningarna som tas in är för VSKs bästa är det svårt och känna någon större entusiasm för årets silly.

Facebook Comments Box