ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Sifferanalys: VSK Fotbolls försvarsspel under lupp

Förra veckan hade vi VSK Fotbolls anfallsspel under luppen. Denna vecka är det försvarsspelet som ska skärskådas. Det är lätt att tänka att backlinjen och målvakten är de som försvarar laget mot baklängesmål. Men i den moderna fotbollen är alla delaktiga i det arbetet och när man analyserar försvarsarbetet måste man titta på hur alla spelarna i laget arbetar i den funktionen.

VSK överpresterar just nu i försvarsspelet (till och med omgång 5). Laget har bara fyra insläppta mål men utifrån xG borde det varit 9.4 utifrån de chanser andra lag skapat på VSK. Vi kan se i grafen ovan att VSK har störst differens av alla lag i serien mellan insläppta mål och mål man borde släppt till.

Som vanligt går det att tolka det på två sätt, antingen har vi exceptionellt bra försvar som håller tätt eller så har VSK haft tur, vilket statistiskt sett alltid korrigerar sig över tid mot mer förväntade prestationer. Oavsett, så är det ändå oroväckande att motståndarna kommit till så bra chanser som man gjort. Bara Trelleborg i serien har släppt till fler chanser än VSK. VSK har som sagt varit lyckosamma att avvärja målchanserna.

Tittar vi på skottstatistiken har VSK ovanligt många avslut emot sig. Snittet är 17,8 skott i snitt/match och motståndarna har 31,5% av skotten på mål. Om vi tittar i andra ändan hur VSK anfaller lyckas man bara åstadkomma 10,6 skott per match varav 28,3% går på mål. Den slutsats som går att dra här är att det inte kommer vara hållbart i längden att tillåta att motståndarna får så många avslut som de ändå får (Vi kan inte lita till att Neuer ska ta allt). VSK behöver ta sig en funderare på varför och hur motståndarnas lägen uppstår och så måste man taktiskt finna motdrag mot detta som i vart fall får ned antalet lägen till en medelnivå för serien.

Tidigare i veckan tittade vi på hur målchanserna såg ut utifrån bollinnehavet och gör därför det samma här, vi börjar med att jämföra med bollinnehavet.

Det är tydligt hur bollinnehav minskar antalet insläppta mål. För VSK:s del är det här är ett område där vi är bättre än snittet. Bara Brage och Varberg har släppt in färre mål än VSK, dessutom med mindre bollinnehav än VSK. I slutändan handlar det om för försvaret att minimera antalet insläppta mål och där gör VSK det bra. Det finns dock statistik som är lite mer oroande.

Vi pratar ofta om hur bra Calle och Ilir är i boxen men i de fem inledande omgångarna är VSK trots allt bara rankat 13 i serien i andelen vunna luftdueller.  Även andelen defensiva dueller är långt ner och VSK befinner sig där på en elfte plats. Det är i dessa trakter samtliga defensiva dueller i laget värderas och det är oroväckande.

Något som det klagats på är alla onödiga bolltapp, det är det så klart också något som det mäts på och lite förvånande så har VSK fjärde minst antal bolltapp i serien. Bara Brage, BP och J-södra är bättre på att ha färre antal bolltapp per match. Men sån här statistik är lite lurig, Varberg som är obesegrade har också mycket bolltapp. Rimligen tar de sina bolltapp i bättre lägen som inte leder till mål för motståndaren, då man bara släppt in tre stycken. Bolltapp är ju också delvis en funktion av att man försöker åstadkomma något kreativt på planen, där man misslyckas ibland. Om vi får kalla dessa typer av bolltapp för kreativa bolltapp så har vi kanske motsatsen i lag som Syrianska, HBK och Mjällby där bolltappen nog mer är en funktion av att motståndaren utmanövrerar laget och täpper igen passningsvägar som gör det svårt att få fram bollar alternativt att man dräller med bollen och blir attackerad. Slutsatsen blir att bolltapp kan indikera olika saker och att man måste veta från fall till fall hur man ska tolka siffrorna.

När det gäller hur bra våra försvarsspelare står sig mot seriens övriga så rankas Anton så klart som seriens bästa målvakt. I övrigt är ytterbackarna Jesper Florén och Dennis Persson medelbra jämfört med sina kollegor. Mittbackarna Ilir och Calle rankas som de sämre i serien. Man ska så klart vara hälsosamt skeptisk med att ta alla dessa siffror som sanning då det är svårt att värdera defensiva spelare när det helt avgörande positionsspelet är i det närmaste omöjligt att mäta.

Gällande Anton går det att ta antalet insläppta mål / antalet skott, det ligger på 88%. Det är så klart den högsta snittet i hela Superettan, tvåan har bara 83% och snittet för en SE-målvakt tycks vara 69%. Var femte skott på mål räddar alltså Anton utöver vad man kan förvänta sig av en ”vanlig” SE-målvakt.

Nu är det inte bara så enkelt att säga att detta är helt Antons förtjänst att den är så hög. Här är det viktigt att försvarslinjen ligger rätt i positionerna och ser till att det är dåliga vinklar på avsluten eller att skotten får tas långt utifrån.

Några andra viktiga försvarsparametrar är följande. Boris Ljevar är näst bäst i serien att fånga upp bollen från motståndarnas passningsspel. Den spetsegenskapen ska inte VSK undervärdera i ett snabbt omställningsspel. När det gäller Carlos ”Geten” Moggia är han den spelare som blockar flest skott per match. Men det kan möjligen vara lite missvisande när VSK är ett lag som får många skott emot sig, men absolut en bra egenskap att ha i laget.

VSK är ett av de lag som fått flest gula kort, men utifrån frisparkar är VSK precis i mitten. Det går att fundera sig varför VSK får fler gula kort kontra antalet avblåsningar. Den spelare som orsakar flest frisparkar i VSK är så klart Carlos Gaete Moggia. Men som alla vet är det också hans uppgift att vara polis på mittfältet. Sen blev han också den tredje spelaren i serien att bli avstängd pga antalet gula kort.

Slutsats

Någonstans ska försvarsspelet i slutändan mätas i antalet insläppta mål. VSK har bara fyra insläppta mål på fem matcher och det är mycket bra. Nu gäller det för spelarna att fortsätta leverera och visa att det är de och spelsystemet som gör att VSK släpper in få mål. Man behöver putsa på detaljer och bli bättre för det är alltid en tuff utmaning att hela tiden behöva slå statistiken, som man gör just nu. Kan VSK hålla nollan i 10-12 matcher och bara släppa in enstaka mål i övriga så vore det fantastiskt. Då har lagets försvarsarbete skapat de bästa förutsättningarna för att man ska kunna plocka poäng i sina matcher. Mer än så kan man så klart inte begära.

Läs vår analys om VSK Fotbolls anfallsspel här

Facebook Comments Box