ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Seriepremiär i juni för VSK Fotboll – så här säger klubbchef Andreas Dayan

Andreas Dayan och supportrar

Andreas Dayan och supportrar

Idag klockan 15 hade SEF med alla sina 32 medlemsföreningar telefonmöte där man beslutade om hur elitlagen i svensk fotboll ska hantera den uppkomna situationen. Beslutet som blev är att seriestarten skjuts upp till första helgen i juni och att man ska vara klara i slutet av november för att därefter ha kvalspel.

Vi tog och ringde upp klubbchef Andreas Dayan som deltog i mötet för att höra hans reflektioner runt det hela.

Nu är alltså premiären flyttad två månader fram i tiden, hur gick snacket på mötet?

– Det var ett bra möte där alla klubbar och alla parter var överens om att det här var rätt väg att gå. Med parter menar jag då Discovery som har sändningsrättigheterna och Unibet som är spelbolaget som stöttar svensk fotboll, säger Andreas.

– Det innebär också att alla avtal gäller och de pengar som ska betalas ut kommer att bli utbetalda till SEF som sen skickar vidare till klubbarna.

Vad händer om det på grund av smittspridning inte blir möjligt att spela matcherna med publik vid den tidpunkten?

– Nu har det här beslutet tagits, vad som eventuellt händer när vi närmar oss får vi ha en diskussion om då, det var budskapet idag. Det vi kan säga idag är att starten inte kommer att tidigareläggas, även om förbudet mot folksamlingar upphävs, det är för krångligt att få ihop logistiskt, säger Andreas, och fortsätter:

– Den här lösningen innebär mindre tid mellan matcherna så klart då vi skjuter starten två månader men slutar bara en månad senare. Det ska fortfarande in landslagsuppehåll och sådant i detta schema.

Hur blir det med sommaruppehållet då?

– Det är nog inte helt fastställt, nu ska ju spelordningen läggas utifrån de här förutsättningarna. Men får jag gissa så lär man nog behöva den tiden för att få in alla matcher, konstaterar klubbchefen, som också säger:

– Spelarna har sin semester i december så de har ingen semester på sommaren enligt de kontrakt som vi har med dem.

Apropå spelordningen – hur kommer den se ut?

– Vi kommer att hoppa in i de matcher som är tänkta för första helgen i juni. Så om det här håller sig kommer VSK möta Jönköping Södra på bortaplan på nationaldagen den 6:e juni. De matcher som skjuts upp kommer att stoppas in i schemat och sen kommer en del läggas efter ordinarie series avslutande, säger Andreas.

Nu när ni fått besked – hur går dina tankar runt förutsättningarna för VSK?

– På det hela känns det bra, så bra det nu kan kännas givet situationen. Sportsligt tror jag nog att tränare och spelare kan fokusera om och komma väl förberedda till en start i juni.

– Ekonomiskt blir det så klart kärvare för många klubbar. För vår del har vi nu tid på oss att försöka ta igen det som vi inte kunnat få till nu när allt stoppat upp, säger Andreas och fortsätter:

– Många klubbar tittar nu över, också vi, om och hur man kan få ta del av de ekonomiska paket som regeringen nu aviserat. Det kan handla om uppskjutna skattebetalningar till ekonomiskt stöd vid permitteringar och liknande. Vi måste försöka få ihop det här nu under kommande månader så vi står rustade när serien väl drar igång.

– Vi blev också informerade om att Björn Eriksson krävt hos regeringen att även elitföreningarna ska kunna ta del av pengar som kommer att avsättas för breddidrotten i Sverige, vi är ju också breddföreningar, även om vi också har elitlag.

Vad händer nu i klubben fram till seriestart?

– A-laget kör på som vanligt, om inga andra beslut kommer som stoppar det. Vad gäller barn- och ungdomsverksamheten är den stoppad också denna veckan. Om inget nytt sker räknar vi med att återuppta den verksamheten nästa vecka. Damverksamheten utgår vi från att den fortsätter som planerat med seriestart i april.

– A-laget kör på med sina träningsmatcher kommande två helger. Dock utan publik.

Klubbchef Dayan avslutar med att säga:

– Vi får göra det bästa av det här och se fram emot premiären i juni. På fredagen den 12:e juni klockan 19 blir det hemmapremiär mot Halmstad BK. Det kommer att bli hur häftigt som helst.

Facebook Comments Box