ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Seriens grönaste sportchef behöver stöd

Så blev det klart att Robin Blommé blir sportchef på halvtid i VSK Fotboll. För ett år sedan hyllade vi VSK för att de satsar på ledare ifrån de egna leden. Men frågan är om detta inte har gått lite väl fort?

Vi på Anno 1904 gillar Robin och när han gick in i den sportsliga ledningen pratade vi om honom i termer av en framtida sportchef. En fd fotbollsspelare som är revisor bör kunna ha en större förståelse för fotbollsekonomi och risktagande. Vi gillar också att han tydligt vill skapa en sportslig strategi för att skapa en röd tråd som är personoberoende.

Men det är inte ett val utan risker, i och med det beslut som klubben nu fattat kommer vi ha Sveriges grönaste sportchef och det i en roll som är kritisk för klubbens fortsatta sportsliga utveckling.

Att vara sportchef i VSK är inte den lättaste uppgiften, det är utöver tränare den post där det finns mest press på att lyckas. I en i övrigt rätt orutinerad organisation så är frågan varifrån Robin ska få sin stöttning i sitt arbete med sportsliga avvägningar, värderingar och förhandlingar mm.

Det är bara ett år sen han lade skorna på hyllan och faktiskt är det så att flera av hans gamla lagkamrater är kvar i VSK och med utgående kontrakt i år eller nästa. VSK ska sikta mot Allsvenskan och då är tuffa beslut nödvändiga i att förändra truppen. Här kommer han oavsett beslut få kritik. Behåller han en spelare så kommer snacket vara att de var gamla lagkamrater, får de gå så var det för att han skulle statuera ett exempel. En tuff första uppgift som vi inte avundas.

En bra sportchef är en nyckelroll för att VSK Fotboll ska lyckas i denna extremt konkurrensutsatta verklighet som elitfotboll ändå är. För VSK som klubb gäller det att överprestera på detta område för att kunna sikta mot Allsvenskan och få de ekonomiska förutsättningar som behövs för att kunna etablera sig där.

Med utgångspunkt i dessa resonemang är vi oroliga att det har gått lite för fort när klubben utsåg Robin till sportchef. Kanske hade en fortsatt läroprocess under en mer erfaren sportchef varit ännu mer optimalt för Robin och för klubben. För här finns inte tid för lärotid, klubben och Robin måste leverera direkt. Här bör VSK faktiskt ta in en extern mentor till Robin som inte är knuten till klubben som han kan fritt bolla sina tankar med. Alternativt att kommande klubbchef besitter den erfarenheten.

Nu kommer det förmodligen bli så att ett meriterat tränarnamn ansluter, men det är långt ifrån säkert att det är lyckat att ha en sportchef med avsevärt mindre kunskap och erfarenhet än tränaren. Hur blir det med auktoriteten då och hur ska klubben säkerställa att tränaren inte kör över en grön sportchef för att få sin vilja igenom? Om det här inte fungerar så ligger det ett stort ansvar på styrelsen att se till att backa Robin.

Vi hade gärna sett att VSK gått ut med en öppen ansökan om sportchefstjänsten, precis som Örgryte gjorde. Nu kommer anklagelserna om nepotism komma som ett brev på posten. Att få vara sportchef i superettan är det många som drömmer om och det finns tjogtal som skulle ge sin högra hand för att få chansen, även om det bara är på halvtid just nu. Hur kan man nu säga att man valt den bästa utifrån de behov klubben har? Varför ska just sportchefsrollen vara skyddad från konkurrens, när klubben väljer att göra just så med den kommande klubbchefstillsättningen?

Om klubben vid ett ansökningsförfarande hade ansett att Robin var den mest lämpade, ja då skulle han så klart fått tjänsten. Det hade eliminerat allt snack som nu kommer uppstå. Varför bjuder klubben nu in till kritik av detta? Här måste styrelsen fortsättningsvis gå ut med en annons på liknande tjänster, även om det finns interna kandidater.

Och ja, precis som VLT skriver i sin krönika – oavsett vem som blir sportchef måste man ge h*n rätt förutsättningar att lyckas genom att ge tillräckligt med arbetstid. Att det skulle räcka med en halvtid är det erfarenhetsmässigt svårt att se. För hur ska en halvtidsarbetande oerfaren person kunna göra samma arbete som andra klubbar använder heltidsarbetande personer med erfarenhet till.

Det här kan bli bra med Robin men det är inte utan att det också finns stora risker. Nu är det upp till styrelsen och börja riskminimera och se till att det stöd som behövs finns tillgängligt för Robin. Det här får inte misslyckas, konsekvenserna är avsevärda om så sker.

Facebook Comments Box