ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Sandvikens IF ska till Superettan nästa år – det är bra för VSK Fotboll och VSK Bandy

Knappt har säsongen slutat förrän det börjar bli dags att blicka framåt mot bollar som ska rulla på gräsrektanglar 2019. Nu är tiden för spekulationer, innan vi vet något om hur lagen formas inför nästa år. Om vi får titta i vår spåkula hur säsongen 2019 ska sluta i Div 1 Norra ser vi redan nu tecken i skyn som är värda att kommentera.

Vi gör redan nu ett tydligt uttalande. Nästa år kommer Sandvikens IF vara favoriter att vinna Div 1 Norra. Som vi ser det är det ett lag som för varje år går blir lite bättre och sakta växer till sig. Ekonomin blir större och med de allt starkare resultaten hittar publiken till arenan och förtroendet från näringslivet blir allt mer solitt.

På flera plan är likheterna mellan Västerås och Sandviken slående. Det är två klassiska bandystäder där fotbollen den senaste tiden börjat visa framfötterna och producerat resultat som får uppmärksamhet lokalt.

Städernas bandyföreningar har sina ekonomiska utmaningar och där Sandvikens AIK är rejält illa ute med ett stort ekonomiskt underskott som hotar elitlicensen på sikt. Som VSK-supportrar vet vi alla vad som hände med VSK fotboll när klubben hade stora skulder. Dålig ekonomi mal sakta men säkert ned klubben och förr eller senare påverkar ekonomin det sportsliga resultatet. Intresset från publik och sponsorer letar sig vidare någon annanstans och den onda spiralen sänker klubben allt djupare ned i problem och kaos. Inte minst såg vi det i helgen när det avslöjades att SAIK misskött sina åtaganden runt välgörenhetspengar, typiskt för en klubb i kris.

SAIK är nu på ett slutande plan med vikande publiksiffror och en ekonomi som får finanserna i Södertäljes fotbollsklubbar att framstå som asiatiska tigerekonomier. Att man besitter landets bästa och mest attraktiva bandyarena tycks inte hjälpa. Det ekar tomt där på bandyns matchdagar.

Om vi spanar in i nästa år tror vi att  Sandvikens IF har ett gyllene läge att lokalt växa och bli en klubb som människor i staden blir allt nyfiknare på. Med erfarne Pelle Olsson vid rodret kan säkert klubben ta ett steg till nästa och på allvar vara med och aspirera på toppen i Div 1. Med toppkänning kommer folket i Sandviken strömma till för att uppleva något nytt och spännande som en chans på avancemang i fotbollen alltid är. För SAIK är det en mardröm, det kommer göra deras svacka ännu värre.

Sandvikens IF gynnas även av ett annat haveri, nämligen Gefle IF:s degradering till Div 1 Norra. Vissa städer har en annan stad som är deras rival, Stockholm – Göteborg, Västerås – Örebro osv. I Gästrikland är Sandviken och Gävle ärkerivaler. Mötet mellan GIF och lillebror SIF kommer vara årets matcher som kommer locka storpublik.

Lite paradoxalt har Gefles ras från Allsvenskan ner till Division 1 gjort att intresset för Sandvikens IF ökat. Det är som att när nu Sandvikenborna får vittring på att kunna knäppa Gävle på näsan kommer man gå all-in för sitt lag. Redan i år har hetsen börjat. På varje match Sandviken har spelat har man kunnat höra deras klack sjunga ”Gefle åker ur i år”.

Nästa år blir det alltså länsderby mot värsta rivalen Gefle IF. Det är första på många år de möts i seriesammanhang. Det är inte omöjligt att det blir matcher som drar 3-4000 i publik. Och utifrån det intresse som en sådan match väcker med alla skriverier i lokalmedia ska vi inte bli förvånade om nyfikenheten på stadens fotbollslag växer rejält nästa år.

Tack vare SAIK finns det en klackkultur i Sandviken. Sandvikens IF har kanske inte den största klacken i serien men de är hängivna supportrar. Som alla vet är en supporterkultur en väldigt bra grund att använda för att göra fotbollen mer intressant. Hur det än är, en tyst match är en ointressant match.

När Sandviken går upp från Div 1 kommer de bli farliga direkt. Deras grundekonomi är god och den har potential att växa ytterligare med stora företag som är vana att lasta in pengar i framgångsrik lokal idrott. Tack och lov är Sandviken en riktig håla så de kommer ha problem att locka spelare ffa från Stockholm.

Men SIF:s framgång kan mycket väl ge stora negativa konsekvenser för SAIK med fortsatt vikande publik och sponsorer som vill vara med på den nya och mer spännande fotbollsresan. Precis som för VSK Bandy finns det alltid en risk att SAIK segrar ihjäl sig och att publiken och andra tappar ännu mer av intresset.

Lite paradoxalt kan Sandvikens IF:s uppgång komma att gynna Gefle IF då klubbarna nästa år ska kriga om vem som är det bästa laget i länet. Att fokusera på att bli bättre än sin ärkerival i serien är ett perfekt mål för GIF nästa år. Alla i Gefle IF kan samlas runt det målet och det ger klubben en bra boost som man behöver för att kunna få ihop spillrorna av sin klubb och börja bygga nytt.

Hur påverkar detta då VSK Fotboll? Även om det inte är bra att ha en till klubb i sin närhet som utmanar om spelare så behöver det finnas lag i närheten att spela mot. Sandviken är mer intressant än Syrianska, Frej, Mjällby och så vidare. Med SIF i Superettan har vi vallfärdande supportrar som är vana att sätta sig på bussar med destination Sandviken.

Och faktiskt, VSK Bandy kommer också indirekt gynnas av att SIF gör resan upp till eliten. SAIK kommer förr eller senare dala om de inte får ordning på sin ekonomi, vilket de inte kommer få om SIF gör bra ifrån sig nästa år. Pengarna från sponsorer kommer att skiftas över. För VSK Bandy innebär det en toppkonkurrent mindre att fajtas med i jakten på guld.

VSK Bandy har visserligen liknande utmaningar som SAIK med ekonomi och vikande publiksiffror. Det gäller för VSK Bandy att rida ut det ekonomiska stålbad man nu går igenom och ta hjälp av alla man kan för att lyckas med det. Kan man komma ur någorlunda helskinnad ser framtiden ljusare ut konkurrensmässigt, något man ska tacka Sandvikens IF och managern Pelle Olsson för.

Faktum är att just nu är SIF en av VSK Bandys bästa vänner och ska önskas all lycka och välgång till nästa säsong. Alla grönvita önskar härmed SIF lycka till med att bygga en bra och slagkraftig trupp inför nästa års bataljer.

Facebook Comments Box